Община Пловдив помага на бездомните в студените зимни месеци

Как община Пловдив да помогне на бездомните хора по улиците през зимата в условията на разрастваща се пандемия от COVID-19? Този въпрос обсъдиха по време на среща заместник-кметът Георги Титюков, директорът на дирекция „Социално подпомагане“ Надя Танева, представители на полицията и Центъра за временно настаняване.

13 от 24 са свободните места в момента, но те бързо ще се запълнят, стана ясно от разговорите. Наложително е предварително бездомните да се подложат на тестване за наличие на COVID-19 и едва при отрицателен тест те да се настаняват за постоянно. Дотогава ще бъдат изолирани в предварително определено за тази цел помещение.

„Проблемът е, че настаняването и тестването е доброволен акт на самия човек. Много често ни се обаждат хора за някой, който живее на улицата, но той не иска да бъде настанен в приюта за бездомни и ние не можем да го държим там против волята му“, обясни Георги Титюков.

„Всеки случай ще гледаме индивидуално, ще се опитаме да помогнем на тези хора своевременно по най-бързия начин“, заяви Надя Танева.

Повечето от настанените в приюта са над 65 години, някои от тях са с психични разстройства и е необходимо да бъдат взети всички необходими мерки за опазване на тяхното здраве.

Предстои и разговор и с Българския червен кръст да съдействат за транспорт на бездомните към дадена лаборатория за PCR-тест.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?