49
Следвайте ни

Новият областен управител: Слагаме край на надменното отношение към местната власт

viber icon

Новият областен управител на Пловдив Йордан Иванов обеща да работи в партньорство с кметовете на 18-те общини, без да се съобразява с партийната им принадлежност.

Слагаме край на надменното отношение към местната власт. Не е необходимо някой да им хвърля пари от прозореца на джипа, защото те трябва да получават средства от държавата на принципа на равнопоставеността и след представяне на проекти.

"“Давам дума на кметовете в Пловдив област и на гражданите, че след като заедно решим кое е най-правилното за всяка една община, ще браня тези проекти без оглед на това кметът на коя партия е, ще търся финансиране за тези проекти, докато е такава структурата на публичните финанси в републиката, и няма да се влияя от политическата принадлежност на когото и да било. Смятам, че мярата на професионализма е именно това”.изтъкна Йордан Иванов.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, кметове на общини в областта и общинските съветници от Демократична България, в чиято група доскоро беше Йордан Иванов, дойдоха да пожелаят успех на новия губернатор. Здравко Димитров подари на областния управител икона на света Богородица.

На репликата, дали няма да се повторят конфликтите, когато управляваха Славчо Атанасов като кмет и областният управител Иван Тотев, Димитров попита: "И какво спечели Пловдив?". И отговори: "Загуби". 

Бившият областен управител Ангел Стоев връчи на Иванов печат и ключ от кабинета, като му заръча да  има здраве и сила и да работи за хората.

"Хората са най-ценният капитал. Когато дойдох в тази сграда, заявих, че ще спазвам три принципа - прозрачност, почтеност, професионализъм. С голяма част от проблемите се справихме, други предстои да бъдат решени. Оценката за работата ми ще дадат хората, но аз мога да гледам хората в очите и да спя спокойно", отчете се Стоев. 

Йордан Иванов декларира, че няма да отстъпи от законността и няма да позволи нито едно незаконосъобразно решение на общини и общинските съвети да влезе в сила, като увери, че в най-кратки срокове ще представи ясен план за работата си на поста. 

"Законността е маята на демокрацията. Не може да се извършва презастрояването на Пловдив с незаконни решения", подчерта Иванов.

Той увери, че всяка стотинка, която се харчи в областната администрация, ще бъде отчитана публично пред гражданите, а кметовете ще се ползват с пълната му подкрепа. "Обеща в близко време да отиде във всяка една община на среща, като отбеляза като голям пропуск, че редица населени места са сегригирани и изхвърлени от плана за развитието.

Създаване на борд на авторитетите в област Пловдив, в който ще бъдат поканени не партийни чиновници, а авторитетите в сферите на градоустройството, транспорта, урбанизма, маркетинга, строителството и прочие, е друга инициатива, обявена от Йордан Иванов. По думите му, ако властта е мъдра, би следвало да се вслушва в експертизата на тези хора, които могат да дадат огромна добавена стойност за Пловдив област, но често пъти в хода на времето назад не са били търсени и чувани. 

"Незабавно ще изискам плановете за интегриран развитие и ще браня проектите, независимо коя партия управлява в една или друга община. Ще се срещна с ръководството на Басейнова дирекция, РИОСВ и другите ведомства, за да се запозная с проблемите и да търсим съвместно решение", начерта опорните точки в работата си Йордан Иванов.

Увери, че ще работи за справяне с пандемията заедно с институциите. 

"Убеден децентралист съм и ще работя за реформа в администрацията за избираемостта на областните управители. Време е да скъсаме с постсъветския модел на управлението", обобщи губернаторът. 

В близко време ще покани депутатите от Пловдив и областта на разговор по основните теми, по които трябва съвместно да работят. За заместниците обясни, че те се назначават от Министерски съвет, а за кадрови промени в администрацията каза, че държи да работи с професионалисти, но не иска да има трудоустроени партийни кадри, които получават заплати от данъкоплатците.

На въпрос дали ще има чистка и изчегъртване, риторично възкликна: “Чистка” ли прекратяване на случаи, в които трудоустроени партийни кадри, които нямат повече от час заетост на ден, да получават възнаграждение от данъците на българските данъкоплатци?"

