Следвайте ни

Кандидат-кметове питат защо общината няма отдел "Зелена система"

viber icon

Зелените площи в Пловдив са крайно недостатъчни, а преотреждането им за други цели като застрояване е недопустимо. Около това становище се обединиха кандидатите за кметове на дебата за зелената система на града. Той бе организиран от Регионалния съюз по лесотехника съвместно със Съюза на ландшафтните архитекти - Дружество Пловдив.

На поканата се отзоваха Дани Каназирева от Съюз за Пловдив, Атанас Костов от "Демократична България", Десислава Желязкова, кандидат за кмет на район "Западен", Илия Зюмбилев от БЗНС и Мехмед Дерменджи от Обединена социалдемокрация. Някои кандидати за кметския стол дойдоха с ландшафтни архитекти, които работят в екипите им. Атанас Костов се яви с Невена Пачаджиева, а Дани Каназирева пристигна с арх. Станимир Шаламанов.

  Всеки от кандидатите имаше по 2,5 минути да отговори на всеки от 7-те въпроса. А те бяха: Достатъчни ли са зелените площи в град Пловдив и какво мислите за преотреждането им за други цели? Необходима ли е общинска структура, която да планира, управлява и контролира дейностите по зелената система на града? Ландшафните архитекти се интересуваха и дали кандидатите са запознати с "Програмата за развитие, поддържане и опазване на зелената система", приета от ОбС през 2013 г. и какво е мнението им за нея. Всеки от участниците имаше възможност да представи и своята визия за развитието на зелената система на града.    Според Костов и Пачеджиева зелената система се поддържа лошо.

"Храстите са подрязани безумно, дърветата са окастрени безумно, те умират след 5 или 10 г. Очевидно "Градини и паркове" не действат както трябва, не поддържат както трябва, не поливат дори. Всички сме виждали разделителните ивици. Те изглеждат много добре - окосени, зацветени и полети, а междублоковите пространства рядко се косят и почти не се поливат. Едни сондажни кладенци стоят запечатани и не се използват. А знаете, че река Марица е наблизо, т.е. вода има, но ние не я използваме правилно. Те не са виновни за това, а община Пловдив, която не е направила отдел "Зелена система", който отдел да поддържа, следи и да управлява и да има изисквания. В случая изисквания няма, има едни поръчки, едни милиони левове, които всяка година се разходват който както намери за добре. 6 млн. за заплати и още толкова за различни дейности. 12 млн. не са малко пари", каза Пачеджиева.  Според ландшафтния архитект Станимир Шаламанов причините зелените площи да не се поддържат достатъчно добре са комплексни, но една от тях е, че няма управленска структура. "На "Градини и паркове" е възложено абсолютно всичко да правят. В това число и да "планират", доколкото могат и имат професионален капацитет, къде да има нови зелени площи, какво и как да се прави", каза арх. Шаламанов. И допълни, че общинското предприятие има бюджет, който никой не следи как се харчи.

Според Десислава Желязкова пък Програмата за поддържане и развитие на зелената система трябва да се превърне в алманах на всеки кмет. В края на дебата от съюза на ландшафтните архитекти раздадоха на кандидатите меморандум за опазване на зелената система.

Първи го подписа кандидатът за кмет от НФСБ и ВМРО Славчо Атанасов. В документа има 5 цели и задачи. Първата, мораториум върху преотреждането на зелени площи до достигане на необходимия минимум по норматив от 20 кв. м на жител и преразглеждане на ескизния проект за изменение на ОУП на Пловдив, който предвижда отнемането на 2265 дка от зелената система на града.

Участниците застанаха единодушно и зад идеята за създаване на структура, която да планира и отговаря за развитие на зелената система в Пловдив. В документа залегна още и изработването на стратегия за превръщането на озеленените територии в междублоковите пространства и всички зелени площи за ограничено ползване в желани места за работа и отдих от обитателите на различните райони.

Меморандумът предвижда и стриктно спазване на Програмата за развитие и поддържане на зелената система на града, приета 2010-2013 г. от ОбС.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?