Следвайте ни

Кръг около Спартак Николов с поръчки за милиони от ВиК

Собствениците на "Автотранспорт и механизация България" АД наели за управител на една от фирмите си тъщата на шефа на държавното дружество

viber icon

Фирми от приятелския кръг около шефа на ВиК Спартак Николов са получили поръчки за над 8 млн. лева като доставчици на инертни материали за държавния воден оператор в Пловдив, установи разследване на "Марица". „Автотранспорт и механизация България“ АД извършва дейността вече 5 години, без да има собствена кариера за добив. В спора за първата поръчка дружеството не е имало конкурент, защото друг кандидат не се е явил. Тя е обявена през 2013 г. с прогнозна стойност 2 млн. лева, но по нея са разплатени 3,2 млн., защото работата се оказала повече, показва отчетът за поръчката. По онова време Спартак Николов е зам.-шеф на ВиК. Същата фирма печели и следващата поръчка за доставка на инертни материали. Тя е за 3 990 000 лева без ДДС, а при подписването на новия договор Николов вече е шеф на държавния воден оператор. Никой от бранша няма отговор на въпроса защо основните доставчици на инертни материали, които имат действащи концесии в района, не са участвали в търговете.

Каква е връзката на Спартак Николов с „Автотранспорт и механизация България“ АД ?

Преди седмица „Марица“ описа начина, по които роднини на пловдивския ВиК шеф и общински съветник са се облагодетелствали, като са придобили евтино общински имоти по схемата ликвидация на съсобственост. В предишната публикация разказахме как през ноември 2014 г. фирма „Дякон Иларион Билд“ ЕООД, управлявана от Мария Кичукова, тъща на Спартак Николов, е успяла да се сдобие с апетитен имот от 484 кв. м на ул. „Силистра“ 19 в район „Западен“ за фантастичната цена от 28 евро на квадрат. По подобен сценарий „Дякон Иларион Билд“ ЕООД взима и терен от 409 кв. м на бул. „Марица“ 50. И на двете места впоследствие изникват красиви жилищни кооперации.

Тъщата на ВиК шефа обаче е само управител в „Дякон Иларион Билд“ ЕООД. Собственик на дружеството е друга фирма - „Джи Ти Ай Ем“ АД. Тя е учредена от Григор Вилхелмов Иванов /40%/ и Красимир Райков Ромов /60%/. Като управляващи това дружество пък са вписани Иван Атанасов Атанасов и Дафинка Асенова Ефремова. 

Справка в търговския регистър показва, че Григор Вилхелмов Иванов има и друга фирма - „Автотранспорт и механизация България“ АД, където е съдружник с брат си Васил Вилхелмов Иванов и баща си Вилхелм Василев Иванов. Чрез това дружество те са  участвали в обществена поръчка без търг на ВиК - Пловдив за доставка на инертни материали. Срокът на договора по нея е 4-годишен, считано от 6 януари 2014 г. Тя обаче е възложена още на 3 юни 2013 г. По това време ВиК  Пловдив се управлява от Валентин Василев, а общинският съветник Спартак Николов е зам.-шеф на водното дружество. На 15 септември 2013 г. той беше освободен от новия управител на фирмата Манол Генов, след като на власт дойде червеното правителство на Пламен Орешарски. Година по-късно - точно на 9 септември 2014 г., Спартак Николов се върна на бял кон във ВиК - Пловдив, вече като управител.

Според договора за изпълнение на обществената поръчка доставките трябва да се извършват периодично след заявка на възложителя ВиК - Пловдив, франко складова база на възложителя, която се намира в терена на Пречиствателната станция на Ягодовско шосе. Прогнозната стойност на обществената поръчка е 2 000 000 лева без ДДС. На депото край Ягодово се съхраняват инертните материали като пясък, чакъл, баластра и др., които се използват при ремонтите и смяната на водопроводи, извършвани от ВиК - Пловдив.

Четири години по-късно, при отчета на свършените дейности по договора, от ВиК-Пловдив са отчели, че на фирмата са изплатени двойно повече от прогнозните средства - 3 215 630,72 лева без ДДС.

През 2017 г. ВиК - Пловдив сключва нов 4-годишен договор за същата дейност с "Автотранспорт и механизация България" АД, който вече е за 3 990 000 лева без ДДС. Той продължава да тече и в момента. Подписан е от управителя на ВиК Пловдив Спартак Николов. Той пък явно не се притеснява, че избраните доставчици на инертни материали за държавното дружество, което управлява, по случайност се явяват шефове на тъща му в частния <210> бизнес и на практика подпомагат фамилния бизнес с имотите, за който "Марица" разказа в предишното си разследване.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?