Следвайте ни

ГЕРБ вади тежката артилерия с райкметове в листите

viber icon

Районните кметове ще се включат в кандидатдепутатските листи, ако Бойко Борисов преосмисли предишното си решение, което забраняваше подобни кадрили. Днес шефът на градската структура  в Пловдив и член на Изпълнителната комисия на партията Иван Тотев ще предложи на лидера на партията ситуацията да се промени, за да може ГЕРБ да извади тежката артилерия за вота на 11 юли. Срещата е лична и е поискана от Тотев, обясни бившият градоначалник пред "Марица".

„На местните избори през есента  на 2019 г.

ГЕРБ спечели във всички шест района на Пловдив.

Районните кметове са разпознаваеми сред пловдивчани и се ползват с авторитет, защото познават проблемите  и полагат всички усилия да ги решат“, мотивира се областният координатор.

Според действащите в ГЕРБ правила районните кметове нямат право да се кандидатират за Народно събрание.

Другото желание  на Тотев, което той ще сподели  пред Борисов, е да има повече партийно присъствие  в листата, особено на избираеми  места, като се намали гражданската квота.  На предишните парламентарни избори в първата петорка бяха включени трима представители от гражданска квота. Веднага след Бойко Борисов и Иван Тотев  на трето място беше скулпторът и ексдепутат с няколко мандата Вежди Рашидов, на четвърто - юристът Радомир Чолаков, на пето - бившият кмет на Пловдив Спас Гърневски, който беше избран в 44-тото Народно събрание от гражданска листа, но се размина с 45-ото.

„Бойко Борисов ще реши дали да приеме предложението ми за по-голямо партийно присъствие в листата и по какъв начин  това да стане“, подчерта Тотев.

Разместване  ще има и за други места в  пловдивската листа  

на ГЕРБ. Зам.-кметът по култура Пламен Панов (8-и в листата) е изявил желание  този път да не го включват в надпреварата като кандидат. Председателят на Общинския съвет Александър Държиков, който на предишните избори  беше на шесто място, също не гори от желание да влиза в битката за народен представител.

Иван Тотев отказа да назове  кои от районните кметове евентуално биха могли да бъдат включени в новата листа и обясни, че това решение ще се вземе, ако забраната за участието им отпадне и след обсъждането в организацията. Освен това и самите районни кметове трябва да дадат съгласие, ако  се стигне да този вариант.

Листата ще се обсъжда с председателите на районните структури, които участват в  градското ръководство. На тази дискусия ще присъства и кметът на Пловдив Здравко Димитров, каза Тотев. Бойко Борисов и този път ще бъде водач в Пловдив, освен ако самият той не реши да наруши традицията от 2009 г. насам. Окончателно листата  ще се одобрява от Борисов и Изпълнителната комисия.

Планът - минимум четирима депутати от Пловдив

В ГЕРБ коментират, че за кандидати  могат да бъдат предложени Костадин Димитров, спечелил  през 2019 г. поредния кметски  мандат в „Тракия“  на първи тур,  кметовете на „Централен“ и „Източен“ Георги Стаменов, Иван Стоянов, които са и председатели на районните структури, както Костадин Язов на „Южен“, който беше депутат в първия мандат на ГЕРБ.

Листата трябва да е напълно готова до 8 юни, когато започва регистрацията на кандидат-депутатите в районните избирателни комисии. Местната организация на ГЕРБ си поставя за цел да вкара в парламента 5-има народни представители или най-малко 4-ма.

На последните избори в 45-ото Народно събрание от ГЕРБ-СДС  бяха избрани трима, а след като Бойко Борисов предпочете да влезе в парламента от София, в най-краткото Народно събрание "синята крепост" представляваха Вежди Рашидов, Иван Тотев и Радомир Чолаков.

 

Едно и едно не прави патриотично две

ВМРО и НФСБ отново са заедно на вота, а към тяхната лодка се качи и "Воля" в опит трите патриотични формации да станат част от 46-ото Народно събрание. Ако следваме аритметичната логика, прескачането на 4-процентовата бариера едва ли ще е проблем за новото обединение. С него са свързани и надеждите да се възпроизведе управленската коалиция от времето на кабинета "Борисов 3". Задачата обаче няма да е лесна, защото на изборите едно и едно не правят задължително две. На вота на 4 април ВМРО събра 116 434 гласа, а коалицията НФСБ-Воля - 75 926. Сметките показват, че общият сбор от 190 000 гласа ще е напълно достатъчен, за да влезе новото обединение в парламента. Дали ще се случи обаче, зависи от действията на тримата лидери Каракачанов, Симеонов и Марешки, качеството на кампанията и това кои ще са водачите на листите. 

