Евелин Парасков: Милиони левове потънаха в мистериозния Инсинератор

Съветниците от „Съюз за Повдив“ искат отчет от управителя за дейността на дружеството

Управителят на общинското дружество „Инсинератор Пловдив“ ЕООД  да представи подробен отчет каква работа е свършил, откакто е назначен във фирмата.

За това настоява председателят на групата на съветниците от „Съюз за Пловдив“ Евелин Парасков в питането до кмета. Повод  да се повдигне за пореден път въпросът  за Инсталацията  за  болнични отпадъци е искането на управителя Дончо Кацарев за заем в размер на 40 000 лв. от градския бюджет.

„В мистериозния Инсинератор досега са потънали безрезултатно милиони левове. Парите са похарчени на тъмно, без  да има публичност на разходите.  Преди една година от общинския бюджет на предприятието бяха отпуснати 50 000 лв. На съветниците не е представен отчет  къде са отишли тези пари, но отново  се искат нови  40 000 лв. за същите разходи“, недоумява  Парасков.

Съветникът напомня, че търговското дружество „Инсинератор – Пловдив“ ЕООД е създадено  с  решение  № 380 на Общинския съвет от 26 октомври 2017 г.  На управителя Дончо Кацарев е възложена задачата да въведе в експлотация  Инсталацията за обезвреждане на болнични отпадъци, но и  до този момент тя не работи.  Общинският съвет не е уведомен каква дейност се извършва във фирмата.  Факт е обаче, че предпрятието не работи.

Изграждането на Инсинератора  е започнало  преди 12 – 13 години  с безвъзмездната финансова помощ на правителството на Швейцария  с цел опазване на околната среда от вредни и опасни отпадъци.  В строителствто са инвестирани държавни и общински средства. Според приблизителните данни в сградите и съоръженията досега са вложени над 15 млн. лв.  

През януари 2019 г.  на „Инсинератор – Пловдив“ ЕООД  по молба на  неговия управител и с решение на Общинския съвет беше отпуснат заем в размер на 50 000 лв. От предложението на заместник – кмета  за предното финансиране на предприятието става ясно, че тези средства не са възстановени в бюджета.

Междувременно  в  предишния мандат  на  Дончо Кацарев  беше разрешено  да  води преговори за два банкови кредита – веднъж за 6 млн. лв. и втори път за 2 млн лв. , с цел Инсталацията да бъде въведена в експлоатация и да се разкрие допълнително производство – за изгаряне на стари автомобилни гуми.

До този момент няма яснота, какво е направено. Затова Евелин Парасков настоява  управителят на „Инсинератор Пловдив“ ЕООД да информира Общинския съвет какъв е резултатът на преговорите, за какво е изразходван бюджетния заем, каква дейност се извършва в предприятието и кога Инсталацията ще заработи. 

„При тоталната липса на прозрачност за дейността  на търговското дружество  възникват съмнения  как са похарчени  бюджетните средства“,  коментира Евелин Парасков.

Съветниците от „Съюз за Пловдив“ питат:

  1. В какво състояние са съоръженията и сградите на „Инсинератор – Пловдив“ ЕООД?
  2. Каква дейност е извършена досега  в търговското дружество, откакто  то е учредено и е назначен управител?
  3. Какъв персонал е ангажиран в „Инсинератор – Пловдив“ ЕООД и с какви договори?
  4. За какви цели са изразходвани 50 000 лв., предоставени под формата на временен заем на дружеството от Община Пловдив?
  5. Какви дейности ще се финансират с нов заем от 40 000 лв.?
  6. Водени ли са преговори за взимане на 6 млн. лв. банков заем от управителя на „Инсинератор Пловдив“ ЕООД? Ако са водени, с кои банки и какъв е резултатът?
  7. Водени ли са преговори за банков заем от 2 млн. лв. и какъв е резултатът  относно намерението на управителя  на дружеството да  се разкрие допълнителна  дейност – изгаряне на стари гуми?
  8. С какви приходи дружеството ще погасява задълженията към общинския бюджет на обща стойност 90 000 лв.?
  9. Каква е финансовата равносметка  за разходите, направени до този момент за Инсталацията за изгаряне на болнични отпадъци?
  10. Кога съоръженията ще бъдат въведени в експлоатация?
  11. Технологията за обработка на отпадъците отговаря ли на ДИРЕКТИВА (ЕС) 2018/851 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 30 май 2018 г. относно отпадъците?

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Има и такова животно Съюз за Пловдив??!!

Има и такова животно Съюз за Пловдив??!!

07.02.2022 | 19:50

Оказа си ,че създателя на партията Здравка Измамата,не само че не е била лидер,но даже не е била член на партията,по самите нейни признания.Световен прецедент в политическия живот!!! Зам председателят Владко Кисьовия вече е член на ВМРО и напусна партията.Тези винаги са били ПРИДАТЪК на ГЕПИГЕРБ,но винаги година и половина преди изборите се правят на опозиция.Така беше при маминия,така сега е и при зико .Каква опозиция,като Здрава Измамата е депутат на ГЕПИ. Този път никой вече няма да излъжите.Типични мюрета.

Отговори
2 0
Serbezov Plamen

Serbezov Plamen

16.03.2020 | 20:33

Ако става дума за тази недомислица,скрита зад вторични суровини в ляво по Кукленско шосе Отговора ми е :НИКОГА няма да заработи,саморазрушават се стени .......

Отговори
0 0
Петър

Петър

23.02.2020 | 19:15

Доставените и монтирани машини и съоръжения не са окомплектовани и на практика не могат да изпълняват предвидените им в проекта функции-проверете сами и ще се разберете .От монтирането на машините до момента са изминали вече повече от 10 години.Проверете как е изпълнен монтажа и как са изпълнени фундаментите.Кога ще успеят господата да направят единините изпитания и последващите 72 часови пробни изпитания в експлоатационни условия-иззобщо дали ще бъде възможно това???

Отговори
1 3
Иван

Иван

23.02.2020 | 19:05

Бихте ли добавили към списъка с въпроси още един въпрос,а именно Може ли някой експерт да каже възможно ли е изобщо в състоянието в което се намира в момента доставената и монтирана техника -машини и съоръжения,да заработи някога във времето дори и след 10 години тази инсталация.Запознат ли е някой от съветниците и от финансистите с докладите на наблюдаващите специалисти от Швейцаия-има такива доклади.

Отговори
2 3
Съюз със Герб

Съюз със Герб

23.02.2020 | 18:31

Вие сте заедно в кочината

Отговори
6 3
Съюз със Герб

Съюз със Герб

23.02.2020 | 18:30

Вие сте заедно в кочината

Отговори
6 3
Съюз със Герб

Съюз със Герб

23.02.2020 | 18:29

Алооо не ми се дръж като опозиция !!!!

Отговори
6 3

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?