Следвайте ни

Опашки от мераклии да гласуват за лидер на БСП в Пловдив, изборът на Корнелия  под въпрос СНИМКИ

viber icon

Пловдивската централа на БСП на ул. "Кр. Пастухов",  известна като Голяма къща, буквално беше окупирана преди обяд от желаещите да гласуват за председател. Дошли по-рано  преди слънцето да напече, социалистите ,  предимно възрастни хора, изчакваха навън, защото на втория етаж, където е разкрита избирателната секция на район "Централен", гъмжеше от народ.


Организаторите раздаваха  безплатни маски и приканваха  всеки, който прекрачи прага, да  спазват дистанцията  и да ползват дезинфектант - веднъж долу и втори път пред червената урна с надпис БСП. 


И от двата лагера - "за" и "против" Корнелия Нинова - увериха, че до този момент вотът върви нормално. Екипът на "marica" също не можа да стане свидетел на скандален дебат, макар че от инициативния комитет в подкрепа на Нинова  разкритикуваха  местното ръководство на партията, че трябвало  в най-големия район с 852-ма членове от общо 2382-ма в Пловдив да осигурят три секции.

Като виждат, че има големи опашки,  някои другари си  тръгват, без да гласуват, тъй като не искат да чакат, коментираха от лагера на Нинова. Според  нейните защитници  хората  на местния лидер на БСП Георги Гергов бойкотират изборите нарочно с цел броят на  гласовете да  е под задължителния минимум - 50 плюс един от 80-те хиляди за цялата страна. В  район "Южен" и "Северен" почти не гласуват, разказа шефът на инициативния комитет Иван Петков.

От другия лагер пък обвиняват  в бойкот опонентите.  Към 12 часа  активността в Пловдив варираше между 26 и 30 процента,   но в областта  надхвърли 50 на сто.  Георги Гергов, който членува в структурата на "Централен", до обяд не беше  гласувал.


Председателят на избирателната комисия на "Централен" Тодор Стоилов, който е и общински съветник от БСП, заяви, че са създали добра организация и дори има подвижна секция, която има задачата да  носи урните в домовете на 63-ма  социалисти, затруднени с предвижването.

На въпрос от коя страна на барикадата е, Тодор Стоилов каза: "Като председател трябва да съм обединител, затова предупредих,  че няма да агитирам за никой". Стоилов  допълни, че и той, и други негови съпартийци не са били поканени, нито  уведомени  за срещата с Корнелия Нинова, проведена в Пловдив в четвъртък от инициативния комитет в нейна подкрепа.   Преди това Корнелия е отказала на поканата на местното ръководство на БСП в Пловдив за среща със социалистите.


"Очевидно срещата в Пловдив е била предвидена  само  за определени членове", отбеляза Стоилов. Той е на 33 години и е от младата генерация в столетницата. Обяснява, че се е записал в червените редици преди 11 години с надеждата да отстоява справедливост.


"Не е проблем, че имаме различни виждания, въпросът е да не се стига  до сериозно разцепление", счита  шефът на младежите в БСП Никола Ванков,  студент в МУ - Пловдив по медицина.

Бюлетина преди обяд пусна  Захари Георгиев, бивш градски лидер на партията и депутат, бивш  общински съветник с няколко мандата зад гърба. Георгиев е един от участниците в комитета в подкрепа за Нинова, но отказа коментар.

Пред  урната се нареди да изчака  и бизнесменът Любозар Фратев, също бивш общински съветник, който  нито веднъж в работата си в местния парламент не е показал политическо пристрастие. Колегите му разказват, че е гласувал  по съвест, с убеждението, че решенията, които подкрепя, са в интерес на града.

С бастун  изкачи стълбището  до втория етаж Иван Розов, който по живково време е бил секретар на промишлеността в Окръжен комитет на БКП, оглавяван от Пантелей Пачов.

"Дойдох със смесени чувства. Разделението в партията се чувства  и то показва, че БСП за съжаление не е готова да управлява държавата", сподели  ветеранът.

Снимки от Наташа Манева

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ееееееее !!!

Ееееееее !!!

12.09.2020 | 17:37

Няма поне един млад човек !!!Нали уж имат БСП-младежи,а какво стана ?!!? Пълен смях !!!

Отговори
5 0
БКП

БКП

12.09.2020 | 18:14

как да няма все са МЛАДИ пенсионери

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?