49

Бюджетът минава по ноти, ПП-ДБ и БСП контра до дупка

Общинският съвет ще гласува на сесията днес бюджета на Пловдив в размер на 684 млн. лева, ако финансовата рамка не се завиши с някой милион по време на дебатите. В 33-годишната история на демократичното управление няма случай местният парламент да не одобри бюджета, колкото и люти спорове да са водени за приходите и разходите.   

Кметът Костадин Димитров със сигурност ще получи подкрепа за първия си бюджет, защото си осигури мнозинство от тройна коалиция. Съветниците на ГЕРБ (13 представители) могат да разчитат на подкрепата на „Съединени за Пловдив (8) и „Браво, Пловдив” (5), която формация получи апетитни места в изпълнителната власт на Общината в последните дни.

Негласната коалиция има общо 26 съветници,

колкото е и минималният кворум за взимане на решения при общо 51 избраници. Има риск някой от тях да отсъства от стратегическото заседание, затова градоначалникът се надява рамо да му дадат и от други политически сили. Местният парламент е раздробен на осем партии и коалиции, но нито една от тях няма мнозинство, което прави невъзможно управлението на новия кмет без партньори извън неговата партия ГЕРБ.

Очаква се, освен от неформалната тройна коалиция, гласове в полза на бюджета да дойдат от „Има такъв народ” (4-ма съветници) и ДПС, представлявано от двама избраници. 

Втората по големина  група

„Продължаваме промяната - Демократична България” ще гласува против.

Решението на 10-те нейни представители е политическо, с основни мотиви ​-липсата на реформи, недостатъчното финансиране за детски заведения и зелени площи, завишеният план на приходите, за които няма сигурност, че ще бъдат изпълнени. С други думи - отрицателният вот е срещу модела, залаган през всички години на управлението на ГЕРБ в Пловдив от 2011 г. насам. „В проекта на бюджета се очертават същите проблеми, които ще се задълбочат”, счита Веселина Александрова от ПП - ДБ.


Против се обявиха и четиримата съветници от БСП, като изтъкнаха ред причини, включително липсата на ефективни мерки за подобряване на трафика, градския транспорт, чистотата, градините и парковете. Петимата от „Възраждане” са принципно срещу ГЕРБ, но в политиката никога две плюс две не прави четири.

Мнозин​а избраници все пак си дават сметка, че 

управление без бюджет означава да се блокира градът 

и работата на администрацията, на чиито плещи се пада отговорността за 11 000 работещи в учебните, детските, социалните и културните заведения. При такива критични ситуации законът за публичните финанси предвижда да се харчат по 1/12 от бюджета за предходната година. Това означава да се спре финансирането на започнатите улични ремонти и на строителните обекти, замразяване на заплатите и заложеното в капиталовата програма проектиране.

В бюджета за 2024 г. няма изненади и той повтаря в общи линии финансовите планове, приемани в последните години, но с лек ръст с оглед на инфлацията. Сумата от 684 млн. лева се получава от сбора на държавната субсидия -  почти 384 млн., и собствените приходи за 300 милиона, които Община Пловдив очаква от  местните данъци, такси, наеми, продажби. 

В сравнение с миналата година, когато бяха одобрени приходи и разходи за 655 млн. лева, сега отново се залага ръст, но предимно в частта държавна субсидия заради 10- процентното увеличение на заплатите. При планирането на собствените приходи  кметският екип е по-предпазлив и предвижда по-малко средства, защото през 2023 г. са събрани едва 67% от местните данъци и такси, които поне на този етап не са променени.

Костадин Димитров е на мнение, че бюджетът е реалистичен и представлява

плавен преход от предходния към новия мандат,

което включва завършване на започнатите обекти и подготовка на проекти, за да се тръгне догодина с надеждата за летящ старт.

Заплатите „изяждат” почти половината от парите, предвидени в бюджета - 354 млн. лева с осигуровките и възнагражденията извън трудовите договори. Увеличението от 10% влиза в сила със задна дата от 1 януари и е предвидено за всички бюджетн​и звена, според постановлението на Министерския съвет. 

Най-много пари (включително и за заплати) са планирани за образование, основно за общински училища, професионални гимназии и детски градини - 282,5 млн. лева.

За здравеопазването​ - предимно за детски ясли и кухни ​- се осигуряват 33 млн. лева,  за социални дейности - 51,6 млн.

Жилищно строителство, благоустройство, комунално стопанство и опазване на околната среда получават 149 млн. лева. За култура и спорт са разпределени почти 75 млн. лева.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
8 коментара
Другарки и другари

Другарки и другари

15.02.2024 | 10:30

Браво,разбрахте ли сега кого сте си избрали да ви управлява?Да това е положението ,кражбите продължават ,милионите се харчат а ефект никакъв!

Отговори
6 1
Истината е самата истина

Истината е самата истина

15.02.2024 | 09:01

Е до кога ще се отпускат пари ще се предлагат обекти на които са отпуснати пари за ремонти и за довършване това от две години не съм се едни и същи обекти се пишат че им трябват пари а за транспорта за общинското дружество никакви пари гласувайте някой милиончета за да закупите подвижен състав да оправите транспорта само за глупости и за строителни фирми и мафии гласуват и пари от тези пари където ги гласуват и днеска където ще ги гласувате поне може да се отделят 100 милиона за общинското дружество да закупят подвижен състав да възстановят и на две-три тролейбусни линии или ще пречат на Петко и си е и Чолаков да перат пари да дават от масата

Отговори
2 1
Пловдивчанин

Пловдивчанин

15.02.2024 | 08:58

Променените и крадливите дебейчета да се натикат в миша дупка! Твърде голямо внимание и уважение им се засвидетелства! Целият народ им гледа зулумите - да крадат и рушат, сега на просперитета на града контра играят. Мърши!

Отговори
6 2
Жалки са

Жалки са

15.02.2024 | 09:38

Прав си, все са против! Пловдив не ги иска, шарлатаните!

Отговори
6 0
СМЕШНА Е ОТ ДБ

СМЕШНА Е ОТ ДБ

15.02.2024 | 08:52

ВЕСЕЛОТО ЖЕНЧЕ ЗА ВСИЧКО Е ПРОТИВ, ПЪЛНА ПОПУЛИСТКА. ИЗОБЩО НЕ Я ИНТЕРЕСУВА ПЛОВДИВ.

Отговори
8 1
Кючука

Кючука

15.02.2024 | 08:03

Мафията значи вече ще си има официално и бюджет. Няма ли в този град да се намери един съдия като Фалконе, който да изчисти града от октопода.

Отговори
12 4
инж. Конарев

инж. Конарев

15.02.2024 | 08:08

Снимката на тройката е много показателна за коментара, който сте направили. Октоподът очевидно е проникнал на всички нива. К.Д. и В. К. са ясни, но щом пипалата са стигнали и до Сл. А., нещата са необратими.

Отговори
14 1
явно

явно

15.02.2024 | 08:17

няма.Кмете,защо А.Узунов кара шкодата на оня от паркингите като лична,Уж супер автомобил ,скъп и т.н Голямо разочарование си за тези които гласуваха за теб

Отговори
8 2

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?