ГЕРБ срещу ГЕРБ в местната власт на Пловдив, знае ли Бойко Борисов каква е ситуацията

Доминирана от бившия градоначалник Иван Тотев, групата в Общинския съвет вече цяла година се държи като опозиция на кмета Здравко Димитров, издигнат от собствената й партия     

Изборите за кметове в България са мажоритарни, но философията на Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) не дава голяма свобода на победителите да налагат собствени управленски политики, ако нямат здраво партийно рамо. На практика избраният с гласовете на най-много хора в съответното населено място градоначалник е с вързани ръце, ако не разполага с подкрепа в Общинския съвет. В Пловдив  за всяко важно решение са необходими 26 гласа от общо 51 съветници. Ако не си ги осигури, кметът изпада в различни зависимости на плаващите мнозинства по интереси. 

В политиката е прието негласно правило - когато една политическа сила няма необходимото мнозинство, най-голямата партия формира коалиция.

В предишния мандат, когато кмет на Пловдив беше Иван Тотев, управляващата коалиция в Общинския съвет безропотно се подчиняваше на неговата воля.

В новия мандат ситуацията е различна, въпреки че и този път  в местното управление доминира ГЕРБ.  Новият кмет Здравко Димитров също е от ГЕРБ. Новият кмет обеща да е диалогичен, да се вслушва в мнението на хората и да води важния дебат за Пловдив именно в местния парламент. Вместо това в първата година от мандата Здравко Димитров получава основно удари под кръста, а управленските му идеи често падат жертва на приятелски огън.  

В действащия ОбС водещата политическа сила е ГЕРБ, макар групата да е с един съветник по-малко (17) в сравнение с предходния мандат. Същите са и основните коалиционни партньори - Кауза Пловдив на зам.-кмета Георги Титюков и  ЗС „Александър Стамболийски” начело с Георги Колев. Към управляващите се присъедини и „Съюз за Пловдив”, чийто лидер Дани Каназирева стана областен управител по личната воля на премиера Бойко Борисов. Негласната местна коалиция разполага с 32 гласа в ОбС, което предполагаше безоблачен мандат за Здравко Димитров. Вместо това сме свидетели на друго - отпор, често безпринципен, на всички важни предложения на администрацията, бламиране на важни решения, политически пазарлъци и задкулисие.

 Първият бюджет на Здравко Димитров

претърпя основен ремонт  по време на дебатите на сесията, проведена на 11 февруари.  В миналите години също имаше практика накрак, на самото заседание, да бъдат предлагани корекции, но  обикновено това ставаше по искане на опозицията. 

Този път за първи път, откакто  ГЕРБ управлява  Пловдив,  проектобюджетът  беше подложен на ревизия от самата група на ГЕРБ.  Препъникамък в отношенията между кмета и съветниците бяха парите на  шестимата районни кметове - всички до един избрани от ГЕРБ.   Лично  председателят на групата Йордан Илиев оповести негласния ултиматум - на районите  да бъдат предоставени  допълнително 3 320 000 лева за ремонти и благоустрояване в кварталите, ако не - няма да подкрепят бюджета.

Наложи се Здравко Димитров  да събере съпартийците си от ГЕРБ в ОбС и районните кметове на спешно съвещание. Напразно вече бившият  зам.-кмет по финанси Илия Кирчев  се опитваше да обясни (без тогава някой да подозира  за пандемията),  че приходите от местните данъци и такси няма да стигнат за планираните разходи. А увеличаването на средствата за районите се трупа върху общите ангажименти, с които Общината се задължава.    

Кметът Здравко Димитров, безспорно диалогичен човек, склони да приеме искането, за да има мир и най-важното -  да не остане Пловдив без бюджет. Районните кметове получиха парите по предварително изготвените списъци на обектите, които бяха поименно включени в бюджета на самата сесия. Средствата бяха  осигурени за сметка на други  бюджетни пера, включително и от   отчуждаване на частни имоти, което пък от своя страна блокира  такава важна инвестиционна инициатива като разширението и строежа на нови пътища. 

На шестия месец от мандат  се развихри   

поредица от скандали, свързани с най-успяващото общинско заведение - Комплексен онколо​гичен център-Пловдив.

Екипът на Здравко Димитров предложи КОЦ-Пловдив да  закупи  апаратура за лечение на COVID-19 и да я предостави на двете общински болници МБАЛ "Св. Мина" и "Св. Пантелеймон", като осигури за това  собствени средства, предвидени и без това за инвестиции в медицинско оборудване и ремонти. Администрацията търсеше всевъзможни варианти, за да се включи активно в овладяване на кризата. 

