1553

БСП-Пловдив гласува срещу пешеходна зона по "Христо Г. Данов“

Причините: подписка и недоволство от засегнати граждани, съмнения за липса на прозрачност и несъответствие в строителната документация 

Групата съветници на БСП в местния парламент на Пловдив няма да подкрепи предложението на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов за превръщането на частта от ул. „Хр. Г. Данов“ в участъка ул. „Бетовен“ до бул. “Руски“ в пешеходна зона. Това се казва в декларация на ППГОС на „Коалиция за България“ по повод предстоящото гласуване на точката на заседанието на Об С в четвъртък.   

Четиримата съветници напомнят, че в последните дни, в следствие обявено намерение, бяха отправени няколко запитвания, сигнали и възражения от страна на собственици на жилищни и търговски обекти по улицата и прилежащата ѝ територия. В тях гражданите изразяват несъгласие с превръщането ѝ в изцяло пешеходна улица. 

Групата общински съветници на БСП отправи искане с вх.№94012-2995/18.04.2024 г. към Г-н Георги Стаменов-Кмет на Район „Централен“ да бъде предоставена информация относно строителната документация за „Реконструкция на ул. „Хр. Г. Данов“ - от ул. „Бетовен“ до бул.“Руски“. Към настоящият момент няма отговор на запитването, съобщават социалистите. 

Заинтересовани граждани заявяват също, че не са получили достъп до исканата от тях информация за строителните книжа, по отношение на извършения ремонт на улицата и изразяват съмнение относно законността на административните и строителни дейности. 

Няма информация да е организирано обществено обсъждане, да е представяно техническо задание за такова инвестиционно намерение. А недоволството на засегнатите граждани във възражения до различни институции съдържат над 120 подписа. 

Инж. Калин Милчев, арх. Костадин Палазов, Минка Сърнешка и Илия Гатев обръщат внимание на факта, че е представена позицията на Регионалните колегии на Съюза на архитектите в България и на Камара на архитектите в България, където те се солидаризират с притесненията на живущите и работещи в зоната около Природонаучен музей - Пловдив. 

„В Общия устройствен план и в съпътстващия го Генерален план за организация на движението в гр. Пловдив не се предвижда ул. “Христо Г. Данов“ да е пешеходна улица“, подчертава арх. Костадин Палазов.  

От БСП – Пловдив обръщат сериозно внимание, че при забрана на автомобилното движение по част от ул. “Хр. Г. Данов“ ще се наруши транспортното движение и по още други две улици в прилежащата територия - ул.“Доктор Никола Генадиев“ и ул.“Александър Екзарх“. 


Насочването на транспортният поток от ул. „Хр. Г. Данов“ само по ул. “Бетовен“ ще създаде поредната "тапа“ в транспортния хаос на града ни, категорични са пловдивските социалисти. 


Предвидените джобове за паркиране и зарядни станции за електрически автомобили говорят, че афишираното превръщане на този участък от улицата в пешеходен не е в следствие на задълбочено проучване и съгласуване, а моментно хрумване на администрацията, отбелязват още съветниците. 


Те заявяват, че Пловдив не е само музей на открито, а жив град и това налага комплексно решаване на проблемите, а не задълбочаването им. Спазването на предписанията на ОУП и Транспортно комуникационния план е задължение на Общината, напомнят от БСП. 


„Избрани сме да представляваме гражданите на Пловдив и сме съпричастни с тревогите им. Затова настояваме за прозрачност и законосъобразност на административните процедури по отношение на извършения ремонт и реконструкция на част от ул. “Христо Г. Данов“ и се обявяваме против превръщането на цитираната част в изцяло в пешеходна“, коментира председателят на групата инж. Калин Милчев. 


По думите на арх. Палазов „споделено ползване на участъка с намаляване на скоростта и приоритетно пешеходно движение е компромисен вариант. 


Социалистите предлагат на кмета на Община Пловдив Костадин Димитров да предприеме необходимите действия за обезопасяване на участъка и намаляване на скоростта, със съответните знаци и предпазни съоръжения, съгласувани с отговорните институции и НИНКН.

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Тук за политика няма място!

Тук за политика няма място!

24.04.2024 | 09:48

Проектът е глупав, опасен за децата с липсващите бордюри и е безсмислено пилеене на пари. А ако улицата стане пешеходна, ще стане още по-лошо, ще се блокира достъпът и до стръмните пресечки, а околните улици ще се задръстят от трафик, особено Бетовен. Тия решения не трябва да се взимат от политици, а от специалисти.

Отговори
5 2
Веско Илиев

Веско Илиев

23.04.2024 | 21:44

БСП отново стряскащо неадекватни! Какви строителни книжа, след като улицата е завършена. Сега ли се сетихте? И в крайна сметка това какво общо има с начина, по който ще се ползва улицата занапред? Нямало го било в плановете, е как ще го има, като те отразяват съществуващо положение. Язък ви за инженерите, за архитектите в БСП. С тоя подход, в следващия общински съвет сте най-много двама.

Отговори
5 5
Приятел!

Приятел!

24.04.2024 | 05:43

Приятел! Явно ти нищо не разбираш от Градоустройство и Оформление на пространството! Това село ! Наистина заприлича на Гето! Явно тук хората отдавна Измряха!

Отговори
2 4
БСП

БСП

24.04.2024 | 15:16

С тези аргументи БСП да поиска и самата главна улица да стане паркинг, така де, след като се допитат зо собствениците на магазини, жив град в който на първо място са паркингите. Умряла работа са тези от БСП, преди имаше нормални знаещи хора сред тях, сега само второ качество специалсти. И да не гласуване за БСП

Отговори
1 2

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?