Дилиан Манолов: Партийци и популисти нямат място на протеста в Пловдив

Дилиан Манолов е бивш младежки делегат на България в ООН и настоящ психолог. Занимава се още с литература и драматургия, а на 10 юли се превърна и в организатор на първия от поредицата протести в Пловдив за сваляне на настоящето правителство. Следващият голям протест ще се проведе на 16 юли на площад „Съединение“. 

За „Марица“ Дилиан Манолов коментира подбудите от организирането на протест и личното му виждане за политическия живот на държавата.

"Организирането на протест в Пловдив дойде от желанието и ние да се включим към протеста в София, защото всички българи се намираме в една и съща ситуация. Проява на мързел е да очакваме процесите да се развиват само в столицата. Дотогава нямаше реакции от пловдивчани, чакаше се наготово, което ме стимулира допълнително. Трябваше да действаме максимално бързо, максимално навреме и да покажем, че останалите градове са съпричастни към бъдещето на нацията ни. В деня на първия протест се събраха над 800 човека от Пловдив. 

Аз, разбира се, не мога да говоря от името на целия народ, но моето лично искане е в България да има закони, които важат за абсолютно всички, а не да се създават по давления на определени бизнеси. Много ми се иска партиите, политиците, а и самите хора, да се концентрират върху изграждането на качествено образование, качествена културна среда. Да акцентират върху личните умения на всеки от нас, защото конкретно културата и образованието се правят най-случайно, без единна и планирана перспектива. А реално е нужно да се водят по някаква измеримост и критерии. 

Не на последно място искам народът да се усети като този, които притежава силата, а не като този, който си казва: „Че какво мога да променя, всичко се решава от горе“. 

На 10 юли видях и чух желанието на хората да се върви към по-стабилна гражданска позиция, към промяна в прокуратурата и управлението. Направи ми впечатление, че имаше представители на различни идеали – хора с дясна позиция, с лява насоченост, хора от неправителствения сектор, граждански активисти, от различни етноси. Имаше политици, имаше младежи, които за първи път се сблъскват с понятието протест и не знаеха точно какво да очакват. Доказахме, че сме различни един от друг, но се обединихме в една обща кауза. 

Много ни питаха платени ли сме, от коя партия сме, кой ни води. Това е нормално. Благодарение на настоящето правителство доверието се превърна в голям лукс. Етническото напрежение, което се опитват да насадят, пък е груб опит за манипулация. Всички имаме подобни искания – за вътрешните и външните реформи, за свалянето на главния прокурор от поста му, за финансовите закони, за книгоиздателството, ако щеш. Палитрата от искания е много по-богата, от исканията на тези народни представители и политически фигури, които се опитват да яхнат протеста като техен. Те нито имат умствения капацитет, нито уменията да организират подобно гражданско недоволство.

Тук е моментът да заявя, че тези протести са над партиите, над елементарния популизъм. Протестите са с цел пълна промяна на системата и оставката на цялото правителство. Чак след това, след като са изкоренени вредителите, може да се създаде дебат между хората, различните организации, бизнесът и прочее. 

Трябва да се разбере, че протестът е много нов, едва на няколко дни и опитът да изкарат от него лидери или политически програми е плосък. Да не забравяме, че държава като Белгия, например, изкара седем години с експертни правителства. Първият реален политически избор беше Шарл Мишел, който в момента е председател на Европейския съвет. Подобна идея за управление звучи добре и може да се приложи и при нас. Всъщност, може би това е най-доброто, което може да ни се случи. 

Политическата мисъл не е наравно с гражданската. А се оказа, че хората имат идеи и предложения за различните сфери. 

Колкото и да сравняваме тези протести с онези от 2013-та или 1989-та, аз като организационен психолог трябва да кажа, че обикновено масовите недоволства тръгват от различни неща и водят до различни резултати. Медиите непрекъснато ни заливат с организирани тиради и послания, от където идва и мнението на голяма част от хората, че протестите са платени от олигархи. Не сме свикнали да сме независими и за нас действията от последните дни са нещо ново и странно. 

Призовавам хората, които се съмняват, че сме подвластни на някоя партия, да дойдат на 16-ти и сами да се уверят, че не е така. Апелирам да спазваме мерките за безопасност, а ако дойдат футболни агитки, да не се активизират и да не са агресивни. Надявам се да не се стига до проблеми с полицията, както в София. Нека покажем ясно съзнание и респект един към друг. Политиците достатъчно не ни уважават, нека поне ние да се уважаваме."

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?