Следвайте ни

Кметуването в "Тракия" - трамплин за голяма кариера

Лъв Панайотов - баща на ВиК шефа Спартак Николов, пръв пое най-младия район през 1983 г.

viber icon

Единадесет кметове  са управлявали „Тракия“  през 36-те години, откакто  е създаден районът. Това са Лъв Панайотов,  Тодор Петков, Данаил Търпоманов, Паун Иванов, Петко Гургутов,  Кольо Именов, Веселин Чивчибашиев, д-р Александър Панов, Славчо Атанасов, Гиньо Матев и Костадин Димитров, който завършва втори мандат.

Портретите на 10-те бивши  управници  са окачени  в коридора на втория етаж на кметството на бул. „Освобождение“  63. Начело е Лъв Панайотов, който е имал честта  пръв да поеме кормилото на най-младия  пловдивски район по времето на соца през 1983 г.  Панайотов е баща на  шефа на ВиК ЕООД  и общински съветник от ГЕРБ Спартак Николов. Той е бил начело на „Тракия“  до юли 1985 г.

След него начело на района застава Тодор Петков. Креативният млад инженер командва "Тракия" две години, когато масово се строят панелки и се изгражда пътната инфраструктура. След това  стремглаво се изкачва нагоре. През 1988 г.  се издига до кмет на Пловдив. Принуден  е да напусне службата една година след Десети ноември. По време на кабинета „Станишев“ е назначен за областен управител, а по-късно  е избран в Общинския съвет от листата на БСП, но се оттегля, за да се върне към частен бизнес.

Кмет на „Тракия“, пак по Живково време, е бил и  инж. Паун Иванов, който застъпва на поста след Тодор Петков.  В новото време, когато Петков управлява  Пловдивска област,  бившият кмет на "Тракия"  е назначен за шеф на Областно пътно управление. В последните години под негово ръководство като представител на фирма "ИСА 2000" е направена реконструкцията на на Асеновградско шосе.

Тракийци помнят и десните кметове на „Тракия“, сред които е и вече покойният д-р Александър Панов. Той  командваше района два поредни мандата от 1995 до 2003 г. За него разказваха легенди - как всяка сутрин, преди да отиде в кметството, което тогава беше настанено в партерния етаж на бл. 14, надничал в контейнерите, за да види дали са вдигнали навреме отпадъка.  По инициативата  на д-р Панов в „Тракия“ беше вдигнат паметник на репресираните въпреки оспорването на качеството на това произведение на монументалното изкуство.

И Славчо Атанасов се превърна в жива легенда. След мандата  в „Тракия“ /2003-2007, където всеки ден беше сред  жителите на района, Славчо се изкачи с подкрепата на ГЕРБ до стола на градоначалник, а след това и до депутатската банка с листата на НФСБ.  И днес, макар Славчо отдавна да е  извън управлението на Пловдив,  доста тракийци продължават да го наричат „нашия  кмет“. А неговият съпартиец от НФСБ Костадин Гаров за малко не спечели битката за „Тракия“ с Костадин Димитров от ГЕРБ на последните местни избори през 2015 г.


Битката за "Тракия"  няма да е лесна и на изборите тази есен. Костадин Димитров има стопроцентови шансове да бъде отново номиниран за кмет на "Тракия" от ГЕРБ, тъй като в партията считат двата му мандата за успешни. Освен ако не бъде предложен за поста градоначалник, каквито слухове се появиха. 

Ако Димитров заложи на питомното и остане кандидат за районен кмет, не е изключено дежавю от предишните избори с балотаж срещу Костадин Гаров, ако той получи доверието на общ кандидат на ВМРО и НФСБ. Битката обаче може да се превърне в трибой, и то с участието на нежния пол. Общинската съветничка инж. Гергана Стоянова от "Съюз за Пловдив" е достоен претедент за кметския пост в "Тракия", твърди лидерът Дани Каназирева. Що се отнася до БСП, на този етап социалистите имат други грижи и са далеч от номинациите по райони.   