Предложението така и не стига до гласуване. Кметът беше принуден да го оттегли заради откритите намеци, че иска да ощети пациентите, и липсата на желание за подкрепа от страна на групата на ГЕРБ.  

През юни 

съпротивата на  съветниците от ГЕРБ бламира  още едно предложение на кмета

- за закупуване на втори линеен ускорител, жизненонеобходим за КОЦ-Пловдив. С тази цел Общинският съвет трябваше да разреши на  тогавашния управител на дружеството д-р Парашкев Цветков да преговаря за заем до 5 млн. лева.

 Съветниците от постоянните комисии по финанси и правна на местния парламент се обявиха категорично  против.  Кредит ще има, но след като бъде избран нов управител, тъй като договорът на д-р Парашкев Цветков изтича, заявиха Йордан Илиев от ГЕРБ и Константин Георгиев от Кауза Пловдив. 

Константин Георгиев - партньор на ГЕРБ в Общинския съвет

Напразно Илия Кирчев се стараеше да убеди,  че за заема  вече са водени разговори, че  той може да бъде взет по програма "Джесика" от Регионален фонд за градско развитие при ниска лихва и че ще е от полза за пациентите, на които са крайно необходими  лъчетерапия и  радиохирургия.

"Подкрепяме желанието на ръководството на КОЦ и Община Пловдив да се инвестира в ново оборудване, но да не избързваме", коментира председателят на групата на ГЕРБ Йордан Илиев.   

Двата удара под кръста от "своите" бяха прелюдия към спектакъла, разигран вероятно в местната централа на ГЕРБ за освобождението от поста на д-р Парашкев Цветков, станал неудобен на някого. 

Групата на ГЕРБ и администрацията се хванаха гуша за гуша

и за назначаване на нов шеф на апетитното търговско дружество КОЦ-Пловдив, където всяка година се отчита балансова печалба  средно от 2 млн. лева.  

С решение на Общинския съвет беше обявен конкурс за управител на КОЦ- Пловдив. Общинският съвет избра и трима свои представители в конкурсната комисия. Това бяха Йордан Илиев и Ангел Славов от ГЕРБ и Слави Георгиев от НФСБ.  

Скандалният конкурс предизвика буря от протести и внесе  открит разнобой между съветниците от ГЕРБ и екипа на Здравко Димитров. Ресорният зам.-кмет оттегли от дневния ред на сесията предложението на комисията за избор на проф. Янева, а кметът обеща, че ще организира дебат за управлението и проблемите в КОЦ, най-вече с представители на гилдията.

Кукловодите реагираха по-бързо. 

Докато  Здравко Димитров  се канеше за широко обсъждане  на тема КОЦ,  съветниците от ГЕРБ и Кауза Пловдив внесоха  в Общинския съвет предложение за   прекратяване на пълномощията на д-р Парашкев Цветков, прекратяване на конкурса и назначаване на

нов шеф, който временно, до конкурса, ще поеме ръководния пост.

 Вместо името на този шеф бяха оставени точки, а от администрацията заявиха, че нямат информация кого съветниците искат да уредят  за управител. 

Името му стана известно  на самата сесия.  Шефът на съветниците от ГЕРБ Йордан Илиев, който вече носи прякора Тонколоната, през която в местния парламент говори Иван Тотев, предложи на тази длъжност Пламен Фотев, без да уведоми кмета.

Йордан Илиев на предишния си директорски пост в Общинския институт “Старинен Пловдив”

Здравко Димитров коментира поредния удар от "своите"  със следните думи: „Предложението за временно изпълняващ управител на КОЦ-Пловдив беше направено от групата на ГЕРБ-Пловдив, питайте Тотев за повече информация. Аз съм вярващ човек и съм казал неведнъж, че няма да се вкарвам в грях и да правя каквото и да е било на гърба на болни, възрастни хора или деца”. 

Съветниците от ГЕРБ  не са изявили желание да подкрепят и други инициативи на кмета, сред които са преструктуриране на общински предприятия, създаване на транспортно предприятие, което да кандидатства за евросредства и доставка на екологичен градски транспорт. 

От местната централа на ГЕРБ често се чуват гневни коментари и срещу намерението на екипа на Здравко Димитров за  теглене на инвестиционен заем за пътища, въпреки че още миналия декември с решение на Общинския съвет кметът е упълномощен да води преговори за кредитна линия до 120 млн. лева.

