Бялата врана Славчо лети високо, щом дойдат избори

Да останеш в продължение на 20 години един от най-избираемите политици в Пловдив, изглежда почти непосилна мисия. Настоящият депутат от Обединени патриоти Славчо Атанасов май е единственият, който може да се похвали, че е на гребена на вълната толкова дълго време. Районен кмет на "Тракия" от 2003-а до 2007  г., после градоначалник на Пловдив. И неизменно на балотажите за кметския пост на Пловдив в следващите три местни вота. Загубени, но срещу кандидати на най-мощната и доминираща партия през новия век у нас - ГЕРБ. През 2015 г. само съмнителни маневри с ромския вот и спорно броене спасиха Иван Тотев от загуба на втория тур. Което пък накара самият лидер на ГЕРБ Бойко Борисов да хока своите в Пловдив, че един Славчо ги е направил за смях. 

Затова изглеждат повече от странни плъзналите слухове, че за следващите парламентарни избори Атанасов може да не води пловдивската листа на Обединени патриоти, ако коалицията изобщо оцелее. 

Ако слухът се потвърди, ще станем свидетели на неизбежно харакири на Патриотите. Защото истината е, че Славчо има много собствени привърженици в Пловдив и няма нужда от партия зад гърба, за да продължи политическата си кариера. Дори напротив - сам той може да бъде трамплин за всяка формация. Затова и обичайните задевки с бившия кмет, че често сменя партиите, са пресилени. Просто той никога не е бил типичен партиец, затова и винаги за него гласуват много повече хора, отколкото за партията му. Освен това винаги е бил важна част от патриотичното ядро в българската политика. 

През трите последни предизборни кампании за местния вот съперниците на Атанасов видяха голям зор, докато търсят ахилесовата пета на екскмета. Проблемът наистина е голям, защото Славчо, съзнателно или не, си изгради имидж на антиполитик. Като говорене, поведение и отношение с хората, които така и не свикна да третира като електорат. Сам определя себе си като свободен и независим  човек. Още през 90-те баща ми, които имаше успешен бизнес, ми каза - Славчо, не ставаш за търговец. Потърси си нещо друго. И без това си прочел три вагона книги, използвай каквото си научил, за да си полезен на хората. С тези думи татко, без да иска, ме отпрати в политиката, спомня си днес народният представител. И благодари на баща си, че го е предпазил от изкушението на парите. Това, заедно с вродената му честност, го опази да не се оцапа и никога да не залитне по обичайните пороци на колегите си. Не посегна към далавера, не влезе в грозни схеми, не забогатя и така си остана народен любимец, при това, без да е на власт. Дори с риска да бъде приеман като простодушен наивник или местен Дон Кихот, който се бори с вятърни мелници. 

Това го спаси от повсеместното отвращение към кастата на партийците. Една все по-засилваща се тенденция, заради която социолозите дават големи шансове на антисистемните играчи. Славчо е именно такъв, което е едно от обясненията защо така и не омръзна на пловдивчани, които и на последните местни избори го пратиха на финалната права, въпреки триковете с екзит половете на социолозите. 

На последния вот критиците на Атанасов го оприличиха на кукувица, която търси избиратели в гнездата на ГЕРБ и БСП. Истината е, че Славчо е като бяла врана сред политиците в Пловдив, а и не само. Не е партиен послушник, не сменя гъвкаво идеите, принципите и приятелите си. Може би и затова има симпатизанти и вляво, и вдясно.   Разбира се, Атанасов има и своите кусури, но с важното уточнение - като политик, а не като човек. Трудно създава екип в партийните боричкания, четите му често се оказват с повече от един предател, лесно пада в капани. Но и това не е за чудене, някой да е видял някъде ято от бели врани? Тя винаги е само една. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
30 коментара
ДО ХИХО. ЗА ТРОЛ НЕ СТАВАШ. ТОТЕВ СИ ГУБИ ПАРИТЕ. ИСКА СЕ ИНТЕЛЕКТ

ДО ХИХО. ЗА ТРОЛ НЕ СТАВАШ. ТОТЕВ СИ ГУБИ ПАРИТЕ. ИСКА СЕ ИНТЕЛЕКТ

12.06.2020 | 14:02

егаси и тежкото кацане в ниското. Ако шеф на парламентарна комисия е ниско , вземи се обеси пред централата на герб. този пост е равносилен на министър бе кретьо. преди да се излагаш да пишеш такива глупости , накарай менда стоянова да ти разясни нещата. и тя е шеф на парламентарна комисия. Колежка на бялата врана. АНАДЪНМО , сиреч РАЗБРА БЕ КРЕТЬО

Отговори
7 0
ХЕХО , РАЗАСНЯВА НА ТОТЕВИЯ ТРОЛ ХИХО.НЕ ВСИЧКО Е ОПОРНИ ТОЧКИ ХИХО.

ХЕХО , РАЗАСНЯВА НА ТОТЕВИЯ ТРОЛ ХИХО.НЕ ВСИЧКО Е ОПОРНИ ТОЧКИ ХИХО.