Интригата за първото място в Пловдив е особено голяма. На 4 април под тепетата ВМРО спечели скромните 5962 гласа, а НФСБ-"Воля" - 4425. Ясно е, че ако обединението мине четирите процента на национално ниво, със сигурност ще има депутат от Пловдив. На предишните избори Мария Капон от "Изправи се! Мутри, вън" измъкна последното 11-о място, макар с 6865 гласа коалицията на Отровното трио, Дончева и Манолова да бе далеч под прага за мандата, който в Пловдив бе близо 10 000. 

Освен това патриотичното обединение има и скрит коз в лицето на Славчо Атанасов. Преди вота на 4 април, разочарован от разцеплението, бившият кмет на Пловдив обяви оттеглянето си от политиката. Сега обаче предизвикателството е наистина голямо и Славчо може да скочи обратно в лодката, с което да прелее още няколко хиляди спасителни гласа за патриотите от традиционната си мажоритарна подкрепа в Пловдив. Проблемът е, че местната структура на ВМРО отдавна демонстрира неприязън към Атанасов, а тази на НФСБ на практика не съществува. Така тежката дума за това кой да води патриотичната дружина под тепетата ще има Веселин Марешки, който едва ли ще загърби своите пловдивски приятели, за да заложи на Славчо в името на общия успех. 

Самият Атанасов засега мълчи по въпроса дали е готов да се върне в политиката.  

 

Георги Мараджиев, координатор на ГЕРБ в Пловдив-област:

Каназирева се доказа като водач,  СДС  няма потенциал за 3-ото място

Решението за кандидатдепутатската листа на ГЕРБ в област Пловдив ще бъде взето от Изпълнителната комисия, подчерта за „Марица“ координаторът на партията и кмет на община Стамболийски Георги Мараджиев.

Личното му мнение е, че Каназирева може да води листата, ако ИК на ГЕРБ реши. С дейността си тя се доказа като водач и като народен представител, счита Мараджиев. Според него обаче би било добре да се преразгледа участието на коалиционния партньор СДС, на който беше предоставено трето място. В листата  по предложение на СДС беше включен Йордан Кръстанов, но го измести Младен Шишков от Раковски, получил голям брой преференции.

Важно е този път да се реши на кое място да участва в листата коалиционният партньор, тъй като не виждам потенциал на СДС в областта, за да му се отрежда едно от водещите места, коментира координаторът на ГЕРБ.

На вота  на 4 април ГЕРБ спечели в областта  три места, в резултат на което в парламента бяха избрани бившият областен управител Дани Каназирева, Данка Люртова от Карлово и Младен Шишков от Раковски. Убеден съм, че пак ще имаме добър резултат, увери Мараджиев и напомни, че на 4 април са изпреварили БСП с 5500 гласа, а ИТН - с 8000.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (23)

Шенчев

Шенчев

25.05.2021 | 12:43

Ще умра от смях. Тотката измамника, не можал друго да измисли, рай кметовете ще вкарва в листите. Измамникът само измама може да измисли. После ще ги изтеглят от местата и на тяхно място ще вкарат партийните герберски тулупи, дето даже и техните не ги искат. Това си е подмяна на вота и политическа измама.

Отговори
3 1
наблюдател

наблюдател

25.05.2021 | 12:41

Абе, все Атанасов, та Атанасов. Като няма какво да се каже и веднага Атанасов. Атанасов си е много добре, човекът мъдро се оттегли. Неговите гласове са си мажоритарни, не зависят от политическата конюнктура. Ако реши да се върне, симпатизантите му веднага ще го подкрепят. Неговата е лесна.

Отговори
1 2
от село Карлово

от село Карлово

25.05.2021 | 10:33

Ами Розалинчо петков ,два мандата зам.кмет на Тотев и негов съратник в далаверите.нали и той е карловски селянин.Какво все сте се вторачили в Атанасов.Не си избивайте комплексите от него.Още повече след ,като се оттегли от политиката.

