49

НА ЖИВО Съветниците искат депутатите да им определят заплатите

Пловдивските общински съветници са поставени в деликатна ситуация с възнагражденията до 3080 лева на месец, които те си определиха дружно на последната сесия. Със заповед на областния управител инж. Илия Зюмбилев решението бе спряно като незаконосъобразно и върнато за ново разглеждане в местния парламент. Мотивът е, че промените в Правилника за работата на местния парламент не са оповестени публично. 

Допитването на „Марица” показа, че темата за увеличените заплати не допада на градските старейшини и до края на работния ден те нямаха твърдо становище как ще реагират на заповедта на губернатора на днешното заседание.

Предложението за по-високите възнаграждения беше гледано на миналата сесия и одобрено без разисквания в залата от 43-ма съветници и двама въздържали се - д-р Веселка Христамян и Тодор Токов от групата на ПП-ДБ. За сравнение - Общинският съвет в Пазарджик е публикувал в сайта си проекта за промените в правилника, като съветниците там ще получават 30 на сто от парите на председателя. В Пловдив те ще взимат 70% от заплатата на шефа на ОбС Атанас Узунов, която е 4400 лева. Така 50-имата градски избраници ще трябва да получават месечно по 3080 лева. Само за участие в една сесия те ще заработват по 1188 лева.

На въпрос как ще излязат от ситуацията, Савина Петкова, зам.-председател на местния парламент от „Браво, Пловдив”,  отговори вчера уклончиво:

„Довечера имаме председателски съвет и ще решим

какво да бъде нашето становище. Ситуацията не е драматична, има правен изход. Има няколко варианта - или решението да бъде потвърдено с ново гласуване, или да го отменим, или да го коригираме”.  

Йордан Илиев, шеф на най-голямата група на ГЕРБ, деликатно се отклони от отговора: „Юристите ще преценят, не мога да коментирам, докато не обсъдим в групата в сряда вечерта. Не мога да изкажа личното си мнение”.

Николай Гюров, председател на групата на ПП-ДБ, заяви, че ако юристите сметнат за основателни аргументите на областния управител, те ще се съобразят с тях. На въпрос не са ли неоправдано високи заплатите спрямо заетостта на съветниците в две сесии на месец, Гюров отговори: „Преценката на областния управител за натовареността ни е изключително неправилна. Ангажиментите ни са много по-големи извън сесиите и комисиите”.

И Константин Георгиев от „Съединени за Пловдив” разчита на становището на юристите. Ако решението е незаконно, ще го отменим, каза той. По повод на  коментарите за високите надници по 176 лева за заседание в една комисия той контрира: „ Ако работим без пари,

хората ще кажат: Те крадат и не им трябват заплати!

Ако получаваме заплати, критикуват ни, че ги взимаме. Това сиромахомилство вече е изтъркано. Вече 20 години минаха, откакто със закон е прието общинските съветници да имат право на възнаграждения. Надали някой се интересува какви заплати взимат в Луковит. Ако проверите, може да се окаже, че са в пъти по-големи от Пловдив. Тази тема е дъвка, която всеки може да използва”.

Георгиев подчерта, че постоянно имат приемни дни и срещи с граждани. "Да решиш един проблем, трябва да отидеш в един район, община или предприятие, а не само в четвъртък на сесия от 9 до 13 часа". За критиките на инж. Илия Зюмбилев той препоръча: „Областният управител да се занимава с неща, които са от неговата компетентност! Да направи всичко възможно да ускори удвояването на Околовръстното шосе и изграждане на Югоизточен обход. Да въздейства на държавното дружество ВиК да приключи с ремонта на бул. „Александър Стамболийски”, а не да се занимава с нашите заплати”.

Според Борислав Инчев от „Браво, Пловдив”, който преди няколко години беше кмет на район „Южен”, решението трябва да се прегласува, като се намери пресечна точка. „Трябва да се помисли по принцип за изменение на Правилника за работа на Общинския съвет. Като човек, който работи с много нормативни актове и правилници, считам, че за да не се получава дебат в обществото, законодателят, в лицето на Народното събрание, както е определил броя на общинските съветници спрямо населението на общините,

така да фиксира и възнагражденията ни.

