Следвайте ни

Местните данъци и такси имат нужда от ревизия

viber icon

Постоянните имотни данъци се плащат всяка година и се базират на данъчната оценка на имота. Данъците при покупка на имот се определят от стойността на имота, като тя не може да бъде по-малка от данъчната оценка. Обикновено пазарните цени на имотите са по-големи от данъчните оценки и затова масово се използват данъчните оценки при нотариусите в сделки.

Как се определя данъчната оценка на имота?

В Закона за местните данъци и такси има специално Приложение 2, в което са определени Норми за данъчна оценка на недвижимите имоти. Материята е доста сложна, защото факторите и коефициентите са много, но принципът е, че данъчните оценки на големите градове са много по-високи от тези в селата и малките градчета. Това е нормално, защото целта е данъчните оценки да са максимално близки до пазарните цени. Има нещо, което за мен трябва да се промени в това Приложение. В чл. 6, табл. 3 се определят едни нормативи за различните градове, което е странно:

 

Община                    категория 1,2, 3, 4                           категория 5

София                            93,6                                                    28,1

Варна                             88,9                                                    28,1

Бургас                            67,9                                                    23,4

Стара Загора                63,2                                                    23,4

Пловдив                        58,5                                                    23,4

Категорията определя локацията на имота - например 1 е в центъра, а 5 - в крайните квартали. Странното е поставянето на Пловдив на пето място сред градовете, което намалява данъчната оценка на един и същ имот във Варна и Пловдив почти два пъти. Държавата е длъжна да коригира това Приложение на ЗМДТ на база сегашните нива на пазарните цени.

Данъчната оценка е базова и за определяне на такса смет, въпреки че от години се говори за определяне на таксата на базата на реалните количества битови отпадъци.

Данък сгради

Данъкът се базира на данъчната оценка и коефициента на данъка. В трите големи града това изглежда така:

София                      1,875 промила (един промил е 1/1000)

Варна                         2,000 промила

Пловдив                    1,800 промила

И двата фактора, определящи данъка в Пловдив, са по-малки от другите два града - данъчните оценки са значително по-ниски, а и коефициентът е по-малък. Това означава много по-малки приходи от данък сгради в Пловдив - почти два пъти. Може ли общинската администрация да повлияе на това? Да, може.

Първо може да преразгледа картата на града по категории. В момента се използва едно решение на ОбС, прието през 2009 година, което отдавна не отговаря на реалността. Разликата между категория 1 и 5 е над два пъти. Това означава, че един и същ имот ще има различна данъчна оценка с разлика от два пъти в зависимост от категорията. Има и парадокси - например имотите в район "Южен" са с по-високи данъчни оценки от район "Тракия"?! Може да се помисли и върху увеличение на коефициента 1,8 промила, като се приеме този на Варна.

Данък при сделките с имоти

Община                     Процент от стойността

София                                 2,5%

Варна                                  2,6%

Пловдив                              2,5%

Като се има предвид, че повечето сделки се извършват на база данъчна оценка и че данъчните оценки в София и Варна са почти два пъти по-големи от Пловдив, данъците в Пловдив са значително по-малки. Това определя и приходите от този данък. За 2019 година общината е планирала 25 млн. лв., но отчетът  ще е не повече от 18 млн. лв.

Такса смет

До 2022 година такса смет ще продължи да се определя на база данъчна оценка. След като данъчните оценки в Пловдив са много по-малки от тези в останалите големи градове, може да се очаква, че коефициентът на таксата би трябвало да е по-голям. Да, но не е така. В София коефициентът е 1,6 промила, а в Пловдив - 1,5 промила. Затова в София от тази такса се събират 10 пъти повече приходи, отколкото в Пловдив.

Новият кмет ще трябва да ревизира цялата данъчна политика на Пловдив и да предложи нови решения на Общинския съвет най-късно до средата на декември.    

ИНЖ. АЛЕКСАНДЪР КОНСТАНТИНОВ, БИВШ ЗАМ. - КМЕТ В ОБЩИНА ПЛОВДИВ                     

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?