Ситуацията в Пловдив е сложна и едва ли ще се промени, докато Иван Тотев е лидер на ГЕРБ под тепетата. Бившият кмет е тщеславен човек, който много държи да показва кой е силният в града. И навсякъде тръби, че е станал още по-силен, откакто не е кмет. Дано неговите характерологични особености не изиграят лоша шега на партията на решаващите парламентарни избори догодина. В тази връзка е интересно дали лидерът на партията Бойко Борисов знае каква е ситуацията в Пловдив и кой ще опере пешкира, ако видимо недолюбваният от пловдивчани Иван Тотев оплеска нещата. Макар че Тотев вече има план как да спечели вота напролет с подкрепата на старите си патерици в местната власт. Но за това ще ви разкажем друг път.     

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
15 коментара
истината

истината

19.12.2020 | 11:11

докато тотевци са там нищо няма да стане добре се оядоха по време но тотев

Отговори
0 0
АНГЕЛ

АНГЕЛ

09.11.2020 | 18:16

КАКВО ПРАВИ ''ЗИКО''????ОСВЕН НЕЩИЧКО ПО ЦЕНТРАЛЕН!!! В ДРУГИТЕ КВАРТАЛИ-ТРОШИЦИ!!!ПРИМЕР: ЕДНА ГОДИНА ЩЕ МИНЕ ОТ ЗАПОВЕД НА КМЕТА НА ЮЖЕН ЗА РЕВИЗИЯ НА ОПАСНО ДЪРВО И НЯМА КОЙ ДА Я ИЗПЪЛНИ,ЗАЩОТО ЧАКАМЕ ДА СЕ СЛУЧИ НАЙ-ЛОШОТО!!!!ПЕШЕХОДНИ ПЪТЕКИ И ПЪТНИ ЗНАЦИ/УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ/ ОКОЛО УЧИЛИЩАТА И НА НАЙ-ОЖИВЕНИТЕ КРЪСТОВИЩА ,КАКВОТО Е ОСТАНАЛО ОТ ГОДИНИ..........И ДР....

Отговори
2 0
Отвратен

Отвратен

09.11.2020 | 12:12

На живо сериала Октопод !!!! Мафия !!! Помощ Европа !!!!!

Отговори
5 0
Иван Бедров

Иван Бедров

09.11.2020 | 11:25

Могат ли медии да бъдат поставяни в зависимост от силните на деня, които да "разрешават" теми? Могат ли журналисти да бъдат поставяни в зависимост от институции, които да им "подсказват" какво да разследват? Може ли една авторитетна медия да бъде разклатена буквално за ден в услуга на бъдещия ѝ задкулисен купувач? Може ли най-висшата власт да привиква бизнесмени и да им държи сметка кои медии и кои партии подкрепят? Може ли едни теми в медиите да се оказват свръхприоритетни поради кефа на най-висшата власт или пък на подкрепящите я задкулисни играчи? За съжаление, отговорите на всички въпроси клонят към "да".

Отговори
4 0
Да да

Да да

09.11.2020 | 10:52

Хотела на Тотев е направен с кредит, който е взет от строителната фирма, която го е издигнала

Отговори
7 2
Познание

Познание

09.11.2020 | 09:58

Лошото е, че Бойко знае и за чорапите. И всички знаем какво се е криело там

Отговори
5 0
Въпроси?

Въпроси?

09.11.2020 | 08:16

Марица, няма ли да започнете нормално журналистическо разследване и да приследите, как едно не много умно, даже бих казал посредственно момче от автото:Стана, компютърен инж., как за 8год.,стана най-големия олигарх на града, как Империал от гадно общежитие, стана 5*хотел,как на откраднатата земя от автото изникна Бизнес център клас А, как на Богомил изникна къща за мулиони, как се появи вилата във Белащица, хотела в Керамоти, как фамилията се оказа купувач на Каменица и с какви пари се застроява този терен от 35дк.?Спешно отговорете и сезирайте за резултата ДАНС, КПКОНПИ, ОЛАВ, /за откраднатите 20мил.от Тр. Проект/,Спец. Прок. и др.! Иначе, кучето си лае кервана си върви!

Отговори
18 2
Петко

Петко

09.11.2020 | 08:07

Коментарът е добър, но пропуска един важен фактор Гергов. Той е близък с Бойко, но е приятел с Тотев. Зико си мисли, че Гергов му приятел, но не знае, че олигарха ще го продаде при първия случай.

Отговори
13 1
Тита

Тита

09.11.2020 | 08:01

Тотевистите и Тютюците ми приличат на героите от ХелпКарма. Правят си далаверите на гърба на болни хора! Ноооооо Господ забавя, но не забравя!

Отговори
16 1
Тита

Тита

09.11.2020 | 07:57

Тотевистите и Тютюците ми приличат на ОПГ-то на ХелпКарма! Правят си далаверите на гърба на болните! Ноооооо Господ забавя, но не забрвя!

Отговори
8 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?