49

БСП контра на Бюджет '22, иска да бъде оттеглен

Групата общински съветници на БСП в местния парламент ще гласува против Бюджет'22 на Пловдив. Това обяви на пресконференция общинският съветник от "червените" Тодор Стоилов. По думите му проектюбюджетът на града под тепетата е извънредно раздут и е обърнат с гръб към хората. 

"Отчита се много голямо неизпълнение на предходния бюджет, което означва нереализирани проекти. Това очакваме, че ще се случи и с този бюджет. Планира се ръст в глобите и санкциите, имуществените данъци и общинските такси. Впечатление прави късната дата на приемане на бюджета. Една трета от годината вече е преминала", посочи Стоилов и допълни, че през първите месеци се отчита занижение на приходите спрямо миналата година, което според него говори за недобро планиране. 

"Кои са най-големите губещи в този бюджет - екологията и респективно пловдивчани. Отчита се липсата на политика за нови зелени площи, липсата и на такава за вече съществуващи.  Няма прокет за нова зелена площ", акцентира общинският съветник от БСП. По сумите на Стоилов, подобни бюджети са запазена марка на ГЕРБ - те са обърнати към администрацията и инфраструктурата, но не и към хората. "Не отговарят на проблемите на хората и техните желания", подчерта Стоилов.  

Председателят на групата общински съветници от БСП в Общинския съвет в Пловдив Николай Радев коментира, че от години липсва плановост и цели в проектобюджетите. "Липсва това какво ще се случва с Пловдив години наред. Чак след заседанието на комисиите, получихме тригодишната прогноза за финансите на Пловдив. Общинският дълг - в началото на периода 2022г. е малко над 40 милиона лева, прогнозата за през 2025 г. - дълг 126,5 млн. лв. Откъде ще дойдат тези средства общината да изплаща дълговете е логичен въпрос", посочи Радев.  Той акцентира върху това, че предстои България да получи от ЕС сериозни средства, които да се вложат в нейното развитие. "В Пловдив дори не виждаме идея за проектиране и планиране, за да кандидатстваме за такива средства. Ясно е, че парите отново ще минават покрай Пловдив заради некомпетентното управление", коментира той. 

Бившият депутат Георги Търновалийски посочи, че този бюджет трябва да бъде оттеглен, а процедурата по внасяне трябва да започне отначало. Според него са осъществени две нарушения по Закона за публичните финанси. "Към бюджета лиспва приложена 3-годишната бюджетна прогноза, а тя е по-важна от самият бюджет. Бюджетът не е само проекта на бюджет, това е процедура и тя продължава през цялата година. Липсва и протокол от проведеното обществено обсъждане. Стават две нарушения", каза Търновалийски. На въпрос дали е възможно областният да го върне, бившият депутат посочи, че е задължително това да се случи. "Пропуските са факт", добаави той. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?