Орел, рак и щука: 10 партии и двама независими в Общинския съвет

Представители на 11 политически формации си поделят 51 мандата в Общинския съвет в Пловдив. Водещата партия е ГЕРБ със 17 съветници - с един по-малко  в сравнение със  състава на предишния местен парламент.  На второ място, макар и с голяма разлика,  се нарежда БСП  със 7 избраници.

Три партии - Съюз за Пловдив, Кауза Пловдив и ЗС "Александър Стамболийски" - имат по 5 съветници, Демократична България - 4-ма.

Патриотите под тепетата още в началото на мандата  официално обявиха, че не желаят да си партнират в една група. В резултат на това група сформираха тримата съветници от ВМРО, другите  двама от НФСБ се водят като независими, колкото и да е относително това понятие.   По един свой представител имат ВОЛЯ, ДПС и  местното формирование "Ние, гражданите".

Шареното управление има две страни. Счита се, че колкото по-разнообразно  е представителството на гражданите в управлението, толкова е  по-голяма  гаранцията то да бъде демократично, открито и прозрачно. От друга страна, управлението в такъв формат води до препъникамъни, когато местният парламент  престава да бъде един отбор и започва да прилича на орел, рак и щука. А комерсиално настроените избраници искат на всяка цена да осребрят участието си във властта.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?