Георги Колев: ЕСК остави встрани пловдивските творчески гилдии

Годината на Европейската столица на културата е действително заветна, но ни остави основно завета как за събития може да бъдат похарчени милиони, но хората да останат встрани от целия проект. Странни бутикови идеи като създаването на парфюм с аромат на „Капана“ или събирането на хора, приканени да съпреживеят докосването до сапуна, са добра илюстрация на факта, че една част от програмата на „Пловдив 2019“ поражда само въпроса „Как ти хрумна?“.

Европейската столица на културата остави встрани от програмата пловдивските гилдии ​- например Пловдив е градът на художниците, а нямаше нито една изложба на местни автори от различни поколения, за сметка на експозиции на немски куратори на модерно изкуство. Друг завет на Европейската столица на културата е тотално сбърканата комуникация - говоренето за „творчески резиденции Адата“, в които чуждестранни артисти „споделят своята необременена от стереотипи или предубеждения гледна точка към града“, не променят факта, че островът Адата е реален градски пущинак.

Разбира се, през 2109 г. в Пловдив имаше и забележителни културни събития, бяха открити 2 нови галерии, обявен беше конкурс за проект за кино „Космос“. Положителните тенденции да се канят големи световни имена трябва да бъдат запазени.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?