3906

Бурен дебат в Общинския съвет за пешеходна зона

Бурен дебат се вихри повече от час в Общинския съвет по повод на предложението на кмета на район “Централен” Георги Стаменов за пешеходна зона на ул. “Христо Г. Данов” между “Бетовен” и “Руски”.

Спорът се води предимно между ПП - ДБ и ГЕРБ.

Съветниците от ПП -ДБ подпалиха дискусията, като декларираха, че подкрепят пешеходни зони, но в случая се нарушават правилата.

Каруцата се поставя пред  коня - липсва проект, яснота и прозрачност, най - напред трябва да се изготви проект, а организацията на движението в квартала да се съгласува с контролните органи, коментираха Веселина Александрова и Александър Ракшиев  от групата.

"Втрещен съм", контрира Йордан Илиев, шеф на съветниците от ГЕРБ и допълни, че с предложението на кмета на района Георги Стаменов се възлага да предприеме всички административни действия, а  улицата няма да бъде затворена веднага. Захапа опозицията, че в миналия мандат обясняваха шумно как се борят за пешеходни зони, а сега дават заден. Припомни и добрите практики с Капана.

Веселина Александрова не отстъпваше. Ние сме за пешеходни зони, но администрацията е тази, която трябва да си свърши работата и ако подготви необходимите документи, ние ще дойдем лично да ви държим ръката да ги подпишете, рече съветничката. 

Винаги е приятно, когато красива руса жена ти държи ръката, с лека ирония реагира Илиев и демонстративно отиде при Александрова, за да покаже лично как става това. 

Иронията ядоса Добромира Костова от ПП - ДБ и тя скастри Илиев, като нареди повече да няма реплики като за красива руса жена. "Искрено се извинявам, но репликата ми е не към вас, а към Веселина Александрова", отвърна Илиев. Залата избухна в смях.

Георги Колев от Съединени за Пловдив похвали кмета на "Централен" за смелото решение и предупреди, че занапред местната власт ще взима все повече такива решения, тъй като градът започва да изтласква колите от центъра.  А на съветниците от ПП - ДБ натърти, че в предишния мандат именно техният съпартиец Манол Пейков рекламираше на една от сесиите "Градове за хората" на Ян Геел в битката срещу изграждането на пробива до Водната палата.

И Димитър Арнаудов от ИТН се обяви в подкрепа на пешеходната зона с уговорката, че трябва да се даде срок на Стаменов за осигуряване на транспортен достъп за работещите и живеещите в квартала. "Живея на ул. "Волга" и ако предложите тя да стане пешеходна, аз ще подкрепя", подхвърли още една идея съветникът.

Арх. Костадин Палазов от БСП възрази, че предложението противоречи на ОУП, но  Георги Стаменов  възрази, че ОУП не в догма и може да се коригира. 

Мартин Константинов предупреди от името на 120 протестиращи с подписка , че със затварянето на улицата ще настъпи кошмар.  Посочи, че ще има задръствания на ул. "Бетовен", заради което ще се замърсява и въздухът в парка. "Обществено обсъждане не е проведена, не ни е предоставена строителна документация, призовавам да гласувате против тази самодейност на г-н Стаменов, това ще влоши проблемите", прогнозира Константинов. 

И от "Възраждане" опонираха идеята. "Администрацията не е свършила адекватно работата, на гражданите не е обяснено какви стъпки се предприемат, липсва дебат", мотивира се Господин Апостолов. 

Кметът Костадин Димитров слушаше спора мълчаливо, а след това  напомни на съветниците, че в Европа все повече се увеличават пешеходни зони и че Община Пловдив също трябва да дава възможност за това. "Дебатирайте, но вземете правилно решение", заръча кметът. 

Снимки от Наташа Манева

Оцени новината

Оцени новината
4.8/5 от 4 оценки
4.8/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
Браво на Стаменов!

Браво на Стаменов!

25.04.2024 | 16:13

Догодина цялата улица Христо Г. Данов да стане пешеходна!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Отговори
1 1
Пенка

Пенка

25.04.2024 | 15:07

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:--=--- https://shorter.me/keto

Отговори
0 0
Цецо

Цецо

25.04.2024 | 14:06

Не съм съгласен с тази пешеходна зона ,която искат да ни натрапят.Ако водач на МПС трябва да отиде от ул.Хр Данов до кв. Северен трябва да прави ляв завой на светофара до Четвъртък пазара с което натоварва излишно движението.

Отговори
3 3
Колите вън от центъра

Колите вън от центъра

25.04.2024 | 13:32

Затова приветстваме идеята да няма коли и улицата да бъде пешеходна. Защо комунистическият архитект е винаги против, разочароваща е й веселинка.

Отговори
2 5
Възмутена гражданка

Възмутена гражданка

25.04.2024 | 13:03

За какви добри практики говорим в Капана???Там е пълен хаос и геноцид за живеещите,които нямат никаква възможност да паркират поради инвазия на коли без пропуски, независимо от табелите,които са поставени.Тормоз и гавра! Бариерите, които са монтирани преди 3 години и счупени 2 пъти не работят поради неизвестни причини, но ясни предположения кого обслужват!! Пълен провал!!!Вземете спешни мерки,защото ситуацията се усложнява предвид открити нови заведения в района!!!

Отговори
8 2

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?