46

Иван Петков-Бебето: Йордан Цонев и Деси Атанасова командваха ИТН и "Възраждане"

Депутат и лидер на БСП-Пловдив говори пред "Марица"

- Г-н Петков, вместо честитка за избирането ви за шеф на БСП-Пловдив дойде новината за предсрочни избори?

- Ще е доста труден момент за пловдивската организация, но бяхме подготвени. Все пак и аз съм в Народното събрание, следим ситуацията. Ще изграждаме наново структури и паралелно ще правим избори. Но е по-добре от миналите години, когато не знаехме къде да се съберем. Вече е ясно всичко около щабовете. Предстоят малки ремонти в районите „Южен“ и „Северен“, но до 2-3 седмици това ще се оправи. И както се очертава, на 2 септември ще сме готови за старта на кампанията.

- Защо пропадна опитът на БСП да направи кабинет с третия мандат?

- Всичко вече излезе наяве. „Възраждане“ са патерица на ГЕРБ, а ИТН - на ДПС. Коментираш неща, а не ги приемаш, какви по-добри доказателства. И законодателната програма, и избирането на шефове на КЕВР и КПКОНПИ, за което уж се бяхме разбрали. Държавата влиза в хаос, но нека отговорност носят тези, които гласуваха против това да има кабинет.

- Сега топката е в полето на Румен Радев. Кога очаквате да разпусне парламента?

- Изцяло негово решение. Може да назначи консултации за 2 седмици, докато не се решат определени проблеми, чиито решения трябва да минат през парламента. Но не зная. 

- На какво разчитахте от БСП, че говорехте буквално до сутринта за възможност за кабинет - пак отцепване на депутати от ИТН ли?

- Не съм участвал  в преговорния екип с ИТН, но доколкото знам, разговорите са били с цялата им група за адекватност, разум, отговорност спрямо суверена, както обичат да се изразяват.

- Мнозина обаче намесват в цялата каша асфалта, а не суверена.

- Суверенът да си прецени сам защо отиваме на нови избори. Общувам с хората не само като депутат, но и като нормален гражданин. Категорично не им се ходи на избори. БСП искаше кабинет. 

- Оптимист ли сте за представянето на БСП на изборите, а и относно някаква бъдеща коалиция?

- Тук вече говорим и за народопсихология, така че е трудно да преценя. Дали българите ще излязат да гласуват! Дали няма да има наказателен вот, дали ще има нови играчи! В следващия парламент както могат да влязат 4 партии, така и 8. А сами виждате, каквото стана при 7. Хаос! Йордан Цонев и Десислава Атанасова дирижираха последните дни ИТН и т.нар. „патриоти“ как да гласуват. Видях лично как „Възраждане“ влиза в зала, Десислава Атанасова маха с ръка и те излизат, за да няма кворум. Иначе БСП подходи най-държавнически. В очите на хората оставаме като партията, поела отговорност. Нашите министри се справиха добре, но оценката ще я видим наесен.

- Все пак ще успее ли служебно правителство да се справи с очевидната криза - ценова и енергийна, която наистина не зависи от България, тъй като газът чупи рекорди на световните борси? 

- Трудно е без парламент, колкото и адекватно да действа служебен кабинет. Ами ако след два месеца пак не се състави кабинет и влезем в спирала от избори!

- А цената на газа си расте?

- Тук трябва да отчетем и двуличието на нашите евроатлантически партньори - едно говорят, друго правят. И подведоха „Промяната“, които ги слушаха. В същото време Шрьодер бил на почивка в Москва. Нали се сещате, че отива да се договаря за Германия.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Надежда

Надежда

28.07.2022 | 11:36

Ти си никой и това добре го знаеш.С тези изпълзяли от миналото бивши комунисти и бивши членове на “Подкрепа”, и СДС активисти,ти си много малък и не знаеш, провалихте и продадохте БСП.Каквато ви е лидерката мадам “Лъжа” такъв е антуража около нея.Ти си толкова невзрачен и безопасн за нея и тя затова те назначи за председател.Срам и позор за БСП Пловдив с такъв председател.

Отговори
17 2
БСП

БСП

28.07.2022 | 14:20

Срам и позор за БСП в Пловдив са предишните председатели Трифонов и нещастните женички в последните години. Слуги на панаирния бос и гербавите.

Отговори
5 6
Загрижен

Загрижен

28.07.2022 | 10:26

И сега какво ще прави горкото Бебе, като не е депутат, защото така и не разбрахме какво образование има и какво работи. Те затова го избраха в последната минута за председател, за да има с какво да се прехранва.То превратът на ликвидаторите бил с благотворителна цел от милост към безработната Бебе.

Отговори
12 4
Чичо

Чичо

28.07.2022 | 10:18

А Пр100 Киро и Пинокио не командваха ли БСП . Те бяха ли Патерица , над сто годишна партия да се унижава. От еднодневки . Слави е прав ,че кымунис хване ли(нещо) , не го изпуска . Др.Нинова ще ви докара до десет депутати с такива нагаждачи като Иванчо . Помним вичките ви правителства до къде докарваха държавата , да банкрут .

Отговори
15 6
чао

чао

28.07.2022 | 09:56

Този ухиления скоро с курнела ще си бият камшика!

Отговори
15 4
Българин

Българин

28.07.2022 | 09:38

Напълно прав е, това е истината!

Отговори
7 11
Г-н Бебе

Г-н Бебе

28.07.2022 | 09:24

Правите огромна грешка.На народа му се ходи на избори,и то много!А грешното ви впечатление е от това,че се срещате с хора само от вашия привърженически кръг.Оценяйте реално широката маса,не сте само вие на политическата карта.

Отговори
20 4
Cobra

Cobra

28.07.2022 | 09:37

Не си участвал в преговорния екип, защото си г-н Никой още, моето момче

Отговори
21 2

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?