ДБ, Слави Георгиев и Али Байрям - патерици на ГЕРБ в ОбС

Спор за парите на районните кметове пренареди силите в местния парламент

Съветниците, които гласуват под команда от "Империал", опитаха да осигурят 1,7 млн. допълнително за районните кметове в навечерието на изборите. Сплетните между групите поставиха в риск спешните ремонти в две детски градини и важни проекти в образованието, за които са осигурени държавни средства.

Конфронтацията между кръга на местния лидер на ГЕРБ Иван Тотев и екипа на  кмета Здравко Димитров  продължава въпреки провежданите неведнъж разговори между двамата и уверенията на бившия градоначалник, че се работи в диалог.  За пореден път  групата на общинските съветници от ГЕРБ, която се команда от Тотев, се опита да прекрои бюджета на Община Пловдив  и да  го завиши с 1,7 млн. лева допълнителни средства  за районните кметове. Идеята е парите да се харчат ударно в навечерието на изборите като част от кампанията на ГЕРБ за предстоящия на 11 юли парламентарен вот. Странното е, че тя получи подкрепа в местния парламент от бившия патриот Слави Георгиев, човека на ДПС Али Байрям, Николай Бухалов от "Кауза Пловдив" и цялата група на Демократична България, която напоследък е опасно близка до градоустройствените и управленските идеи на Иван Тотев.  

Предложението за нови 1,7 млн. в ръцете на районните кметове беше направено устно

на сесията от шефа на групата Йордан Илиев - за изненада на кмета, който е в болничен. Това стана по време на дебата по точката за актуализация на бюджета, внесена от и.д. кмет Величко Родопски. Ден преди това Здравко Димитров е обяснил на Тотев, че Общината не разполага с излишни пари, тъй като въпреки добрите постъпления на данъци и такси, неданъчните приходи изостават заради кризата след пандемията от коронавирус. На заседанието на групата на ГЕРБ, проведено късно вечерта във вторник, съветниците се отказали от намерението да искат мораториум по част от Наредбата за поставянето на преместваеми обекти, но решиха  да направят сечено на администрацията с искане за допълнителни пари за районите. 

С късни есемеси районните кметове бяха мобилизирани да дойдат на сесията далеч преди нейното начало. Увеличението на разходите със сериозната сума от 1,7 млн. лева  нито беше обсъдено предварително  в постоянните комисии, както изисква правилникът за работа на Общинския съвет, нито се представи поименен списък на обектите, за които се искаха парите, с изключение на няколко от тях.

С предложението на Родопски

бюджетът на Общината трябваше да бъде увеличен с 6 млн. лева, преведени от държавата

целево за образованието - за ремонти в детски градини и училища, а също така за техни програми и проекти.  Това означава, че с допълнителните трансфери за държавно делегираните дейности общинският бюджет за 2020 г.  се завишава от 418 млн. лева на 424 милиона.  

На сесията обаче се стигна до куриоз - предложението за 1,7 млн. лева за районите беше одобрено с 21 гласа на ГЕРБ, Демократична България, бившия патриот Слави Георгиев, човека на ДПС Али Байрям и Николай Бухалов от "Кауза Пловдив". Други 19 съветници гласуваха "въздържал се" и "против".

При окончателното гласуване на  цялото предложение - актуализацията с държавните субсидии и парите за районните кметове, то събра  едва 17 гласа и не мина. Обратът дойде с гласовете на ДБ (които този път се въздържаха) и включилите се във второто гласуване Евелин Парасков (Съюз за Пловдив) и Румяна Толова (Кауза Пловдив), които пропуснаха първото преброяване. 

Междувременно в залата, пак на крак, бяха поискани средства за течащия покрив на ансамбъл "Тракия" и ремонт на асансьора в ДГ "Буратино", предложен от Йордан Иванов от Демократична България.  Дума беше дадена и на районните кметове. Георги Стаменов  ("Централен") обясни, че районите имат сключени договори и до 20 дни, след като бъдат отпуснати средства, ще се видят резултати от ремонтите в кварталите. 

Защо районните кметове са провели обществени поръчки, без да са заложени пари в бюджета,

попита Николай Радев , шеф на съветниците от БСП.