Запитан за границите на Пловдив и евентуалното сливане с общините Родопи и Марица,  Йордан Иванов отвърна с въпрос: Какво пречи на тези три общини да работят заедно за устройството на териториите?

 

 

 

Снимки Наташа Манева

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (18)

Като начало

Като начало

07.01.2022 | 16:19

Да отмени зелените сертификати за училищата, че вече взе да ми писва

Отговори
3 0
OSMAN BEG

OSMAN BEG

07.01.2022 | 12:26

ДА С Е Р А НА МАЙКА ВИ БЪЛГАРСКА У МУЦУНАТА!

Отговори
0 1
ЗикоМамин метър!

ЗикоМамин метър!

07.01.2022 | 12:54

Незабавно да се разследват кражбите на Тотев и фамилия за 8г.период на неговото владичество! Да се разследва как от едно елементарно момче стана най-големия олигарарх в Пловдив! ! Незабавно търсене на отговорност за транспортния проект и откраднатите 20мил., от Колудрума 50мил.от Зоопарка 2мил.....!За откраднатите субсидии от транспорта над 10мил.годишно!Да спре кражбите на . 3мил.годишно от КМД! Да се прекрати договора им за подизпълнител и Чистота да си поеме града......! Да потърси отговорност и от сегашния гъзомийник, дето подари града на Мутрата за унищижената мрежа на тролеите..! Само тогава ще повярваме на приказките и обещанията!

Отговори
8 0
OSMAN BEG

OSMAN BEG

07.01.2022 | 12:25

ИНСТИТУТА, Я СПОДЕЛЕТЕ СЕГА, ВКУСНИ ЛИ СА ГАВНАТА ОТ УНТЕР С В И Н Я ? :)

Отговори
0 0
OSMAN BEG

OSMAN BEG

07.01.2022 | 12:11

УН ТЕР С В И Н Я Т А ТАКА ТИХИЧКО ПО ПАНТОФКИ ИСКА ДА СЕ ПРОМЪКНЕ МАЙ :) streamable. com / rw4643

Отговори
0 0
гайдар

гайдар

07.01.2022 | 12:09

Това момче много на сериозно се е взело! Брей че се е надуло!

Отговори
3 0
СПБ

СПБ

07.01.2022 | 12:04

Кога и от кой ще се премахне надменноста на администрацията спрямо гражданите-данъкоплатци, които я издържат. Визирам чиновниците, които се държат с хората като роби, а не като работодатели.

Отговори
3 0
OSMAN BEG

OSMAN BEG

07.01.2022 | 12:01

ЕДНИ ТАКА МИ СЕ СМЕЕХА У ТРОЯ :)

Отговори
0 0
OSMAN BEG

OSMAN BEG

07.01.2022 | 11:59

ИСКАМ ГЛАВИТЕ НА: БОРИСОВ, КИРИЛОВ, ПЪРВАНОВ, АХЛАДОВА, ДИМИТЪР ГЕОРГИЕВ, ЯНАКИ СТОИЛОВ, ЛЮБЕН ГОЦЕВ, ДАНИ КАНАЗИРЕВА, КОРНЕЛИЯ НИНОВА, СТЕФАН ЯНЕВ, БОЙКО РАШКОВ, КИРИЛ ПЕТКОВ, НАДЕЖДА ЙОРДАНОВА, АСЕНА СЕРБЕЗОВА, ПЕТЪР СТОЯНОВ, ИВАН КОСТОВ, ПЛАМЕН ТОНЧЕВ И КОЖИТE НА ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ, РУМЯНА ЧЕНАЛОВА.

Отговори
0 1
OSMAN BEG

OSMAN BEG

07.01.2022 | 11:57

ТИ НАСЛЕДНИК НА АГЕНТ КАНАЗИРЕВА ЛИ СЕ ЯВЯВАШ СЕГА? ОТ КВОТАТА НА ЦРУ?

Отговори
0 0
OSMAN BEG

OSMAN BEG

07.01.2022 | 11:56

И ЗАМИРИСА НА ЧУЖДЕСТРАННО РАЗУЗНАВАНЕ, АГЕНТУРА, ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА И, СВИ НЯЯЯЯ :)

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?