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Адвокат

22.07.2019 | 00:51

Да бе да! Само Славчо направи "голяма" кариера започвайки от Тракия и то с огромен късмет, както по-долу посочиха вече без да е спечелил лично нито едни избори. Нито Чомаков с двата мандата, нито Гърневски са били районни кметове, а Тотев също с два кметски мандата и един на областен управител, като също беше избран и за депутат започна от кмет на Източен. Т.е. от последните 6 мандата само този на Славчо може да бъде свързан с Тракия. Просто Марица елегантно бута нещата към него, явно е доста удобен за олигархията.

Отговори
1 0

Майнатаун

16.07.2019 | 09:22

И трябва да разсеем брутално наглите Славчови лъжи, повтаряни до втръсване, че когато Тотев го изхвърли от кметското място го направил с купен цигански вот. Истината е че тъй, като Славчо беше кмет, циганите в трите махали гласуваха твърдо за него за да си запазят местата в общинските фирми, а освен това ВМРО е единствената българска партия в България, която има своя чисто циганска организация във всяка пловдивска циганска махала и която агитира сериозно своите съграждани и съседи да гласуват за Славчо. За видите неудобната за Славчо истина, просто прегледайте резултатите от изборите от 2011 в циганските училища, да речем в Столипиново, които са налични в сайта на ЦИК. Елементарно усилие е. Там ясно се вижда че в най-циганските секции, с най-малко етнически българи, а най-малкото всеки журналист знае кои са, че резултатите са 2:1 и даже 3:1 в полза на "патриотичния" кандидат Славчо Атанасов на балотажа му срещу Иван Тотев. Въпреки масираната циганска подкрепа Славчо загуби в Източен, просто защото българите гласуваха за Иван Тотев. Ако не вярвате сайта на ЦИК е напълно свободен за разглеждане. А най-срамното е че още когато Славчо стана кмет от първия път през 2007 година имаше даже сигнали от български партии, че от неговия щаб са купували цигански гласове срещу 20 лева в Столипиново в ранните часове на изборния ден към 5.00 ч.. Тогава обаче никой не обърна внимание на сигнала, като повечето мислеха че това е правила ДПС. Странното обаче е че това се е случило точно пред клуба на ВМРО до Поликлиниката, а ДПС никога не биха го направили точно там и по този начин. Затова и имаше огромна разлика в гласовете за район Източен, дадени в този ден за Славчо Атанасов за кмет на Пловдив и тези за Тотев, който отиде на балотаж с ДПС за районен кмет. Просто купените цигански гласове бяха за Славчо, но не бяха обвързани с плащане за Тотев. Циганите в Столипиново гласуваха за Славчо, като за кмет на Пловдив, но не гласуваха за Тотев, а за ДПС за районен кмет на Източен. И тези резултати секция по секция ги има в сайта на ЦИК , и ако имаше заинтересовани журналисти, това отдавна щеше да е ясно. После и на балотажа 100% от вълната от цигански гласове отидоха за кандидата на ДПС, един българин мръсник, докато напълно непознатия Тотев трябваше да върши чудеса от храброст за да накара българите в района да го подкрепят срещу Турската партия. А като се каже че в разгара на кампанията ДПС изсипа в района 500 000 лева ще разберете защо, победата на Тотев му изгради такъв авторитет в ГЕРБ. И докато в другите райони гербаджийските кандидати спечелиха при средно 30% общо гласували за района, без никаква съпротива срещу известно корумпираните такива на СДС, НДСВ и БСП, то в Източен гласуването беше доста над 50%, като тогава всеки цигански глас отиваше за ДПС. Улиците, училищата и секциите в Столипиново бяха пълни с цигани викащи "ДПС! ДПС!", докато в целия останал град секциите пустееха. Никога дотогава български кандидат и партия не са изкарвали повече гласове от ДПС.