За взимане на решение се изискваше обикновено мнозинство на кворума, а съветниците бяха  в намален състав. Отказът на Общинския съвет да утвърди изразходването на преведените държавни средства поставя под въпрос ремонта на покривите на детските градини "Елица" и "Наталия".  Част от плащанията там са извършени, други чакаха решение на Общинския съвет. Следващата сесия ще е чак в края на юли и не е ясно дали времето ще стигне за спешните ремонти. 

 

Намаляват неданъчните приходи

Преди да се стигне до гласуването, зам.-кметът Величко Родопски обясни, че  неданъчните приходи, включително от наеми и разпореждане с общинска собственост, са с 30 процента по-малко от бюджетния план. Той не изключи, че до края на годината  няма да бъдат събрани 14 млн. лева от предвидените 70 милиона. Заради мерките по време на третата вълна на пандемията за наемателите на общинските обекти бяха приети облекчения, такса "тротоарно право" няма да се плаща до 31 май, посочи зам.-кметът.

 

Величко Родопски, зам.-кмет на Община Пловдив: На районите са дадени над 6 млн. лева, които не са усвоени

Районните кметове имат над 6 млн. лева за ремонти и благоустрояване, утвърдени с приетия бюджет. Тази година "Тракия" разполага с около 950 000 лева, "Западен" - с около 2 млн. лева, "Централен" - с 1,5 млн., "Източен"  и "Северен" са с по 700 000 лева, "Южен" - 650 000 лева, посочи зам.-кметът Величко Родопски.  

Някои от районите не са изхарчили и половината от планираните средства, а искат нови, подчерта зам.-кметът. 

По повод на твърдението на районните кметове, че Община Пловдив не е обявила обществена поръчка за улични ремонти, предвидена в бюджета, и затова тази сума може да бъде дадена  на тях, Родопски обясни: "Тези средства трябва да ги насочим за ремонт на две улици около "Модър - Царевец" и "Оборище" в "Северен", тъй като те не са предвидени в договорите с изпълнителите на транспортната връзка между "Западен" и "Южен" и Водния проект в "Северен". Това е причината да не обявяваме нова обществена поръчка". 

 

Здравко Димитров: Забавяме важни плащания за детски градини и ясли

Актуализацията на бюджета ще бъде внесена в Общинския съвет на следващата сесия, но ще забавим разплащането за спешни ремонти на детски заведения, коментира по телефона кметът Здравко Димитров. Промяната на финансовата рамка не е прищявка на зам.-кмета Величко Родопски, тя се предприема по искане на директори на детски градини, ясли и училища, допълни кметът. 

Здравко Димитров се въздържа от коментар по повод на внесеното устно предложение от групата на ГЕРБ за допълнителното финансиране на районите. Но подчерта, че "отговорността за развитието на Пловдив е моя и на екипа ми, ние си слагаме подписите под всеки документ, а Общинският съвет носи отговорност за решенията, които се взимат или се отхвърлят". 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Пловдивчанин

Пловдивчанин

13.06.2021 | 10:40

Тия мишоци и ДБ подкрепят болните амбиции на Иван Тотев, а не на ГЕРБ. Играят играта на Мамин Ваньо да прецакат Кмета Здравко Димитров.

Отговори
4 3
Чепът

Чепът

12.06.2021 | 02:06

Браво на мишоците , продължавайте да гризете ла.....та от канала..Дерзайте няма да свършат .

Отговори
1 1
Jack

Jack

10.06.2021 | 12:55

Като чуя нещо за ДБ и ми се изприщват ушите!

Отговори
12 4
До Георги,от ченге ,но от добрите.

До Георги,от ченге ,но от добрите.

10.06.2021 | 10:51

Георги,Тотев го чакат дълги години затвор и подобните на него.Кьовеши не случайно днес идва в България.Започва се с унищожаването на октопода Герб.Тези прекалиха с краденето и големите батки отвъд океана се усетиха.Задейства се и ЕС.Герб са неспасяемо.Кой каквото е дробил ,сега ще го сърба.

Отговори
11 8
Бкп

Бкп

10.06.2021 | 10:09

Направо в пандиза крадците

Отговори
12 3
Георги

Георги

10.06.2021 | 07:41

Битката за власта не е спряла нито за миг от началото на мандата на Зико. Тотев и бандата му ще продължат да пречат на развитието на града, както го правеха при Славчо. Дано на изборите се провали за да разберат в София, че този човек трябва да се изгони от ГЕРБ и Пловдив.

Отговори
20 12

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?