Огласиха какви пари ще взимат старейшините в Пловдив

Новите 51 общински съветници си запазват възнагражденията за работата в местния парламент в Пловдив.  Парите са определени със стария правилник, но в началото на мандата  старейшините бяха избрали комисия, за да направят корекции . Те са дребни и засягат реда, по който  протича заседанието. 

Старейшините  отново получават право да взимат до 50 процента от заплатата на председателя на Общинския съвет Александър Държиков. Тя си остава без промени от 2012 г., тоест 1350 лева. Това означава, че редовите бащици на града  не бива да надхвърлят  „тавана“  от  670 лева на месец. Още толкова им се полагат за тъй наречените представителни разходи, тоест общо могат да си докарват до 1340 лева.

 Част от тази сума се плаща за участие в заседанията. За една сесия, която обикновено продължава четири – пет часа, а понякога – само два или три,  съветниците взимат по 269 лева.  Обикновено заседанията се провеждат два пъти месечно, рядко – веднъж.  Това прави твърдите 538 лева.  Така при 10 часа  работно време – толкова се събират на месец  - градските старейшини си припечелват  по 53 лева на час.  За мнозина професии у нас  това е непостижимо високо  заплащане на труда, чисто - къртовски.  

Отделно  се броят пари за участие в постоянните комисии . Според правилника те не трябва да надвишават 2 процента от възнаграждението на председателя. Предишните съветници взимаха по 28 лева. Представителни разходи включват  литература, наем на офиси за срещи с граждани, пътни /гориво/ и телефони. В новия правилник се уточнява, че  литературата трябва да е специализирана, а не романи или поезия.  Разходите не бива да надхвърлят 50 процента от председателската заплата и се доказват с фактури.  

По този начин  за новите съветници се гарантира почти цяла заплата, която се полага  на шефа на  градския  парламент, както, впрочем,  беше и в предишните мандати на  местната власт.  Обикновено всички старейшини  работят на друго място и имат право да отсъстват, когато се провежда сесия. 

Високата ставка на съветниците е една от причините заплатата на председателя да бъде „замразена“. Според  правилника съветник № 1 получава 90 на сто от  възнаграждението на кмета, което  в началото на тази година беше увеличено  на 3350  лева.  Ако парите на шефа на местния парламент се вдигнат, автоматически скачат и надниците на останалите 50 съветници. Другият вариант е  правилникът в частта заплащането да се промени, което до този момент не е направено

Годишната издръжка на Общинския съвет заедно със заплащането е около 1,2 млн. лева. 

Сесията, насрочена за 28 май, няма да се провежда, защото от Община – Пловдив до този момент са внесени само пет – шест предложения, от съветниците - нито едно. Следващото заседание е на 11 юни.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Горките

Горките

27.05.2020 | 13:36

Да ги ожалиш,!За тях пари има за защитни средства в общинските здравни заведения няма.Обръщайте се към бащиците при здравословни проблеми!

Отговори
6 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?