3906

„Браво, Пловдив“ предлага Бетонният мост да носи името на български герой

Групата на „Браво, Пловдив“ в Общинския съвет внесе предложение за именуването на Бетонния мост в Пловдив. Те предлагат  пътното съоръжение,  познато досега на пловдивчани като „Бетонен мост“ да се именува и да носи името на революционера Тодор Александров и да се казва „мост Тодор Александров“ или „Александров мост“: 

„Мостът от много години е познат на обществеността като „Бетонния мост“. Макар и получило устойчивост във времето, това наименование може да бъде променено по примера на други европейски градове, където всяко мостово съоръжение е посветено на събитие, личност или друго знаково понятие. Например: Лондон Millenium Bridge, Tower Bridge; Будапеща: Петьофи, „Мост на свободата“ и т.н.

„Личността на Тодор Александров, макар и не толкова популярна през последните десетилетия, е знакова за българската история. Това е човекът, под чието ръководство българската революционна организация става изключително силна и могъща и, на практика, най-силната такава по това време в Европа. Могат да бъдат дадени стотици примери за личната значимост и тази на житейската му философия. 

Пример за това могат да бъдат неговите думи „Аз съм оръдие само на идеята за освобождението на Македония и обединението на българския народ. Това съм го доказал с целия си живот, като съм пожертвал за тази идея всичко освен живота ми, който случайно е оцелял.“

Мостът свързва район Централен и центъра на Пловдив с квартал „Кючук Париж“. Същият е изграден от хора от Вардарска и Егейска Македония, които са потърсили и намерили в Пловдив спасение и възможност да продължат своя живот. Поради това, ако съоръжението носи името на Тодор Александров, това ще бъде не само уважение към личността на Тодор Александров, но и ще бъде един своеобразен „мост“ на запазване паметта на всички хора, които са намерили своя нов дом в квартала“, пише в предложението на „Браво, Пловдив“.

 To e подписано от Ангел Молев,  Борислав Инчев, Ерол Садъков, Любомир Паунов и Яна Димитрова. 

 

Оцени новината

Оцени новината
3.8/5 от 34 оценки
3.8/5 от 34 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?