Георги Колев: Присъединяването на „Марица“ и „Родопи“ е ключът

Докато Пловдив е най-малката по площ община в България, проблемите <210> няма да се решат. Задължително „Родопи” и „Марица” трябва да са в Пловдив! Тази ограниченост е дълбоко несправедлива и е време да бъде поправена, за да се подобри бизнес средата в Пловдив. Общините „Марица” и „Родопи” са като офшорни зони за Пловдив ​- приходите отиват там, а разходите са за града.

Ние се превръщаме в една туристическа спалня на работещите в индустриалната зона, но данъците на тази индустрия не влизат в пловдивския бюджет. От месеци се говори за завод на „Фолксваген“ у нас, но ако сега собственикът на „Ауди“ поиска да произвеждам коли тук, той ще трябва да бъде пренасочен към Община „Марица“ или Раковски.

Една по-крупна административна структура  има резерви за решаване на дисбалансите - Пловдив няма свободни терени, които да предлага на инвеститори, но пък „Родопи“ и „Марица“ нямат ресурс за задължителни за 21. век услуги, като например обществения транспорт.

По брой на университети Пловдив е на едно от първите места. И тук идва големият оксиморон. Няма как ти да произвеждаш най-много висшисти в България, които са призвани да взимат по-високи заплати, а да си на едно от най-ниските нива на заплата в страната. Това означава, че ние произвеждаме умни хора, които излизат от университета, взимат си багажа и моментално бягат от Пловдив.

За да увеличим заплатите на населението в Пловдив, тъй като не можем да дадем възможност  на големи предприятия да правят скъпи заводи, защото нямаме територия, това означава, че трябва да се насочим към тези индустрии, които искат малко площ и много IQ. Няма политика към притежателите на високо IQ. За 30 години от бранд в туризма и историята Пловдив се е превърнал в индустриален център, но всъщност цялата индустриализация е извън чертите на града. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?