Цветанов обясни колко време ще умува дали да оглави нова партия

Бившият втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов ще умува още 2-3 месеца преди да реши дали да оглави своя партия.  Това стана от негов коментар по повод бъдещите му планове в интервю за БНР.  Вече се появиха версии, че предстои учредяването на формация Републиканци за България, с която бившият вътрешен министър ще дебютира на следващите парламентарни избори.

"Днес повече от всякога хората искат да има икономическа стратегия, затова расте критиката и към предложенията на кабинета. Ако не се отговори подобаващо на недоволството на хората, ще има по-отчетливо търсене и припознаване на политически субекти извън властта", заяви Цветанов, който в момента е ръководител на Евро-атлантическия център за сигурност (ЕАЦС).

"Още не съм избрал да направя партия. В момента част от посещенията, които правя, са просто да видя какво е отношението на хората към всичко това, което се случва", заяви още Цветанов.

По думите му хората имат нужда от нови проекти, защото има натрупано напрежение.

"Политиката не е за огорчени или за обидени, а за хора, които имат хоризонт и биха искали да получат подкрепа за секторните политики, които могат да бъдат реализирани. Аз не съм от политиците, които отиват на лични нападки. Днес мога да говоря с всеки, независимо от неговите възгледи. Трябва да създадеш платформа, която да обединява, а не да разделя", подчерта Цветанов.

"Ако се прави политически проект, то той трябва да е с ясни евроатлантически принципи. В евроатлантическия път на страната трябва да се кажат големи истини. Много се дистанцираме от една много важна инициатива – „Три морета“, където амбицията е да се засили дигиталната, транспортната и енергийната свързаност с ефективен инструмент за противодействие на руското и китайското влияние в района на Триморието. Това би могло да даде по-голяма сигурност и икономическа перспектива", обясни бившата дясна ръка на Бойко Борисов.

Той оваканти всичките си постове в ГЕРБ и напусна парламента след скандала "Апартаментгейт" , избухнал заради закупеното на доста под пазарните цени луксозно жилище с частен асансьор в сграда на компанията "Артекс" на столичната улица "Латинка".

Наскоро обаче стана ясно, че прокуратурата не вижда основания да разследва Цветанов заради сделката, която му коства позицията в ГЕРБ. "Оневиняването на Цветанов е индулгенция, срещу която той няма да участва в следващите избори", коментира тогава лидерът на АБВ Румен Петков.

 "За мен беше важно, че имах моралния ангажимент да докажа, че съм невинен и това да бъде в момента, когато не съм част от властта“, заяви днес самият Цветанов.

Той коментира подробно и задочната кореспонденция между хазартния бос Васил Божков и управляващите.

Цветанов беше попитан конкретно за обвиненията на Божков, че Севдалина Арнаудова е била посредник между бизнесмена и премиера.

„В интерес на истината съм много изненадан и може би ще изглежда шаблонно като отговор, но трябва да ви кажа, че не съм предполагал, че е имало комуникация или такова познанство между хората, които се визират в целия този скандал, както вие го назовахте. Защото аз не съм предполагал, че един пиар има в своите служебни задължения да контактува с хора от бизнеса.

Защото пиарът трябва да организира дейността за популяризирането на политиките в Министерския съвет, а не да влиза в някакви разговори за бизнесмени. За първи път се запознавам с подобно съдържание или коментари, за тези ежемесечни срещи, за които говори и г-н Божков.

Разбира се, всичко това, което се случва във финансовата област и всичко това, което е свързано с регулаторните органи, мога да кажа, защото може би ще възникне въпросът след като съм бил допреди една година във властта защо не съм имал някакво отношение в тази насока, мога да кажа, че когато влязохме в първия си управленски мандат 2009-а и ресорите, които бяха разпределени в изпълнителната власт между мен като вицепремиер и вътрешен министър и вицепремиерът Симеон Дянков и министър на финансите, всеки един от ресорите правеше предложения до съответните органи и комисии.

Водеше се диалог с министерствата и съответните ресорни комисии. Винаги, когато се е вървяло към избор на контролните органи, или това, което министърът на финансите има като правомощие да назначава членовете на комисията за хазарта, е било от компетентността на хората, които са имали отношение към тези политики.

Аз, като председател на парламентарната група и разговорите сме ги правили всеки вторник в 17 часа и това е ясно за всички медии. За съжаление доколкото знам в момента няма такива срещи да се обсъждат законопроектите и гласуванията. Никога не е имало въпроси дали тези законопроекти са съгласувани с този или с онзи.

На въпрос как ще коментира твърденията на Божков, че на 11 май 2018 г. е внесено предложение от НФСБ за допълнение на Закона за хазарта, а управляващата ГЕРБ декларира подкрепа за предложението и в последствие Божков е бил извикан за среща с премиера Бойко Борисов, след което Борисов разпоредил на Данаил Кирилов, на Менда Стоянова, на Владислав Горанов и на Цветанов да отложат гласуването на закона в парламента, Цветанов отговори: „Да, действително имаше една работна среща и тя беше публична, винаги тези срещи са правени в парламента с коалиционните партньори. Имаше една среща, на която присъстваше Валери Симеонов и членове от парламентарните групи и разбира се и Менда Стоянова, Данаил Кирилов и представители от Обединени патриоти. Коментираше се да бъде подкрепен законопроекта на Обединени патриоти.

Впоследствие имаше една сериозна подкрепа от спортните клубове в защита на запазването на това, което има към момента като закон, защото много голяма част от финансовата подкрепа, която се получаваше от тези хазартни игри отиваше за подпомагане на масовия спорт и спортните клубове. Това всъщност беше мотивът, който беше представен за отлагането на този законопроект. И в тази посока мога да кажа, че да, действително всичко което е казано в тази част е така, но нямало е поне към мен разпореждане, а е имало обсъждане на вариантите и това беше с подкрепата на вариантите с подкрепата на спортните клубове от цялата страна.

И затова беше отложен този законопроект, защото те получаваха финансова подкрепа от отчисленията, които се правеха към държавата от тези спортни игри“, разясни бившият зам.-председател на ГЕРБ.

Попитан как си обяснява твърденията на Божков, че е предал за по-малко от три години над 60 млн.лв. на Борисов и Горанов по тяхно искане, Цветанов отговори: „Не мога да го коментирам, защото за мен това е нещо, което не бих могъл да го повярвам, но всичко това би могло във времето да бъде доказано. Така че от тази гледна точка нито съм присъствал на подобни разговори, нито пък съм чувал такива твърдения. Просто в момента се запознахме, както голяма част от българската общественост с този сигнал, който беше депозиран от г-н Божков и не мога да дам пълноценен и изчерпателен отговор", завърши Цветанов.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Пловдивчанин

Пловдивчанин

07.06.2020 | 16:05

Скрий се негоднико.Дали ти или Баце все тая

Отговори
3 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?