Следвайте ни

Общинският съвет разреши на Здравко Димитров да преговаря за 120 млн. лева заем

viber icon

Общинският съвет одобри на днешната сесия намерението на кмета Здравко Димитров да води преговори с Европейска инвестиционна банка за кредитна линия до 120 млн. лева.

Предложението се прие с 30 гласа за, 16 - против и 2 въздържали се. За заема са гласували съветниците от ГЕРБ, Съюз за Пловдив, Кауза "Пловдив, ЗС "Александър Стамболийски". От БСП, ДБ, НФСБ и ВМРО не подкрепиха кредита.

Здравко Димитров и неговият заместник Илия Кирчев увериха, че тепърва ще има обществено обсъждане, както за проектите така и за самия кредит. Според офертата на банката заемът ще бъде даден за срок от 25 години със 7 години гратисен период и лихва под 1%.

От опозицията възразиха , че толкова голям кредит обрича децата и внуците да изплащат дълга до 2045 година и че ще се увеличават данъците и таксите. Илия Кирчев възрази , че всичко, което ще бъде направено ще се ползва от гражданите. Веселина Александрова от ДБ предложи точката да се отложи , докато се види състоянието на Общината и се проведе дебат. Николай Радев от БСП предложи да има местен референдум, Костадин Гаров от НФСБ да  се вземат само 30 млн. лева.

"Обсъждаме само да се даде мандат за преговори, приветствам този заем и призовавам да се гласува", прикани колегите Иван Вичков от ГЕРБ.

Здравко Димитров увери, че парите се взимат за доброто на Пловдив.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?