Кметът на „Източен“ спира обгазяването на Пловдив от горенето на автомобилни гуми

Само за два дни от коритото на река Марица са извадени хиляди излезли от употреба автомобилни гуми. Акцията е по инициатива на кмета на район „Източен“ Иван Стоянов и се осъществява със съдействието на ОП „Чистота“. Събраните гуми се извозват на площадката на общинската фирма  „Инсинератор Пловдив”.  

„Преди изборите обещах да работя за намаляване на обгазяването на района и целия град от горенето на стари гуми. Ще бъда строг и безкомпромисен към нарушителите, защото една от важните ми мисии е да достигнем европейските норми за запрашеност на въздуха – не повече от 35 дни годишно с превишение на фините прахови частици, а изгарянето на гуми е сред основните източници на замърсяване“, коментира Иван Стоянов.

Вече са проверени 6-те вулканизатора на територията на района. Направено е запитване до РИОСВ дали те имат сключени договори с лицензирани фирми за събиране на този тип отпадъци и в кои дни се извършва извозването им. Съвместни екипи от районната администрация,  Шесто районно управление  и Общинския инспекторат ще контролират дали се предава цялото количество излезли от употреба гуми. 

„Целта е да преустановим нерегламентираното изхвърляне на гуми в речното корито, където жители на квартала ги горят, за да вземат метала. Затова започваме проверки и на пунктовете за вторични суровини“, заяви кметът на „Източен“ Иван Стоянов.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?