Дани Каназирева: Общината трябва да запази парка в Кършияка

Тази класическа схема за ощетяването на града е направена с благословията на местната власт

Общината трябва да запази терена на ул „Сава Муткуров“ за парк. Това е категоричното становище на Дани Каназирева, председател на групата съветници от "Съюз за Пловдив". Според нея протестите на хората в квартала до хотел „Санкт Петербург“ са справедливи, защото това е бивш общински терен, който е преминал в частни ръце и всичко това е станало със съдействието на администрацията. 

На предстоящата сесия Каназирева внася питане до кмета как е извършена сделката, какво е фактическото предназначение на терена и какви действия ще бъдат предприети, за да може това пространство да остане като зеленина. 

„Община Пловдив веднъж е одобрила подробен устройствен план (ПУП), който разрешава застрояването на единственото място за зеленина в квартала. След това същата община приема Общия устройствен план на града (ОУП), в който теренът отново е зеленина. Имотът обаче вече е подарен на частна фирма, която сега си търси правата. Основният проблем е, че според архитекти приетият ОУП не отменя вече влезлия в сила ПУП, така че общината сама си е вързала ръцете, като е одобрила ПУП, според който застрояване е позволено. При това положение на общината <210> остава единствената възможност да купи отново собствения си терен, който сама е подарила, разбира се, за сметка на пловдивския данъкоплатец“, коментира Каназирева.

 „Тази класическа схема за ощетяване на обществения интерес е направена пред очите на политическите сили в града и с благословията на Община Пловдив. Допуснати са много сериозни нарушения. Протестиращите са прави да говорят за огромна корупция. А когато корупцията стигне до оградите на хората, те повече не могат да търпят“, обяснява Каназирева.

Още през 2008 г. Дани Каназирева внася предложение и задължава кмета и общинската администрация да изготвят списък на всички частни имоти, отредени за зеленина, за да започне поетапното им отчуждаване. Предложението беше подкрепено в Общинския съвет, но остана само на хартия и нищо не бе направено.

„Случаят с имота на ул. „Сава Муткуров“ не е единствен. Той показва модела на управление - затваряне на очите и безхаберие, които накрая винаги водят до печалба на някоя частна фирма и до загуба за пловдивчани“, припомня Каназирева.

Ако на собственика не се издадат документи, той може да заведе дело и тогава след изборите отново ще се чудим какво да се прави. Община Пловдив има достатъчно експерти и те трябва да намерят решение, което да защити обществения интерес“, категорична е Дани Каназирева.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?