Следвайте ни

Орел, рак и щука: 10 партии и двама независими в Общинския съвет

viber icon

Представители на 11 политически формации си поделят 51 мандата в Общинския съвет в Пловдив. Водещата партия е ГЕРБ със 17 съветници - с един по-малко  в сравнение със  състава на предишния местен парламент.  На второ място, макар и с голяма разлика,  се нарежда БСП  със 7 избраници.

Три партии - Съюз за Пловдив, Кауза Пловдив и ЗС "Александър Стамболийски" - имат по 5 съветници, Демократична България - 4-ма.

Патриотите под тепетата още в началото на мандата  официално обявиха, че не желаят да си партнират в една група. В резултат на това група сформираха тримата съветници от ВМРО, другите  двама от НФСБ се водят като независими, колкото и да е относително това понятие.   По един свой представител имат ВОЛЯ, ДПС и  местното формирование "Ние, гражданите".

Шареното управление има две страни. Счита се, че колкото по-разнообразно  е представителството на гражданите в управлението, толкова е  по-голяма  гаранцията то да бъде демократично, открито и прозрачно. От друга страна, управлението в такъв формат води до препъникамъни, когато местният парламент  престава да бъде един отбор и започва да прилича на орел, рак и щука. А комерсиално настроените избраници искат на всяка цена да осребрят участието си във властта.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?