46

Нинова обезглави БСП-Пловдив, избират ново ръководство до края на юни

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пристъпи към обезглавяване и разформироване на партийната структура в Пловдив, която е категорична опозиция на "Позитано".

Сегашното й ръководство е аут, като решението за това е взето на Националния съвет на левицата в събота. Предсрочно се прекратяват правомощията на Градския съвет и Районния съвет на БСП в Пловдив, в това число на Изпълнителното бюро, на градския председател Дима Вакрилова и на районните председатели Тодор Стоилов, Йордан Василев, д-р Атанас Баташки, Костадин Беларев, Добромира Тошева и Десислава Йорданова. 

 Националният съвет предлага на Общопартийната контролна комисия  да извърши пълна ревизия на счетоводната и деловодна дейност на Градския съвет на БСП – Пловдив през последните 5 години, както и да преброи и мобилизира  членската маса на организацията в града под тепетата. 

За тази цел се сформира  работна група от 10 души,  четирима от които са от Пловдив -  народният представител Иван Петков - Бебето, инж. Калин Милчев, Костадин Арнаудов и доц. Георги Йорданов. Председател на групата е зам.-председателят на Националния съвет Атанас Зафиров, който отговаря организационно за процеса. Също така емблематично име в групата е Пламен Червеняков, който е бил председател на Градския съвет на БСП в града под тепетата в началото на прехода. 

„Предстои първо проверка от страна на  Общопартийната контролна комисия, която трябва да приключи в края на април. На база на нея, работна група ще започне отчетно-изборна кампания. В края на юни вече трябва да има избрани нови ръководства и нов Градски съвет на БСП-Пловдив. Това не е нещо ново и изненадващо. Това е нещо очаквано, дори бих казал забавено във времето“, коментира депутатът Иван Петков, който минава за най-верния човек на Корнелия Нинова под тепетата. 

Той припомни, че в доклада от 21.12.2020 г. на работна група на НС на БСП за област Пловдив с председател  Кристиан Вигенин е направена препоръка да се обмисли възможността националното ръководство на партията да приеме решение за провеждане на пълен цикъл отчети и избори в пловдивската организация във връзка с установен порочен модел на организация и политическа дейност.  Като причина за радикалната мярка се изтъква "създадената среда на разделение и напрежение", които отблъскват, демотивират и дистанцират десетки и стотици членове и симпатизанти на „червените“. 

Предстоят изключително трудни дни за пловдивската левица. Отчетно-изборните събрания на основните партийни организации трябва да се състоят през месец май, а до средата на юни трябва приключат районните конференции. Градската конференция пък, на която ще се избира нов лидер и членове на Градския съвет, ще се проведе до края на юни.

Към момента работната група от 10 членове е със статута на временно градско ръководство, посочи Иван Петков. По думите, предстои членовете на партийната шпицкоманда да се съберат и да започнат активна дейност.  „В същото време във всеки един район и в Централата в Пловдив има сътрудници, които продължават да работят активно“, уточни Петков. И допълни, че първо ще се работи по посока на районите, тъй като там членската маса е най-голяма. Дългоочакваната борба за промяна в БСП-Пловдив повече от две години е дело на Инициативен комитет „Промяна“ с ръководител Костадин Арнаудов. В него членуват над 400 души, посочи още народният представител. 

Решението на Националния съвет на БСП идва броени дни след екшъна по време на срещата между двата враждуващи лагера на левицата в града под тепетата. Заместник-председателят на БСП Кристиан Вигенин определи случилото се като откровен разговор и подчерта, че преодоляването на състоянието на разделение е възможно, ако се премине през процес, основан на Устава. Като пример посочи пълен цикъл отчети и избори на районно и градско ниво, каквото впоследствие е и решението на НС на БСП. 

По време на срещата с участието на Вигенин се стигна до сблъсък на привържениците на Нинова с местния актив, начело с председателя на местната структура Димитрина Вакрилова и доц. Ангел Иванов, който дори леко пострадал.

Утре предстои поредна подобна среща в район „Северен“. На нея ще присъстват отново Кристиан Вигенин, също депутатите от левицата Таско Ерменков и Веска Ненчева, като идеята е да се направи коментар на 100-те дни на управление на сегашното правителството, кризата Украйна и други актуални проблеми. Не е изключено обаче екшънът от преди дни да се повтори. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
13 коментара
Дивна

Дивна

12.04.2022 | 20:46

Вън Свинаря и Сие!

Отговори
4 0
Г. Кирков

Г. Кирков

12.04.2022 | 19:53

Печалната истина е, че и двете групи са "хвани едните, блъсни другите". Гергов и герговите хора се бяха окопали, изолираха всички читави хора от актива и смятаха, че цял живот ще се възпроизвеждат там, самодостатъчни в изначалната си подлост и посредственост. За съжаление и така наречената опозиция, които сега ще ги заместят, не са стока. Ниско ниво та дрънка. Минка, Румен, Бебето, Арнаудов и подобни, няма смисъл да се продължава с изброяването. Последната им мисъл е за добруването на партията, просто гледат да се себеустроят. Но все пак е добре, че герговистите си заминават. Злото е добре да се наказва, дори чрез недоразуменията, които ще ги заменят.

Отговори
10 0
комунист

комунист

12.04.2022 | 18:16

Отсавна съм Ви писал,че от БСП нищо не става в.ч.и тези от Пловдив.Група кариеристи и кльопачи.Да я закриват за да не подвеждат хората.Само силна лява партия може да спаси България но Вие не искате.

Отговори
4 2
Нали?

Нали?

12.04.2022 | 18:42

Има такава партия - иZраждане!

Отговори
4 3
ГЪДЮ

ГЪДЮ

12.04.2022 | 17:57

ЮРИСТ Е, ПЪК БЪЛВА ДИВОТИИ ОТНОСНО ТОВА, ДА ДАДЕМ ИЛИ НЕ ОРЪЖИЕ НА УКРАЙНА.ОТГОВОРЪТ Е В ЧЛ.51 ОТ УСТАВА НА ООН-ОТВОРЕТЕ ГО В ГУГЪЛЧО И ЧЕТЕТЕ!!!! И НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ТОЯ ИЛИ ОНЯ БЕЗРЕЗЕРВНО!!!!!ПРИЯТНА ВЕЧЕР!

Отговори
2 0
Бкп

Бкп

12.04.2022 | 17:09

Давай Сланинова

Отговори
3 2
...

...

12.04.2022 | 16:56

Ами БРАВО на Нинова!

Отговори
7 2
Троянски кон

Троянски кон

12.04.2022 | 16:11

Правилно, БСП-то Пловдив е на чичо Гошо, а той отдавна е в отбора на ГЕРБ и основен виновник за ниските изборни резултати!

Отговори
12 3
Цецо

Цецо

12.04.2022 | 16:08

Браво,всички изхвърлени са хора на Гергов. Рано или късно това трябваше да се случи.

Отговори
11 1
Бсп

Бсп

12.04.2022 | 15:51

Само Иван Петков -мачкай Ванка

Отговори
12 2
Бсп

Бсп

12.04.2022 | 15:50

СБОГОМ ГЕРГОВИСТИ И КРАДЛИВИ СВИНАРИ .

Отговори
16 2

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?