Следвайте ни

Диалогът власт-протестиращи е възможен, Дани Каназирева го доказа

viber icon

За целта управляващите трябва да са сигурни, че няма какво да крият, а опонентите им от улицата да разпишат по-ясно дневния ред на исканата промяна

 

Диалогът между управляващите и протестиращите в България може би все пак е възможен. Показа го Дани Каназирева, която миналия четвъртък в разгара на второто Велико народно въстание изчака до късна доба шествието да стигне до сградата на Областната управа в Пловдив и изненада множеството, като излезе да разговаря с активистите. Крехката дама не се уплаши от виковете „Оставка“ и „Мутри вън“. Тя стана първият представител на изпълнителната власт, а и на местната в регионите, доминирани от ГЕРБ, който се изправи лице в лице с протестиращите. Изслуша ги и попита дали им изглежда като мутра и от какво точно в нейните действия активистите не са доволни, за да се налага да напусне поста си.

„Винаги съм имала смелостта и не съм се страхувала да изляза и да се срещна с всеки един пловдивчанин и жител на областта. Няма какво да крия и няма от какво да се притеснявам. Винаги съм защитавала обществения интерес и не съм правила стъпка назад от това“, каза Каназирева. И припомни позициите си по горещи теми като замърсяванията по река Марица и хвостохранилищата в Лъки, кариерите в Белащица, биоцентралата в Труд, мини ВЕЦ-а край Брестовица, нерегламентираното депо за отпадъци в община Садово и т.н. Настоя, че във всички тези случаи е действала като отговорен държавник, като едновременно с това била на страната на хората.  

Изненадата дойде, когато въпреки кресливите освирквания от малка група активисти останалите протестиращи поискаха да я чуят.

Тази кратка среща пред сградата на Областната управа в Пловдив е знакова, защото даде отговор на основния въпрос - дали диалогът власт-протестиращи е възможен. Да. Но за целта управляващите трябва да са сигурни, че няма какво да крият от гражданите, които са ги изпратили във властта. Опонентите им от улицата пък все някога ще трябва да разпишат ясно своя план за желаната промяна и да го защитават. Но не с крясъци, бомбички и яйца, а с инструментите на демокрацията и аргументите на гражданското общество.  

Ако примерът от Пловдив се окаже заразителен, и протестът, и управляващите могат най-после да улучат ваксата. В резултат днешното ожесточено противопоставяне може да се превърне в ползотворен диалог, в който да надделяват идеите как да направим България нормална държава с върховенство на закона и ясни правила за житейски просперитет.

Децата и младите хора заслужават това.

Другото е инат, който води до ерозия и на държавността, и на гражданското общество, за което всички толкова много приказват от площадните мегафони, телевизионните студиа и профилите на държавните мъже в социалните мрежи.

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (58)

Карта

Карта

23.09.2020 | 12:26

Горката Дани... - Здравка... Да си смениш името като фолкпевица си е направо Сериозно решен казус такъв като,за доктор по конституционно право.... ЩО се излага що се правиш на нещо дето не си...?!? Ако не беше те пожали боко и теб оня дългуч без акъл... Здравко власт нямаше да видите... Нищо де то това ви беше достатъчно.... Колкото да се окакате...

Отговори
4 3
Аман от поръчкови статии за тая

Аман от поръчкови статии за тая

22.09.2020 | 22:04

Марица,излишно е да се пънете.Колкото и поръчкови статии да пишете за тази,от жалка невестулка политическа орлица няма как да родите.затова,кажете на шефовете си пещерняци,че тая кмет на мястото на другото имнедоразумение,няма как да стане.Само ви излагат,като журналисти.

Отговори
3 2
реалист

реалист

22.09.2020 | 21:56

Туй е пьлно недоразумение.Болни амбиции, без покритие .И ужасяващо измамна.Една лека жена,меко казано,никога не може да стане добър политик.

Отговори
5 2
irinka

irinka

20.09.2020 | 20:31

Трябва да се признае на Областната К. че много умело умее да манипулира медиите чрез женските си прелести, използвайки това че главните им редактори са от мъжки род.