Отговори
5 1
Герд,размяхте ме тая сутрин

Герд,размяхте ме тая сутрин

25.05.2021 | 10:18

Той затова оня карловски селянин славчо сам самичък все ви бие на почивки на всеки кметски избори и ако не ги ФАЛШИФИЦИРАХТЕ и купувате мангалите още щеше да е кмет.Това ви е "тежката артилерия".Смях.На 11 юли ще си видите резултата ,когато изборите най-после ще са честни.

Отговори
9 0
Член  на ГЕРБ от Белащица

Член на ГЕРБ от Белащица

25.05.2021 | 10:04

Каназирева се доказа като водач ................ Голям водач е Дани Каназирева няма що . До вчера плюеше управлението на ГЕРБ в Пловдив и персонална члена на изпълнителната комисия на ГЕРБ Иван Тотев. Заканваше се че ще ревизира двата мандата управление на Татев, -да е ревизирала нещо ..... или май празни приказки . На такива дето днес плюят по ГЕРБ а утре са водачи на листа на ГЕРБ .....не може да се вярва и има доверие......

Отговори
9 0
БАЙ СТАВРИ

БАЙ СТАВРИ

25.05.2021 | 10:04

СПИСЪКА НАЧЕЛО С НАЙ ГОЛЕМИЯ КРАДЕЦ В ИСТОРИЯТА НА ПЛОВДИВ Е ПРАВИЛЕН НО ЗА ЗАТВОРА ! ГАДНИ МИШКИ КРАДЛИВИ И НАГЛИ ОЩЕ МАЛКО И ЩЕ ИМА ШОГУН

Отговори
8 2
Сик

Сик

25.05.2021 | 09:31

сложете пак Тиквата и Тотев в Пловдив на 1 и 2 място и ще се борите за предпоследно място с ДПС.

Отговори
9 1
ГЕРБ

ГЕРБ

25.05.2021 | 09:17

Ха ха ха Иван Тотев със всичкия акъл ли си е ???? Районните кметове Митко Колев ,Иван Стоянов ,Костадин Димитров ,Георги Стаменов а и Стоян Алексиев не са никаква тежка артилерия. Тези хора нямат голям авторитет в обществото .Те на са избрани за кметове заради лични качества или за някакъв принос за града .Те са избрани защото са били кандидати от партия ГЕРБ , никои не е гласувал заради Колев, Стаменов или Стоянов гласоподавателите са дали своя глас за партия ГЕРБ когато са гласували за районни кметове. Тотев пробвай и ги сложи в листата и ще се увериш. Дано тогава на Бойко най-после му светне лампичката за теб.

Отговори
18 2
Да, бе ДА

Да, бе ДА

25.05.2021 | 09:48

Айде сега елвкторатите да не преувеличавате толкова, защото аз гласувах за личност за кмет в нашия район, въпреки че не гласувам за ГЕРБ. Този човек свърши доста неща в първия си мандат и затова, аз и комшиите го подкрепихме отново, защото бяхме доволни, а не заради която о да е партия...

Отговори
4 3
Спарти Лъвов

Спарти Лъвов

25.05.2021 | 08:59

Ако това им е тежката артилерия на герб - резил! Калинки, крадци и най-обикновени некадърници и мошеници кой на дребно, кой на по-едро. С тази артилерия потъват,каквито и врътки да измислят. На хората им се повръща от тях

Отговори
17 2
НА 11 ЮЛИ Е КРЯТ ГЕРБ.СПАСЯВАЙТЕ СЕ ОЩЕ ОТСЕГА

НА 11 ЮЛИ Е КРЯТ ГЕРБ.СПАСЯВАЙТЕ СЕ ОЩЕ ОТСЕГА

25.05.2021 | 08:52

БЪБУ ПО-ЗЛЕ ОТ ГЕРБЕРИТЕ НЯМА.УДАРИХА НЕ ДЪНОТО ,НО КОПАЯТ КЪМ ЯДРОТО НА ЗЕМЯТА И СКОРО ЩЕ ГО СТИГНАТ ПО КРАДЕНЕ ,НАГЛОСТ ,ПРОСТОТИЯ,АРОГАНТНОСТ И ПРОЧИЕ.

Отговори
15 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?