Следвайте ни

Експерт: Гребната магнит за мълнии, зоопаркът - защитен

Ползването на детски и спортни площадки най-опасни при мълнии

viber icon

Гръмотевичните бури с порои и светкавици от последните седмици се оказаха сериозно изпитание за пловдивчани. Почти няма човек в града, който да не е наблюдавал как електрическите заряди разцепват небето и с цялата си мощ се стоварват върху отделни части на града с оглушителен трясък. Напрежението се нагнети допълнително след новината за нелепата смърт на мъж и кучето му, убити от мълния в София миналия ден. "Марица" потърси специалисти, които да разяснят кои места в Пловдив са най-опасни при атака от светкавици и какво трябва да направим, че да се предпазим от смъртоносната небесна заплаха. 

 

Гребната база, детските и спортните площадки в Пловдив са опасни при гръмотевична буря, тъй като не разполагат със системи за мълниезащита. Футболните игрища също не са предпазени достатъчно от тази заплаха. Това твърди инж. Ернесто Нориега, експерт по мълниезащита. Повече от 10 г. кубинецът е управител на фирма, чиято основна дейност е предпазването на обекти от гръмотевици. Обучава пожарникари и експерти. Обезопасявал е обекти в Испания, Перу, Мексико и Колумбия.

 

Според него хората гледат несериозно на проблема, а самият той често виждал деца да карат колело и да играят в детските площадки по време на буря, което е страшно опасно. По европейските наредби на подобни обекти като игрища и открити площи в близост до вода, където се събират много хора, не само че е необходимо да се монтират устройства за защита от мълнии, но трябва да имат и система за наблюдение на бури. Преди настъпването на стихията тя издава звуков сигнал и известява хората да напуснат мястото.

"Наблюденията ми в Пловдив сочат, че на Гребната база, на тенис кортовете, детските площадки, футболните игрища и парковете няма такава защита.

Забелязах обаче, че в новия зоопарк има, обясни Нориега. Той твърди, че 99 процента от къщите по селата също нямат защита срещу гръмотевици. При панелните блокове положението е почти същото. При санираните пък правело впечатление, че подобни системи се монтират от "майстори", които не са сертифицирани и запознати с материята.


„Всички си мислят, че мълниезащитата е нещо лесно и просто”, каза експертът. Наблюденията му сочели, че последните месеци хората са се активирали и питат за монтирането на гръмоотводи. За съжаление обаче това се случвало не превантивно, а най-често когато домът или техниката им пострадат.

Според експерта България може да се превърне в рекордьор по инциденти, нанесени от гръмотевични бури. Сезонът продължава до октомври, а само за три месеца вече имаме три изгорели къщи и жертва. 

Инж. Нориега даде пример със село близо до Пловдив, където преди 4 години гръмотевица изпепелила жилище. Собственикът дал хиляди левове за ремонт, но си казал, че вероятността такова нещастие да му се случи втори път е нулева. Скоро обаче домът му отново бил ударен от гръм.

 

Друг проблем е, че често се използват несертифицирани материали, чието качество никой не контролира. И понякога мълниезащитна уредба, която трябва да издържи 30 години, се поврежда още на първата. Строителният надзор проверява, но често няма култура в
тази област и понякога всичко е на късмет, заяви експертът.

 

Строителните фирми често пестят от гръмоотводи. Така клиентът дава 100 бона за ново жилище и разчита всичко да е перфектно, а после се оказва, че домът му не е защитен.

У нас имаме една наредба за всички категории обекти, което е погрешно, смята експертът. По думите му на Запад има отделни критерии за жилищни сгради, стопански постройки, телекомуникационни центрове, вятърни централи и т.н.


Според Ернесто Нориега е необходима промяна в нормативната база на България, обучение на специалисти и поверяване на дейността за монтаж на мълниезащитни системи само на сертифицирани фирми.

 

 

 

 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Дедо Пинто

Дедо Пинто

23.06.2019 | 09:41

Марийке, Марийке! Правописът ти е почти перфектен, но, но, но зАбобола нещо куца.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?