В противен случай се получава, че е създаден механизъм, но общинските съветници трябва да определят размера на възнагражденията си. Защо дейността ни се води местна и се заплаща от градския бюджет, а администрацията се счита за държавно делегирана дейност? Правилата трябва да се уеднаквят и да са ясни, за да не се стига до тълкувания”, коментира Борислав Инчев.

Той недоумява защо възнаграждението на градоначалника, както и на кметовете на районите преди е било толкова ниско. В „Южен” той получавал 1200 лева заплата и приема за напълно нормално, че заплатите бяха вдигнати -  на кмета на 5500 лева, на районните кметове - на 3200 лева.

"Темата се коментира повече, отколкото заслужава", заяви и Калин Милчев, председател на групата на БСП. Категоричен е, че ангажиментите на съветниците извън сесиите, които не се виждат, отнемат много време, а трябва да обърнеш внимание и на гражданите. "Не смятам, че възнагражденията са екстра, освен това са в рамките на закона", изтъкна Милчев. По неговите думи, някои съветници са получили за един месец 379 лева.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 4 оценки
5/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
9 коментара
БСП

БСП

29.02.2024 | 10:00

Калине, Калине - излагаш се. Излагаш и партията си - БСП, където подобно поведение никога не се е толерирало. Ние не сме виновни, че с Минка Сърнешка сте решили да се издържате на наш гръб. Ами работете, бе. Затова ли се натискахте с Минчето толкова. Не ви е срам.

Отговори
6 1
За Константин Георгиев

За Константин Георгиев

29.02.2024 | 09:55

От Бидона какво друго може да се чуе. Той е с професия общински съветник. Никога през живота си не е работил нищо друго освен като общински съветник. И с тази си позиция от едно скромно, семпло момченце за има-няма 20 години се превърна в един от най-богатите хора в Пловдив. И целият град го вижда това, виждат го и съответните институции, които би било редно, ако сме нормална държава, да се самосезират и поне да му направят една проверка как може да обясни огромното си лично богатство - негово и на семейството му, без нито един ден реален трудов стаж. Запознати твърдят, че разминаването между доходи и придобивки, начин на живот и т. н., ще е огромно. Но уви, обществото и институциите гледат с безразличие. Очевидно върху него и ортака му Титюков /за когото се отнася същото/, има опънат огромен чадър. За какво е опънат, дано някога разберем.

Отговори
8 0
Правилно

Правилно

29.02.2024 | 09:47

Браво, поздравления! Така, няма да има мрънкания, за първи път се прави!

Отговори
3 0
до Константин Георгиев

до Константин Георгиев

29.02.2024 | 09:35

Ще се обърна към г-н Константин Георгиев от Обединени за Пловдив: Г-н Георгиев, след Вашето изказване оставам с впечатлението, че сте от парламентарната група ОБЕДИНЕНО ОГРАБВАНЕ за Пловдив! И да прав сте, никой не го интересува колко получава съветник в Луковит! Не ни интересува, защото живеем в Пловдив, плащаме данъци в Пловдив, гласуваме за съветници в Пловдив! Сега разбрахте ли защо не ни интересува заплатата в Луковит?

Отговори
13 0
защо !?!

защо !?!

29.02.2024 | 08:50

не виждам азщо трябва да получават заплати !!!! ще си работят където са работили до изборите и ще им плащат само за заседания като на съдебните заседатели...по тази тарифа...

Отговори
11 1
Няма нужда от популизъм

Няма нужда от популизъм

29.02.2024 | 09:48

Всеки Труд се заплаща!

Отговори
0 3
eleniv

eleniv

29.02.2024 | 14:00

На местата, на които работят общинските съветници, им се плаща пълното трудово възнаграждение, което за времето на участие в общинските сесии е за сметка на общината, т.е. пак за сметка на данъкоплатците. Тези с минимална работна заплата за цял месец!

Отговори
1 0
Не се наядоха

Не се наядоха

29.02.2024 | 08:41

тия общински съветници! и само партийни послушковци, пълна трагедия е тоя общински съвет!

Отговори
15 1
РЕАЛИСТ

РЕАЛИСТ

29.02.2024 | 08:10

Както едно време са работили без пари и сега да работят без ПАРИ,

Отговори
16 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?