Следвайте ни

Евелин Парасков, кандидат за районен кмет на „Южен“: Незабавни действия за повече места за паркиране в „Южен“

viber icon

Район „Южен“  безспорно  е най-проблемният район в  Пловдив с липсата на места за паркиране. Причините за това са много. 

Районът е изключително гъсто населен в голямата си част. От няколко години  свободните площи усилено се застрояват, съответно се увеличават  и жителите. 

Заради  остра липса на места  повечето междублокови пространства  се използват за паркиране, които през  зимата се превръщат в кални ями, а  през лятото  - в пустинни пейзажи. 

Този проблем води до замърсяване на въздуха. 

Необходимо е  да се изготви ясна и точна програма, кои  от тези места могат да бъдат преотредени за паркинги и кои да се поддържат като зелени площи.  Това  трябва да стане чрез публично обсъждане и в комуникация с гражданите, живеещи  в съответните микрорайони. 

В последните  20 години  Община Пловдив е продала  голяма част от имотите   в „Южен“ и е крайно време да се помисли за придобиване на частни  терени, които да бъдат използвани за изграждане  на паркинги в жилищните комплекси. 

Ние считаме, че има  поетапно  могат да бъдат осигурени повече места за паркиране в район „Южен“. 

Паркоместа тип „джобове“ ,

където тротоарите са достатъчно широки. Никъде  в район „Южен“  не са такива за успоредно паркиране по протежението на улиците. Това е едно много практично решение за осигуряване на места за престой и паркиране, от което никой не се е възползвал до момента.

Предлагаме изграждането на „джобове“ за паркиране навсякъде, където инфраструктурата позволява, например:

1. На цялата ул. „Поручик Въльо Стефов“.  Мястото го позволява, има достатъчно голямо разстояние от старата жп линия до улицата, която е дълга над 2 км. Тя се явява крайна граница на ЖК “Южен“ и ще поеме огромна част от колите, които спират между блоковете;

2. На  ул. „Скопие“ (между бул. „Македония“ и ул. „Пере Тошев“). Така ще се реши и проблемът на посетителите на НАП – Пловдив;

3.На ул. „Стефан Стамболов“ (южно от бул. „Александър Стамболийски“), където в момента се строят няколко огромни кооперации. 

Необходим е изключително строг контрол от страна на общинската администрация при издаването на строителни разрешения и безкомпромисно прилагане на ЗУТ в частта му за осигуряване на места за паркиране и гаражи при изграждането жилищни сгради. 

Прави впечатление, че голяма част от новите сгради в района  се  строят с  много малко места за паркиране. Ако  ги има,  те не се ползват от живущите, а  обслужват единствено търговските обекти в близост. 

Публично-частно партньорство за паркинги         

Разпродаването на общинската собственост през последните няколко мандата лишава от възможности местната власт да отреди подходящи парцели за паркинги, особено  в район „Южен“.  

Ето защо ние ще предложим публично-частно партньорство на частните собственици терени за изграждане на паркинги, които да поемат част от колите. При провеждане на ясни и прозрачни процедури ние сме сигурни, че този тип партньорство между Община и частен собственик, би бил едно добро решение, което ще удовлетворява всички.

За по-чист въздух

На много места в района  поради липса на паркоместа  се спира  неправомерно върху зелени площи и в междублокови пространства. Живеещите в комплексите, както и посетителите  на  заведенията  използват всяка възможност, за да си оставят колите. 

Местата, окупирани от шофьорите,  буквално  са изорани  и започват да се превръщат в кална маса и когато тя  изсъхне, прахът се разнася, който и децата ни го дишат

Подобни „паркинги“ не могат да се почистват  и  колите разнасят  кал и прах на километри.  Има ги във всеки квартал -  между улиците „Даме Груев“  и „Иван Гарванов“, в близост до Събота пазара, в  карето между   ул. „Гевгели“, „Григор Пърличев“ и „Дойран“, в близост до ресторант „Рандеву“,  пред блока на  ул. „Димитър Талев“  132,  в  междублоковите пространства по ул. „Братя Бъкстон“  и северно от бул. „Александър Стамболийски“. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?