Следвайте ни

ДГ "Снежанка" под ключ, търсят на пожар забавачки за децата

Ремонтът с европейски пари няма да завърши до старта на новата учебна година

Детска градина „Снежанка”, която се намира на ул. „Тополница” 3 (до пл. „Шахбазян”), няма да отвори вратите си в навечерието на новата учебна година. В момента в забавачката се извършва ремонт, който ще се забави  с още няколко месеца. За проблема алармира вчера шефката на общинските съветници от „Съюз за Пловдив” Дани Каназирева, към която за съдействие се обърнаха родители, чиито деца са записани в „Снежанка”.

„Ремонтът е показателен пример за това как не трябва да се работи”, заяви  Каназирева. Тя разказа, че договорът за основен ремонт, реконструкция и мерки за енергийна ефективност е подписан от Община Пловдив още на 23 август 2018 г.  Но изпълнението на обществената поръчка  започва едва през юни тази година. Срокът, който общината е дала на строителната фирма за санирането, е 201 дни, тоест близо седем месеца.

„До новата учебна година ДГ „Снежанка” трябваше да бъде изцяло завършена. Това, което наблюдаваме, е престъпление към децата и родителите,  защото и съседната  ДГ „Перуника” е в ремонт. Очевидно е, че договорът е сключен  в ущърб на пловдивчани, което се случва в нашия град за пореден път.  Налице е тоталната липса на заинтересованост и некомпетентност на общинската администрация”, коментира Дани Каназирева.   

Родителите са поискали от Община Пловдив бусче, за да превозва поне сутрин децата до други детски градини, но са им отказали. Мнозина от тях се чудят как ще карат малчуганите. По-сериозен е проблемът за родителите, чи​ито деца за пръв път тръгват на забавачка. Много от дамите са планирали завръщането си на работа, след като смятали, че са уредили хлапетата си с градина близо до домовете си. Оказва се обаче, че ще трябва да търсят други варианти.   

Според Каназирева още в условията за провеждането на  обществената поръчка трябваше да бъде заложен много по-кратък срок - максимум три месеца, и да се работи през лятото, когато повечето  от децата са във ваканция. „Другото важно изискване при такива поръчки е  изпълнителят да работи на двусменен режим или ремонтът да бъде възложен на няколко фирми, за да се справят по-бързо. Задължителни са строг контрол и жестоки санкции за нарушаване на договора”, подчерта съветничката. 

Обществената поръчка за ремонт на ДГ „Снежанка” е обявена още на 19 април 2018 г. с прогнозна цена 2 450 765 лева, провери репортерът на „Марица”. Финансирането е осигурено по оперативна програма „Региони в растеж”. В проекта „Образователна инфраструктура - изграждане и обновяване на училища, детски градини и ясли” са включени три обособени позиции  -  за ремонт и саниране на ДГ „Снежанка”, ДГ „Перуника” и ДЯ „Детски смях”.

Търгът за „Снежанка” е спечелен от фирма „ИСА 2000” за 2 440 206 лева, или за 2 928 247 лева с ДДС. Договорът е подписан на 23 август 2018 г., но строителната площадка е открита чак на 9 юни тази година.  Едва тогава  Община Пловдив е предоставила достъп на строителите, защото децата посещаваха детската градина до края на май. 

Днес сградата е опасана със скеле. И за непрофесионалистите е ясно, че санирането няма да приключи скоро, тъй като работата е много. В съседство има и току-що започнат строеж за пристройка, в която ще бъдат разкрити две нови групи. 

Строителят: Изграждаме и нов корпус за 2 групи

"Работим усилено, няма събота, няма неделя, но обемът на строително - монтажните работи е голям, за да приключим за три месеца", заяви за "Марица" вчера представителят на фирма "ИСА 2000" инж. Паун Иванов.

Той обясни, че са започнали ремонта на ДГ "Снежанка" веднага след като от Община Пловдив им беше предоставен достъп до сградата. "Как да влезем в детската градина, когато има деца?", попита риторично строителят.  До края на май забавачката е била пълна, защото хлапетата нямаше къде да отидат.  

Инж. Паун Иванов обясни, че като започнали да къртят старите настилки и мазилка, излезли куп дефекти. Той допълни, че освен основен ремонт на сградата имат задачата да направят саниране, да благоустроят двора, включително с детски площадки, и да построят ново тяло на два етажа, където ще бъдат разкрити две допълнителни групи. "Този обем от работа няма как да бъде свършен за три месеца", коментира инж. Иванов. 

Фирма "ИСА 2000"  изпълни  държавната поръчка за разширението и рехабилитацията на Асеновградско шосе на стойност 25 млн. лева.  Тази година спечели още един крупен обект за 2 млн. лева  - изграждане на кръгово кръстовище на Околовръстното шосе до караулката. Засега там не се работи, защото има обжалване от страна на собствениците на заповеди за цените на отчуждените им имоти, които попадат в новите граници на кръстовището.  

Георги Стаменов, кмет на "Централен": Преместихме децата  в бившата "Чайка"

"Децата от ДГ "Снежанка" са разпределени в бившата подблокова градина "Чайка" в район "Източен", като преди това бяхме направили график и го предложихме на родителите. Проведохме няколко срещи, на които те поискаха да приключи учебната година и тогава да започне ремонтът", каза кметът на "Централен" Георги Стаменов.

Той уточни, че договорът е сключен в Голямата община и оттам се извършва контрол, но се очаква ремонтът на двуетажната сграда да приключи в края на септември.  "Призовавам за малко търпение и нека темата да не се политизира. Ремонтът на ДГ "Снежанка" се чакаше от години, а сега с изграждането на нов корпус на два етажа ще има и допълнителни места. В новата сграда ще се преместят и част от групите, които се помещаваха в дървени бараки", обясни Георги Стаменов.  

 

 

 

 

Валентина Йеремиева

Репортер /журналист/ екип "общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (1)

Г-жа Кръстева

23.08.2019 | 10:19
2 1

Инж. Паун обясни ... няма събота, няма неделя... Ами, къде спахте като кандидатствахте и подписвахте договора? Три месеца били невъзможно малко време за довършване на поръчката, да не говорим за качеството на работата, защото това са нашите пари, става въпрос за нашите деца! А знаете ли как понасяме огромния шум и прах всички ние - живущите в непосредствена близост до ДГ Снежанка? Имено, защото - няма събота, няма неделя? И възложители и изпълнители - трябва ли да подписвате изпълнение в грешни срокове, при положение, че това говори за умисъл и не води до нищо! Аз подкрепям подобряването на градската среда, макар в изпълнението и контрола върху работите да видях много грешки, глупави решения и пр. ... Питам конкретно за пътеката пред вход Г на блок 4106 - бул. Шести септември № 203, касая даже от № 203 до № 209? Ами, не става така - грозни дупки, разкъртени, кална настилка и насреща ... стърчащ тротоар, претрупан с грамадни топки, сякаш всички участваме на загрявка на футболен терен. Асфалтирането на пътеката е повече от наложащо, много закъсняло! Вие, от р-н Централен ни потърсихте за обсъждане след изграждането на ремонтите, никой не ни попита преди това. Ние настояваме - възстановете пътеката пред указаните по-горе места, преасфалтирайте, за да няма инциденти с хора, направете докрай и малкото, което може, за да не се хвърля петно върху големите работи, за да имаме действително подобрената градска среда, за която пледирате.

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?