Отговори
1 0

Майнатаун

16.07.2019 | 08:24

Славчо Атанасов е типичния ккъсметлия "Овчарчето Калитко"! Уникален е с това, че за нищо не става, от нищо не разбира, а е бил на такива важни постове. Той изгради прекрасна кариера без да е спечелил сам барем един избор, какъвто и да е. Стана кмет на Тракия не с избор, а по споразумение между Чомака и ВМРО. Тогава кметовете на райони не бяха избираеми , а назначаеми от кмета на Пловдив. ВМРО водеше кървава война с корупционният режим на Чомака, но най-накрая кандисаха да има мир и той през втория си мандат им подари Тракия. Тогава всеки който познава ВМРО знае че милият ни Славчо беше девета дупка на кавала в партията си, напълно непознат за редовите членове, с абсолютно никаква кариера и с лош авторитет за тия, които знаеха как и за какво е "изгонен" от училището в Изгрев, където е бил на "страхотната длъжност - възпитател", даже не учител, тъй като няма такова образование. Щастливата му звезда се състоеше в това че никой от шефовете на партията им не искаше да заеме тая длъжност, тъй като трябваше да се прости с частният си бизнес или добрата си работа, тъй като е ясно че заплатите в Общината не са ниски от сега и никой не искаше да работи за без пари. Птиченцето кацна на рамото на безработния Политически офицер от БНАрмия, на сметката на който имаше само някакъв недоказан секс скандал свързан с ромски привкус. Безработен висшист готов на всичко за партията, която му дава служба и без собствена фирма, която би трябвало да закрие -прекрасен избор. И той наистина беше такъв! Милият само обикаляше района като разсилен, приемаше всеки недоволен пенсионер на сладки раздумки в кабинета черпейки го с кафе, като цялата истинска работа вършеше секретарката на кметството, която за разлика от него беше интелигентна, образована и компетентна. Хубавото за него беше, че ВМРО хвърли всичките си усилия и ПР да гради неговия имидж, сякаш в бъдеще ще им сере жълтици, той се оказа човека който разби тая столетна партия и на градско и на национално ниво и накрая избяга в Бургашката Скатаджийска партия на Валерката Симеонов, щото иначе няма кво да работи. После пак Партията ВМРО излъга Борисов през 2007 с легендарния лаф от "Оркестър без име" -"Велко вие нямате певица!" в случая "Бойко вие нямате добър и известен кандидат за кмет на Пловдив!" И Бат Бойко като пълен ахмак кандиса да издигне напълно непознатия за него Славчо кандидата на ВМРО, който нямаше да набере повече от 10% на изборите без коалицията с ГЕРБ. Обаче плакатите с бат Бойко го направиха кмет още на първия тур. Ако ГЕРБ бяха турили генерал Кюмюрджиев той щеше да стане кмет от първия тур и политическата кариера на Славчо щеше да е дотук, най-много да си остане само общински съветник със затихващи функции, но съдбата беше на негова страна. После той и партията му легнаха на Станишев, като долна ку..ва за парите от боклука и нарушиха предизборното споразумение с ГЕРБ и стана така че те които реално спечелиха изборите стояха 4 години в опозиция, а ВМРО, БСП, ДПС, НДСВ, СДС "управлаваха" дружно обществените фондове продължавайки известното филибелийско общо партийно крадене и разпределяне, ти на мене, аз на тебе. Начело стоеше абсолютно некомпетентен кмет и Гергов и компания си правеха квото си искат, не беше оспорена, нито една сделка с общинско имущество, нито една грабителска концесия, всичко беше крадливо блато за всеки умел крадец. И когато дойде на власт Тотев и бръкна в кошера с осите и почна борба за имотите на Общината разните бандити му скочиха на главата и организира няколко напълно професионално организирани и прекрасно финансирани кампании срещу него. Кой иска да му вземат кокала от устата. Само един пример ще дам. Концесионера на пазарчето на Младежка мутрата Райфъла от години стои в ареста за опит за убийство на свой съдружник, както и за палежи на коли на ГЕРБ-джии и чрез адвокатски врътки не дава концесията на ОБщината, макар че тя официално е изтекла преди повече от 5-6 години и му помагат не само съдиите, ами и всички политически партии, които пригласяха на спазареният от него Барек да хвърля кофи с лайна по Тотев. Никоя партия не застана зад Кмета и Общината в споровете за всички губещи концесии, а го плюеха заедно със мутрите, облажили се по Чомаково и Славчово време. Самият Славчо е най-гласовития фъфлещ критик, без един път да е защитил борбата на Тотев в борбата му за общинското имущество. Накрая като видя че няма как да заеме какъвто и да е пост в Майнатаун Славчо избяга при Валерката в НФСБ и прави единственото, което може прекрасно, да фъфли запотено по телевизиите.

