Дани Каназирева: Спешни мерки срещу изтичане на питейна вода в „Столипиново“

Областният управител Дани Каназирева ще настоява за създаване на комисия с участие на областната управа, ВиК  ЕООД и община Пловдив за предприемане на конкретни действия за спешно решаване на проблема с изтичането на питейната  вода в „Столипиново“. 

Въпросът  беше поставен  в предаването „ТЕМАТА НА NOVA“ по повод на водната криза в Перник.  Дани Каназирева бе поканена да участва като председател на Асоциация по ВиК, която  осъществява контрол върху държавното дружество. 

„Първо трябва да се изготви експертно заключение дали жилищните блокове в „Столипиново“  са годни за обитаване, тъй като от години основите им плуват във вода. Да направи ревизия на съществуваща ВиК мрежа и да изготви програма с ясни действия и разписани срокове“,  посочи Каназирева.

Според областния управител  темата с огромните загуби на водата е изключително важна. „Проблемът се дължи на години бездействие и е прехвърлян от един мандат на следващия. Няма смисъл да крием, че ценните ресурси се пилеят, и е крайно време за решение, още повече като виждаме какво се случва в други градове, които вече са на режим на водата“, категорична е  Дани Каназирева. 

Областният управител цитира годишния отчет на ВиК  ЕООД Пловдив за 2018 г., според който загубите на вода в Пловдивска област  са 60,37%. Обезпокояващо е, че те имат пряко отношение към цената и качеството  на ВиК услугите и обслужването на населението и бизнеса. За кв. „Столипиново“ дружеството не разполага с конкретни данни, но е сигурно, че загубите там са над средния процент за областта.

Причините за изтичането на питейната вода в Пловдив и областта са следствие  предимно на амортизираната ВиК мрежа, неточност на измерване, незаконно потребление и нефактурирани количества. 

За изтичането на водата в  „Столипиново“ има още една сериозна причина -  много водопроводни отклонения са изградени незаконно от ромското население. Голяма част от тръбите минават директно през къщите им, което е напълно незаконосъобразно, тъй като по закон канализация и водопровод се изграждат в публична общинска собственост и ясни отстояния от сградите.  Много от постройките са изградени направо на улицата и няма достъп за автомобили със специален режим, нито за контрол.

По закон водоснабдителната мрежа на населените места е публична общинска собственост. При теч или авария  на водопроводното и канализационното отклонение на блока или във водомерния възел, задължението за ремонт е на  ВиК оператора.

В случай на аварии в общите сградни ВиК инсталации ремонтът  се поема от етажната собственост. 

„Голяма част от жилищата в блоковете с постоянни течове на вода са общински и е логично община Пловдив да бъде инициатор на програма за решаване на проблема. Новата градска управа трябва да намери правилното основание и предприеме конкретни  действи, тъй като проблемът има социален, екологичен и здравен характер“, подчерта Каназирева. 

Според областния управител  нито една институция не може сама да се справи, затова е необходимо да се обединят усилията на  всички компетентни институции. 

„Най-после трябва да спре изтичането на питейна вода. ВиК има достатъчно средства и следва целево да инвестира в района, а също така да спре безотчетното прахосване на водата в „Столипоново“. Пример за това е ЕВН. Когато тази компания  стана частна, инвестира в района, извади навън електромерите и в голяма степен спря кражбите на ток. Същото трябва да направи и ВиК с помощта и на Общината като собственик на активите и единствена, която може да започне да прилага градоустройствените норми“, коментира Дани Каназирева.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?