Отговори
9 4
Трафик

Трафик

20.09.2020 | 19:53

Бях решила да не коментирам, нооо днес чух една Чутовна лъжа от тази Каназирева Здравка де???!! По потв Евгени Тодоров пусна слушател който попита: Може ли Каназирева като е доктор по конституционно право да направи коментар по темата за конституцията... Тя се охили до уши и каза :евала на слушателя до сега никой нито медия ми е потърсил мнението а аз съм единствения доктор по конституционно право в Пловдив и региона... И започна да реди думи без всякакъв смисъл... ТаКава логорея отпраска... НЯКОЙ АКО КАЖЕ В КОЕ ЗАСЕДАНИЕ Е УЧАСТВАЛА В СЪДА... ДАВАМ НАГРАДА.. Тази не знае къде е вратата на съда... Какъвто политик е такъв и адвокат е... А за доктора.... Много ми се иска да я поканите на публичен диспут с останалите доктори по конституционно ПРАВО.АСЪЛ ПО ТЕМАТА... И ще видите, че с гледане не само кучето не може да стане касапин... ГОРКАТА ДОКТОРКА ПО ПРАВО ГОРКАТА КАНАЗИРЕВА....... ЕТО ЗА ТОВА НЕ ИСКАХ ДА КОМЕНТИРАМ ЗАЩОТО НЕ МОГА ДА МЪНКАМ УХОДНО..

Отговори
11 2
Тошко

Тошко

19.09.2020 | 18:35

Протестиращите са анархо-комунисти (терористи) и никакви разговори с тях! След редовните избори ще има съд и затвор за престъпленията им! Снимайте ги!

Отговори
5 6
ДО МАРИЦА ,ОТ СПЕЦ И СИМПАТИЗАНТ НА МЕДИЯТА

ДО МАРИЦА ,ОТ СПЕЦ И СИМПАТИЗАНТ НА МЕДИЯТА

19.09.2020 | 10:02

Когато една стабилна медия започва да си позволява да пише поръчкови хвалебствени коментари за нищожества,това е краят на тази медия,като авторитет и сериозен информационен източник.Още повече,че още не са ви зараснали раните ви по накърненият авторитет,когато на изборите много явно и грубо застанахте на страната на Здравко Димитров ипишехте льжи,мерзости и дивотии по беспорно почтен човек ,като Славчо Атанасов.С Каназирева просто пресолявате нещата.Ние сме малък град и всеки знае какво представлява каназирева.когато представяте това елементарно момиче ,едва ли не ,като новата ТАчър,губите авторитет,ставате смешни и съм убеден,че самите вие не си вярвате в истиността на написаното.Да си журналист е велико призвание.Не срамете професията си.

Отговори
14 2
Съпричастен

Съпричастен

20.09.2020 | 17:46

Съм,Право да ви кажа обичам да чета "Марица".Но в последно време усещам че нещо се случва със "Марица".Моля по добросъвестните и влиятелни журналисти да вземат нещата в свои ръце.Иначе язък за хубавия вестник!

Отговори
3 1
От какво да се учи кмета от измамната невестулка

От какво да се учи кмета от измамната невестулка

19.09.2020 | 09:08

На какво да се учи зико от дана невестулката.На това как се фалшифицират избори ли,чрез екзитполовете на 4 агенции.Дори и тук пак не е най-добра.тук спецове са цвинокио ,маминия,баба мента.

Отговори
13 3
ГЕРБ

ГЕРБ

17.09.2020 | 21:58

До Кмета на Пловдив , кмете гледай и се учи ! Каназирева знае защо е Областен , знае какво прави и до къде иска да стигне и депутат ще става . Един ден се сърди на себе си !!!

Отговори
4 12
Адвокат Х.

Адвокат Х.

17.09.2020 | 07:55

Явно женицата, на която в главата й се въртят само две думи: "Дани, пари, Дани, пари..." продължава да си плаща на медиите, за да я хвалят. Само, че вие губите, всички я знаем каква е.

Отговори
17 7
Апостолови

Апостолови

17.09.2020 | 20:46

Защо колкото си по-прост, по-алчен, по-елементарен и си плащаш да те хвалят... Каква е тази наша България? Жалко и срамно е. На какво да учим децата си. На безсрамие ли?

Отговори
14 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?