Следвайте ни

БСП гони 4 депутатски места, искат Иво Христов да води листата в Пловдив

viber icon

Професор Иво Христов се очертава като фаворит за водач на листата на БСП в Пловдив за предстоящите парламентарни избори на 4 април. В момента вървят номинации за червените кандидат-депутати на събрания на първичните партийни организации. През следващата седмица предложенията ще бъдат обсъдени и от районните конференции. 

 

"Повечето номинации са за проф. Иво Христов като водач. Окончателната листа за 16-ти МИР обаче ще се утвърди на 6 февруари, когато ще се проведе и Градската конференция на БСП", обясни пред „Марица“ зам.-председателят на столетницата в града под тепетата Нина Чавдарова. 

54-годишният социолог и преподавател в Пловдивския университет Иво Христов водеше червената листа и на предишните парламентарни избори, когато социалистите спечелиха три мандата.

"В правото на Националния съвет е да определи водачи на листите. Проф. Иво Христов е много успешен водач от миналия мандат. Той не е член на БСП и не е от Пловдив, но донесе на предишните избори над 5000 гласа. Затова смятаме, че е една добра номинация“, заяви и Димитрина Вакрилова, която е временно изпълняващ длъжността председател на Градския съвет на партията.

БСП - Пловдив си поставя високи цели за предстоящите парламентарни избори въпреки скандала с отстраняването на градския лидер Георги Гергов от партията с решение на червения пленум. Целта на социалистите под тепетата е да завоюват поне четири депутатски места, увери Чавдарова.

Според нея в момента не се наблюдава напрежение в градската структура, нито пък напускане на партийни членове, а случаят с Гергов се преекспонирал.  

Голям проблем обаче имало с набирането на членове за изборните секции, които ще са над 450. „Ще ни трябват по двама-трима души в секция. Започнахме да попълваме списъците още ноември, но впоследствие се оказа, че много са притеснени от ситуацията с коронавируса и се отказват", заяви Нина Чавдарова.

Според нея за членове на секциите се търсят предимно млади хора, защото изборният ден е изключително дълъг и работата е уморителна. 

Младите социалисти обаче също се страхували да не се заразят. "Има и много неясноти, като например дали членовете трябва да са задължително с поставена ваксина срещу COVID и т.н. Проблемът с осигуряването на представители във всички избирателни секции е реален, но се надявам да се справим“, коментира Чавдарова.

Иван Петков-Бебето:  В някои райони налагат номинации на парашутисти

Иван Петков-Бебето

В някои райони на Пловдив се скриват номинации на първичните организации на БСП. Там се спускат, налагат и издигат имена на парашутисти, което не е никак коректно. Това каза пред „Марица“ Иван Петков-Бебето, член на Националния съвет на БСП и на предизборния щаб на социалистите.

„Научавам, че се карат на организациите, ако номинациите и имената не са тези, които даденото ръководство е предпочело и е определило като правилни.  Според нашия устав всеки партиен член има право да номинира и номинацията му да бъде чута. Може да бъде издигнат всеки един, дори и да не е от БСП“, каза Петков, който минава за един от наай-доверените хора на соцлидера Корнелия Нинова в Пловдив. Той потвърди, че засега се очертава проф. Иво Христов да е водач на червената листа под тепетата.

Относно избора на нов градски председател вместо Гергов Петков обясни, че това ще се случи, след като минат изборите. „Градският съвет избра временен председател - Димитрина Вакрилова. Работната група е препоръчала да се проведе отчетно-изборна кампания, но тя ще изчака предвид пандемията и парламентарните избори. Няма как паралелно да се работи и за двете. Към момента приоритет са изборите. Там се очерта проблем с членовете на избирателните секции“, обясни Петков. Според него в ръководството на левицата има напрежение заради изключването на Георги Гергов. „Той вече не е член на партията. Може да обжалва това решение, но хората, които са били зад него, трябва да осъзнаят, че вече ще се върви в съвсем различна посока. Имам информация, че някои все още се допитват до него за различни решения и проблеми, което никак не е правилно“, посочи Петков.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

д-р Михайлов

д-р Михайлов

25.01.2021 | 16:44

Да малък на ръст и с големи комплекси! На такъв човек като му вземеш властта за която се е домогвал целия си живот става кръгла" 0"!

Отговори
8 1
bgn

bgn

25.01.2021 | 10:37

Абе Нинова,Гергов продължава ли да е председател на БСП Пловдив?Нали уж го изключихте от партията?Аз тъкмо мислих да гласувам за БСП,а вие пак лъжите хората и замазвате всичко.Нищо нестава от вас.

Отговори
9 1
Трафик

Трафик

25.01.2021 | 10:32

Гергов да се яви от която й да е листа ще спечели повече от Нинова!!!! Гергов чака ме те!!!!

Отговори
3 7
Батко

Батко

25.01.2021 | 10:30

Професор Иво Христов е един от малкото разумни хора в град Пловдив. Умее да кара хората да се замислят и да не реагират първосигнално. Човек може да научи много от него. Успех, професоре!

Отговори
3 9
Кико

Кико

25.01.2021 | 10:18

Иво е велик, чест за е Пловдив, че го има и работи тук.

Отговори
5 8
реалист

реалист

25.01.2021 | 09:24

Гергов да си води листата на герб.Заслужил си го е.Герб докато съществуват не магат да му се отблагодарят,че на три пъти им подари Пловдив.И Тотев и Зико щяха да са в небитието

Отговори
6 5
Само цитирам!

Само цитирам!

25.01.2021 | 09:02

Здравко Димитров: Гергов е меценат и дарител с голямо сърце

Отговори
5 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?