12.06.2020 | 13:53

АМИ НАИСТИНА ВИСОКО ИКРАСИВО СИ ЛЕТИ ЧОВЕКА. ДЕСЕТ ГОДИНИ ПРАВИ ЗА СМЯХ ГЕРБЕРУГИ , КАНАЗИРКИ, ГЕРГОВЦИ, ТЪРЕВЦИ, ТЮТЮЦИ И БИДОНИ И КЪДЕ БЕЗ ЦИГАНИТЕ. В ПЛОВДИВ ИЗБОРИТЕ СА ТАКА - ВСИЧКИ СРЕЩУ СЛАВЧО АТАНАСОВ. И ПРИ ТОВА ГИ ПРАВИ САМ САМИЧЪК САНДЪР. ЗАЩО ЛИ Е ТАКА ВСИЧКИ СРЕЩУ НЕГО. ЗАЩОТО ВЪРНЕ ЛИ СЕ ЛАПАНЕТО СВЪРШИ , А НЯКОЙ ЩЕ ВЛЕЗНАТ В ЗАТВОРА.

Отговори
7 1
хихо

хихо

12.06.2020 | 12:47

Ми нали виждате, че "лети, лети", но тежко каца в ниското.

Отговори
1 6
До Лимбо,от дякон

До Лимбо,от дякон

07.06.2020 | 12:05

Servus. Servorum Dei--слуга на Божиите слуги е Славчо. Той е избрания!

Отговори
17 1
Лимбо

Лимбо

07.06.2020 | 10:38

Въртяха се 40г в пустинята и пророците ги върнаха там , отдето са тръгнали- пунеже пустинята е в главите , пусто е.

Отговори
1 0
Очевидец

Очевидец

06.06.2020 | 17:35

Е, как няма да го затъмняват, бе. Че как ще спечелят герб и съдружниците на Зико - Данка, Гергов, Титюци, Бидони, Търевци, всичките цигански орди. Е тая юначна дружина винаги получава медийни подаръци, като Славчо бъде затворен и за него нищо не се пише в седмицата преди вота и после на балотажа. Миналата година по същия начин, Зико навсякъде, а Славчо все едно е изчезнал. И въпреки тези медийни тактики и технологичните измами, които се командват направо от централата им в София, пак победата им е на косъм. Четири социологически агенции преметнаха и вкараха в играта, ама Данка пак не можа да додрапа до балотаж, че едвам Зико прескочи. Срещу Славчо винаги са играли мръснишката и изборите в Пловдив не са с реални резултати. А тази игра без сериозна медийна подкрепа няма как да стане. Това е положението.

Отговори
15 2
По-паметлив

По-паметлив

06.06.2020 | 17:21

Ха, медийното затъмнение беше пълно и на последните избори, на балотажа срещу Зико също, нито ред за Атанасов нямаше. Нареждането за това си дойде директно от Бойко. А сега какво се е променило - от медията разбраха, че Славчо си е Славчо. Хората го обичат и го подкрепят, независимо дали медиите пишат за него или не. Разбраха, че той е като оловен войник, колкото и да се опитваш да го събориш, той пак се изправя. Защото винаги е залагал и действал на основата на почтеността и човешкото отношение. Тези ценности няма как да му вземат. Най-после разбраха, че не могат да го изтрият с медийната гумичка, не става. Славчо е много над тези неща!

Отговори
14 1
паметлив

паметлив

06.06.2020 | 15:10

И това го четем в "Марица", която го беше бойкотирала на балотажа с Тотев и му наложи медийно затъмнение! Марица, какво се промени така?

Отговори
12 10
д-р Нели Дюлгерова

д-р Нели Дюлгерова

05.06.2020 | 08:34

Не познавам друг човек с качествата на Славчо Атанасов -прям, почтен, учен, изключително благороден и начетен. Цяла енциклопедия. За съжаление кметът, който сега управлява община Пловдив речта не му се отдава. Веднъж в мой разговор с известния писател, поет и кинорежисьор Иля Велчев, самият Велчев ми каза "Славчо е явление пв политиката, друг такъв няма". И това е безспорен факт. Много често така определям Славчо пред мои приятели и познати, когато разговаряме за него. Би било добре да има повече такива хора в българската политика. Но за съжаление не ги виждам. Славчо е явление! Можете само да се учите от него и да го уважавате!

Отговори
15 6
д-р  Нели Дюлгерова

д-р Нели Дюлгерова

05.06.2020 | 08:27

Не познавам друг човек с обаянието, почтенността и благородството на Славчо. Веднъж в разговор с изестния поет, писател и кинорежисьор Иля Велчев, самият Велчев ми каза "Славчо е явление", друг такъв няма". И това е така. След този разговор много пъти съм определяла Славчо точно така в разговор с хора и мои приятели. Да, едно е ясно Славчо пак спечели изборите, макар и не фактически, но морално и с чест. Ще ми се в българската политика да има повече такива като Атанасов, но за съжаление не ги виждам....Тъжно.....Защото една птичка пролет не прави! Всеки, който се е докоснал до интелекта, познанията и душата на Славчо може само да бъде щастлив.

Отговори
15 6

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?