Следвайте ни

Бойко Борисов помпа ГЕРБ със свежа кръв в ръководството

viber icon

Пловдивските делегати на националното събрание заседават онлайн от хотел "Империал" 

 

Рокади в Изпълнителната комисия на ГЕРБ, които да влеят свежа кръв в ръководството, се очакват на днешното партийно събрание. То е насрочено с цел активът да направи анализ на парламентарните избори, да отчете работата на кабинета „Борисов" 3 и да очертае насоките за новата предизборна кампания въз основа на  успехите и грешките.

Дебатите ще се водят онлайн, като всяка структура ще заседава отделно в зала с екран, микрофон и възможност да поиска думата. Последният подобен форум е проведен през ноември 2017 г. в НДК - София в присъствие на медии. Наложените сега ограничения са с мотива пандемия. На онлайн дискусията няма да се допускат журналисти, освен ако днес  не се реши друго.

ГЕРБ - Пловдив се събира в конферентната зала на „Империал”. В заседанието ще участват 12 делегати, избрани на събрания в шестте района, градският лидер и депутат Иван Тотев, районните шефове на партията. По право във форума ще се включат кметът на Пловдив Здравко Димитров, областният управител Петър Петров, Менда Стоянова, депутат в 41-вото, 42-рото, 43-тото и 44-тото Народно събрание  и член на Изпълнителната комисия.   

Веднага след изборите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде заявка за сериозно проветряване на ръководството, недоволен от резултатите. Макар и да си остана водеща политическа сила, партията понесе чувствителни загуби ​-през 2017 г. ГЕРБ спечели 95 места в парламента, сега - едва 75.  В голяма част от областните градове, считани години наред за „крепости” на ГЕРБ, има спад в доверието на хората към партията. Това отстъпление няма как да не предизвика чистка по върховете, особено като се има предвид, че в трите си кабинета Бойко Борисов смени 34-ма министри.

Със сигурност от Изпълнителната комисия излизат  Менда Стоянова и Красимир Велчев, също бивш депутат с дълъг стаж. И двамата са подали оставки с аргумент да отстъпят властовите си позиции на по-млади и креативни съмишленици. Менда Стоянова е родена през 1956 г., Красимир Велчев - през 1951-ва.

Сред спряганите имена на потенциални аутсайдери  са кметовете Йорданка Фандъкова на София и Димитър Николов на Бургас, където ГЕРБ също понесе удар. Но окончателната дума, както и за новата свежа кръв в ръководството, ще каже Бойко Борисов. 

Според устава на партията участниците в събранието също имат право да предлагат промени в състава на ИК.  Почти на сто процента е сигурно, че бившият кмет на Пловдив  и дългогодишен шеф на местната организация на ГЕРБ Иван Тотев няма да бъде лансиран от Борисов за член на Изпълнителната комисия. През 2017 г. „синята крепост” избра в 44-тото НС петима депутати от ГЕРБ, този път ​- само трима, изравнявайки се с новобранеца "Има такъв народ",  въпреки че и на двата вота Бойко Борисов беше водач на листата под тепетата. 

Предполага се, че корекции ще има и в кандидатдепутатските листи на ГЕРБ, след като по закон цялата процедура започва от нулата. 

А дали профилактиката на ръководството и вливането на свежа кръв ще донесат повече гласове на поправителния вот на 11 юли, ще кажат избирателите. 

 

Менда Стоянова:

ГЕРБ отива на изборите с открито чело пред хората 

ГЕРБ отива на изборите  като партия, довела с успешното си управление до положителни резултати във всички области на живота в България. В моята област - финанси и икономика, които са огледало на развитието, отчетливо се вижда устойчивият напредък. Успяхме да балансираме бюджета, страната ни има най-ниския дълг в ЕС, заплатите в обществения и частния сектор са повишени, България е приета в ERM II и Банковия съюз, което означава добра оценка на ЕС.

Коментарите, че хазната е празна, са спекулации и лъжа. В бюджета бяхме  планирали  4,5 млрд. лева дефицит, а към 30 април има повишени приходи и излишък от 170 млн. лева. Пари има и всички следващи правителства могат да ползват заем от 4,5 млрд. лева, които представляват средства над приходите. Тази практика съществува в много други държави на ЕС, особено сега, във времето на пандемията, когато се  налагат повече разходи.

ГЕРБ има всички основания да застане пред избирателите с открито чело както въз основа на досегашното управление, така и на базата на ясна и реална програма как да продължим. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (17)

ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН

ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН

11.05.2021 | 06:45

ТОТЕВ ПРЕЗИДЕНТ,гърневски вице, ИМПЕРИАЛ ПРИВАТИЗИРАН ЗА ОБЩЕЖИТИЕ НА ПЛОВДИВСКИ УНИВЕРСИТЕТ...

Отговори
2 0
ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН

ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН

11.05.2021 | 06:34

ТОТЕВ ПРЕЗИДЕНТ,гърневски вице, ХОТЕЛ ИМПЕРИАЛ ПРИВАТИЗИРАН ЗА ОБЩЕЖИТИЕ НА ПЛОВДИВСКИ УНИВЕРСИТЕТ...

Отговори
1 0
Домоуправител

Домоуправител

11.05.2021 | 00:17

ГЕРБ успех!Целия блок сме с вас!Доволни сме много от санирането и сме благодарни!

Отговори
2 7
Krypto

Krypto

10.05.2021 | 21:29

Здравейте, хора! Не пропускайте предоставената ви възможност! Не оставяйте късметът си! Нека не съжалявате след време за подминаването на този текст. Казвам се Димитър, на 39 г. от Карлово. Моят нюхт за сигурна печалба не ми изневери, когато ми се отдаде този невероятен шанс и сега боготворя този ден. След време, много от вас ще ме споменават с добро. Подробно описание за всичко, ще намерите в този сайт: WWW.RABOTAIDOHOD.SIMPLESITE.COM = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Допълнителни доходи, надомна работа, онлайн бизнес, работа по интернет

Отговори
0 1
Сотир

Сотир

10.05.2021 | 20:51

Абе Мутрата още ли е на свобода? Егати държавата...

Отговори
12 1
Митко

Митко

10.05.2021 | 20:28

Едно време се смеехме, че бай Тошо го избират с 99 %, ама можехме ли да предположим, че след 32 години бодигарда му даже няма да се явява на избори.

Отговори
10 2
Бъди мъж и спаси себе си и партията

Бъди мъж и спаси себе си и партията

10.05.2021 | 20:04

Иване ,забий камата докрай.Лидера е слаб,изхабен и мразен.Ти си призвания да спасиш партията.Станеш ли лидер край на разследвания,край на затвори.

Отговори
9 4
Annet

Annet

10.05.2021 | 19:53

Момичетата от вашия град търсят $е.кC ! влезте ----> menclube.Com

Отговори
1 1
Много сме зад тебе.

Много сме зад тебе.

10.05.2021 | 18:22

Тотев спасявай партията , че нищо не остана от нея.Ще те издигнем за национален лидер.

Отговори
8 13
Смяна на лидера.Това е спасението

Смяна на лидера.Това е спасението

10.05.2021 | 18:07

Иван Тотев лидер на ГЕРБ. Баце в пенсия и партията ще възскръсне.

Отговори
7 11

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?