Следвайте ни

Дарина Тодорова: Няма манипулации на протоколите в ОИК - Пловдив

viber icon

"Гарантирам, че няма манипулации с протоколите  в Общинската избирателна комисия". Това заяви за "Марица" председателят на ОИК - Пловдив адвокат Дарина Тодорова по повод на разкритията на общинските съветници от "Съюз за Пловдив" . 

Както съобщихме, съветниците са установили, че в 22 протокола с резултатите от първия тур на изборите има драстични  несъответствия с  окончателните данни, регистрирани  в ЦИК. Съветниците предполагат, че  резултатите са манипулирани под натиск на определени кръгове в Пловдив  в секционни избирателни комисии. Затова изпращат сигнал до Районна прокуратура заедно с копия на 1500 протокола, събрани в десет папки.

Адв. Дарина Тодорова обясни, че организацията на работата в ОИК,  на която секционните комисии предаваха протоколите с резултатите от местните избори, е направена така, че е изключено някой да преправя резултатите и да надписва гласове.  В ОИК - Пловдив има представители от седем партии и коалиции.

"Всеки има право да сезира съд или прокуратура, но когато се отправят обвинения, трябва да има факти и доказателства. А който е виновен, да си понесе отговорността", каза адв. Тодорова. Тя напомни, че бюлетините се преброяват в секционните комисии, където право да присъстват имат представители  и застъпници на всички политически сили, които участват в изборите със свои кандидати.  На всеки от тях се издава протокол, подписан от членовете на СИК след приключването на изборния ден и преброяването на бюлетините. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?