Следвайте ни

Демократите искат проверка на Управата на „Пловдив 2019“

Четиримата общински съветници от Демократична България - Йордан Иванов, Веселина Александрова, д-р Веселка Христамян и Добромира Костова, настояват да бъде проверено ръководството на фондация „Пловдив 2019“ , която осигурява провеждането на Европейската столица на културата 2019. 

Внесеното от тях предложение е Общинският съвет да задължи Контролния съвет към Фондацията да извърши проверка по организацията на работата на Управителния съвет. 

ДБ допълва, че към настоящия момент не е ясен съставът на Управителния съвет на Фондация „Пловдив 2019“. От публични данни разбираме, че поне двама от членовете на УС са си подали оставките (Тони Симидчиева и Матей Матеев) и не участват в заседанията на Управителния съвет от началото на годината. Техните оставки обаче не са стигнали до Общински съвет Пловдив. 

Едновременно с това в учредителния акт на Фондацията съществува хипотеза, по силата на която, ако член на УС пропусне три поредни заседания без уважителни причини, неговото участие в управителния орган се прекратява, посочват от Демократична България. 

Според тях липсват публични протоколи от проведени заседания на Управителния Съвет, което покрива още повече ситуацията около Фондацията в мъгла. 

Четиримата съветници искат Контролният съвет на следващата сесия ОбС да даде становище и доклад. „Констатациите ще послужат за установяване на истината около състава на Управителния съвет на Фондацията и надграждане на експертизата и капацитета на Фондацията с цел устойчивост на проекта „Пловдив ЕСК 2019““, смятат десните. 

В заключение те смятат, че след изготвянето на този доклад Общински съвет Пловдив ще може да прецизира работата на това важно звено занапред. Реформи в работата на Фондацията без публичен доклад за ситуацията в момента, ще остави усещане за поредната политическа договорка. 

Руслан Йорданов

Журналист

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?