Следвайте ни

Издирват отломки от Реформаторския блок за евроизборите

Юристите Дарина Тодорова и Илиан Иванов начело на 16-а и 17-а РИК

viber icon

Местните  активисти на Реформаторския блок ще бъдат поканени да излъчат свои представители в двете избирателни комисии - 16-та РИК за Пловдив и 17-та за Пловдивска област. Коалицията не се е явила на консултациите за състава на двете комисии  при областния управител Здравко Димитров, въпреки че е била поканена, но с решение на ЦИК <210> се дава по едно място в 16-а и 17-а РИК.

 

Формацията се разпадна преди година, след като я напусна ДБГ на Меглена Кунева. В Общинския съвет в Пловдив блокът съществува по-скоро формално начело с Пепа Деведжиева. „Ще ги търсим, защото според решението на ЦИК Реформаторският блок има право на свои представители и в секционните комисии”, каза Илиан Иванов, председател на 16-а РИК и шеф на дирекция „Правна” в община Пловдив.

 


Юристът вече няколко пъти участва в избирателните комисии. С опит е и председателят на 17-та РИК Дарина Тодорова, която също е юрист и завежда държавна собственост в областната администрация. И двамата са от квотата на ГЕРБ.

 


Комисиите са 19-членни. И в двете РИК партия ГЕРБ има 7 представители, БСП - 5, ДПС и Обединени патриоти - по 2-ма, БДЦ, Реформаторски блок и „Воля” - по 1. В 17-та РИК за секретар е назначен Айтен Салим от ДПС, за зам.-председатели - Ваня Костадинова от БСП и Стефан Паров от Обединени патриоти. В РИК - Пловдив секретарят е Радина Петрова, също от ДПС, зам.-председателите са доц. по право Десислава Стоянкова от БСП и Атанас Петров от Обединени патриоти. Право на участие в комисиите за подготовката на евроизборите имат само парламентарно представените партии и коалиции.

 


От БСП бяха обжалвали състава на двете комисии с искане на секретарски места вместо зам.-председателски, но ВАС потвърди решението на ЦИК. Предимството на секретаря е, че заедно с председателя подписва документите и протоколите. Зам.-председателят няма такова задължение.

 


РИК вече заседават - 17-а е в сградата на областта, а 16-а е настанена на 12-ия етаж на бившия партиен дом на пл. „Централен”. Техният ангажимент е да назначат секционните комисии, да контролират провеждането на изборите за Европейски парламент, да се произнасят по жалбите и накрая да преброят резултатите от вота на 26 май. Заплатите на председателите на двете РИК са по 1175 лева, на заместниците и секретарите - 1115, на редовите членове - 1060 лева.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?