Отговори
1 0

ХЕ-ХЕ-ХЕ ДА БЕ ДА!

12.07.2019 | 07:38

НЕ СВЪРШИЛ ЗА 5 СТОТИНКИ РАБОТА ПЪК НА КМЕТСКИ ИЗБОРИ ВСЕ ВИ ОТНАСЯ , КАТО КУЦО ПИЛЕ ДОМАТ. САМ САМИЧЪК СРЕЩУ "ВЕЛИКАТА" ВИ ПАРТИЯ.ЗА КУПЕНИЯ И ФАЛШИФИЦИРАНИЯ ВОТ,МОЛЯ, МОЛЯ.ТАМ ДОКАЗАНИ СПЕЦОВЕ ЦВИНОКИО И МАМИНИЯ , КОЙТО Е ТАКЪВ ОЛИГОФРЕН ,ЧЕ САМ СИ НАПРАВИ ФИЛМ КАК СЕ КУПУВАТ И ФАЛШИФИЦИРАТ ИЗБОРИ.ИНТЕРЕСНА ЛЕНТА ЗА ПРОКУРАТУРАТА , НО КОГАТО СТАВА ДУМА ЗА ГЕРБЕРАСТКИТЕ ВИ ЗУЛУМИ,ТЕ ОБИКНОВЕНО ГЛЕДАТ ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО

Отговори
0 1

Да бе да!

12.07.2019 | 06:51

Ах, Славчо! Ах, Маймуно! Какви глупост дрънкаш само. Ти като беше кмет не свърши работа за 5 стотинки, само жена ти назначи в кметството на Южен. Такива хрантутници, които цял живот са купен вот като теб, кака Здравка и Титюка са вредни за хората. Скривайте се някъде, никой не ви иска!

Отговори
1 1

Само питам

11.07.2019 | 17:49

Тоя да не е безработен, та през ден драска тъпи статии? И кой плаща за да се публикуват тия тъпотии?

Отговори
2 2

Швейк

11.07.2019 | 17:19

Стига с тези фалшиви кметове! И какво като е изкарал Костадин Димитров два мандата?! Все още се спъвам в плочките пред блока, а той е в центъра на "Тракия"! Явно не сме от "богопомазаните" роднини и приятели на кмета за да ни оправят и улицата и тротоарите и местата за паркиране!

Отговори
6 3

Михаил

11.07.2019 | 16:39

Тя здравка е вечният кандидат мрънкалник и нейните подопечни. Елате и вижте Лаута е приказка. Тракия цъфти, така че явно това момче работи яко като кмет.

Отговори
3 2

Внимание !!!

11.07.2019 | 16:21

Синовете на най големите и видни комунисти сега най видни гербаджий .......... Баща му кмет по време на кумунизма , сега Спартак Николов един от най видните гербаджий !!!!!!!!

Отговори
9 2

Спасител

11.07.2019 | 16:21

Ще ви дам едни трамплини, некадърници такива. Личния живот си оправете първо, да ви видим кво струвате, пък тогава мислете за друго

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?