Следвайте ни

Четете в „Марица“: Безплатното висше се завръща

viber icon

Безплатното висше се завръща

Студенти вече ще учат без такса математика, физически и химически науки, теология и „Педагогика на обучението по…”. Намерението, за което министърът на образованието Красимир Вълчев говори отдавна, става факт след решението на Министерски съвет от сряда. То регламентира нормативно освобождаването от такси студентите в държавните университети, които се подготвят по професионални направления с най-голям очакван недостиг на пазара на труда, както и на младежите от защитените специалности. Занапред те няма да плащат таксите от джоба си, а сумите ще се превеждат на вузовете от държавния бюджет.

Опозицията надви Тотев за ремонта на бюджета

Кметът Тотев за пръв път претърпя провал в Общинския съвет, след като предложението му за ремонт на бюджета бе орязано драстично. Групата на ГЕРБ уж бе в пълен състав, както и подкрепящите я малки партии, но опозицията удържа победа при гласуването, което не се бе случвало в този състав на местния парламент. 

Ожесточените дебата за преразпределението на 6 милиона от хазната продължиха повече от 2 часа.

Художниците без право да говорят в градския парламент

"ГЕРБ ще удържи ли на думата си?" и "Долу ръцете от нашата сграда" - плакати с това съдържание бяха вдигнати от художниците, след като мнозинството в Общинския съвет отказа да предостави думата на председателя на пловдивското дружество Снежана Фурнаджиева.  Творците бяха донесли специално отпечатан некролог. Скръбната вест е за Дружеството на пловдивските художници, което ще бъде погребано, ако  Община Пловдив откаже да ги върне в новата сграда на ул. "Гладстон". Те ползваха старата галерия по силата на меморандум, приет с решение на Общинския съвет. 

Месо от животни с африканска треска не е опасно за хората

Свинското месо, заразено с африканска чума, е безвредно при консумация за хората. Това заяви за "Марица" проф- д-р Тодор Кантарджиев,  директор на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"Някои у нас неправилно кръстиха тази болест на прасетата африканска чума. Това е африканска треска  по свинете. Човек е механичен преносител на това заболяване и един от основните фактори на заразяването на тези животни

Закриват 15 паралелки след 7. клас

15 паралелки с прием след 7. клас се закриват със заповед на началника на Регионалното управление Иванка Киркова след трето класиране. Тази крачка се прави, след като се изчака максимално директорите да привлекат ученици и да предложат гъвкави варианти за запазване на специалности чрез съчетаване на две специалности в една паралелка. В крайна сметка 15-те останаха с неколцина записани или без нито един.

Стопанин отърва глоба за крави страдалци

Стопанин от брезовското село Върбен отърва наложената от местната власт глоба за зле отглеждани крави. Причината е, че актът в размер на 100 лева бил написан в негово отсъствие, което нарушавало правото му на защита пред съда.

Санкцията била наложена на 16 април, когато представител на администрацията посетил стопанството на мъжа. Това се случило след подаден сигнал от жители на селото, че мъжът трупа тор на тротоара. Проверяващият преброил 40 възрастни крави и 3 малки, които се отглеждали в твърде малки стопански постройки и при лоша хигиена - без торище. В имота и тротоара до него имало голямо количество торова маса.

Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ покоряват Античния

На 1 септември Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ ще изнесат концерт на най-просторната и гостоприемна сцена на открито в Пловдив - тази на Античния театър. Музикантите ще минат през Европейската столица на културата за своята последна спирка от турнето „Пет летни концерта, без да броим зимния“. Проектът на групата предвижда за няколко седмици да обиколят София, Бургас, Варна, Созопол и Пловдив. Спектакълът ще съвпадне и с откриването на Есенния салон на изкуствата под тепетата.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

#

01.08.2019 | 19:59

7:6 :))

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?