Следвайте ни

Общинарите "за" и "против" заема до 120 млн. лв.

viber icon

Здравко Димитров, кмет на Пловдив:

Чакаме да отпуснат парите до края на 2020 г. 

За  банковия кредит ще има тепърва обсъждане, но популизъм няма да търпя.   Слагаме проектите на масата и решаваме дали искаме нов мост, надлез или подлез. Какво можем да направим с бюджет в  размер на 310 - 320 млн. лева, какъвто се очертава за тази година?  Ще искаме помощ и от държавата, но трябва и сами да си помогнем.  Предполагам, че преговорите ще приключат до шест месеца, а до края на тази година или в началото на следващата ще започне финансирането.

Веселина Александрова (Демократична България):

Прекалено се бърза

Не подкрепяме взимането на кредит до 120 млн. лева. Считаме, че  анализът е неубедителен,  а бързането с този заем е неприемливо. От една страна, се казва, че се затягат коланите и се замразяват заплатите в Общината, а след това се тегли огромен заем.

Евелин Парасков (Съюз за Пловдив):

Глупаво е да изтървем парите

Община Пловдив е акционер в ЕИБ, която финансира европейски проекти, и би било глупаво да не се възползваме от тази възможност. Столичната община строи метро с кредити от ЕИБ. Винаги сме смятали, че дългово финансиране трябва да се инвестира в големи инфраструктурни проекти. Но за жалост парите, взети назаем, бяха хвърлени на вятъра.

Николай Радев (БСП):

Да се проведе местен референдум 

Ако бях бизнесмен и някой ми беше предложил кредит с такива условия, бих бил щастлив и щях да го връщам. Но в случая парите ще се връщат от пловдивчани и дали няма да се наложи да се вдигат данъците?  Затова би било редно гражданите на Пловдив да решат на местен референдум дали да се взима нов заем.

Костадин Гаров (НФСБ):

Нека поискаме пари от държавата  

Това е потресаващ по размерите дълг, който ще се изплаща 5-6 мандата. Това е все едно парите да са взети от д-р Гарабед Томасян  (1991 - 1995 г.) и досега да ги погасяваме. Не е ли по-правилно да искаме средства от държавата, а заемът да е в размер максимум на 30 млн. лева. 

Иван Вичков (ГЕРБ):

Дава възможност за развитие 

Приветствам този заем, защото  след 20 години тези пари ще са нищо, а гражданите ще ползват всички придобивки, които ще бъдат направени с тези средства. Кредитът при такива изгодни условия дава възможност за развитието на Пловдив.  

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?