49

Депутатите от Пловдив: Борисов мисли, Христо Иванов вади Манол Пейков от парламента

Интригата около това кои са депутатите, които Пловдив изпраща в 47-ото Народно събрание, се заплете, след като се разбра, че партия "Възраждане" влиза в парламента. Все още не е ясно и за кого ще е 11-ият мандат в 16. МИР. Това ще се разбере след окончателното преброяване на гласовете и преразпределението на остатъците. Централната избирателна комисия трябва да гарантира пропорционално участие на всички партии, преминали 4-процентовата бариера. 

Засега е сигурно, че "Продължаваме промяната" получава в Пловдив минимум 3 мандата, ГЕРБ - също 3, а останалите 5 ще се разпределят по един за БСП, ИТН, ДБ, "Възраждане" и ДПС. Има обаче вероятност ДПС да не получи мандат в Пловдив. Този случай ПП може да получи четвърти мандат или той да отиде при БСП или ИТН, според окончателните разултати и представянето на двете партии в другите многомандатни райони. 

За състава на пловдивската група в 47-ото НС ще са важни и няколко други решения. На пресконференция веднага след края на изборнrя ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че този път може и да стане депутат. Едва ли обаче това ще се случи от Пловдив, което означава, че ГЕРБ ще изпрати в парламента Иван Тотев, Радомир Чолаков и Стефан Шилев.   

Още по-голяма е интригата в "Демократична България". Листата в 16. МИР се води от лидера на "Да България" Христо Иванов, който по традиция отстъпваше правото на втория. В случая обаче Христо Иванов, чийто втори район е Велико Търново, където трябваше да даде битка на Делян Пеевски, виси на косъм в старопрестолната столица. Във Велико Търново се разпределят 8 мандата, като според резултатите 7 са запазени за "Продължаваме промяната", ГЕРБ и БСП. За осмото място спорят "Възраждане", ДБ и ДПС, като до момента превес има партията на Костадин Костадинов. Ако Иванов не спечели мандат в Търново, вероятно ще влезе в парламента от Пловдив, което означава, че вторият Манол Пейков е аут. 

Пренареждане се очертава и в листата на "Продължаваме промяната", където третият Росен Костурков е водач в Пловдив-област и вероятно ще влезе в НС от 17. МИР. Все още не е ясно и дали лидерът на партията Кирил Петков ще влезе в парламента от Пловдив. 

При ИТН Тошко Йорданов най-вероятно отново ще влезе от 17. МИР, а от Пловдив в НС отива Димитър Гърдев. Същата е ситуацията и при БСП, където Кристиян Вигенин се кани да отстъпи мястото на Иван Петков-Бебето. 

Ето вероятният списък на депутатите от Пловдив в 47-ото Народно събрание:

"Продължаваме промяната" - 3/4
Кирил Петков, Христо Даскалов, Александър Ракшиев /Йордан Маджунков/
ГЕРБ - 3 
Иван Тотев
Радомир Чолаков
Стефан Шилев
ИТН - 1
Димитър Гърдев
ДБ - 1
Христо Иванов 
БСП - 1
Иван Петков /БСП/
Възраждане - 1
Елена Гунчева 
ДПС - 1
Танер Али 
 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
четете

четете

16.11.2021 | 11:05

Бебето няма влезе. Митко Георгиев го бие с преференции. Бебето 357, Георгиев 726.

Отговори
4 0
Абе Нинова, губиш като си заложила на човек със жълт сертификат

Абе Нинова, губиш като си заложила на човек със жълт сертификат

15.11.2021 | 09:56

От тази многобройна партия да посочиш Ванчо Петков си е самоубийство.

Отговори
5 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?