Борисов откри икономически форум в Пловдив СНИМКИ

Премиерът Бойко Борисов откри преди минути първия Пловдивски икономически форум. Проявата под надслов „Комплексният контекст на растежа“ събра под тепетата над 80 политици, анализатори, експерти и предприемачи  от България и Европа. 

Борисов се срещна с представители на гръцкия бизнес в рамките на форума.

Гръцките инвеститори имат интерес да пренасочат нови капитали към България, подчертаха представители на 10 големи компании от южната ни съседка. Те благодариха на българското правителство и на премиера Борисов за стабилната инвеститорска среда в страната, като посочиха че България е привлекателна за бизнеса с нискитете си данъци и добрите финансови показатели, които отчита. “България е стабилна, гръцките инвестиции масово идват тук, защото е сигурно за парите, които се влагат”, беше подчертано от представителите на гръцкия бизнес.

По време на разговорите бяха обсъдени и теми, свързани с банковата стабилност и данъчната политика на правителството.

В рамките на двудневното събитие, което се провежда в хотел „Империал“, ще се включат заместник министър-председателят Томислав Дончев, заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова, министърът на енергетиката  Теменужка Петкова, министърът на икономиката г-н Емил Караниколов, министърът на туризма Николина Ангелкова, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, както и други представители на държавното управление и на частния сектор в България.

Участие ще вземат също министърът на енергетиката на Сърбия Александър Антич, регионалният директор на Световната банка за страните от ЕС Аруп Банерджи, държавния секретар в Министерство на външните работи на Румъния Джордже Чамба, бившият държавен министър и министър на търговията и инвестициите на Обединеното кралство и член на Камарата на лордовете лорд Франсиз Мод и др.

Сред обсъжданите теми ще бъдат: визии за бъдещето на ЕС, геополитика на региона, разширение на еврозоната, енергийният съюз на ЕС, банковият съюз на ЕС, перспективи пред Западните Балкани, капиталообразуване и развития в областта на преките чуждестранни инвестиции в България, корупция и захват на държавата, регионално развитие и икономически клъстери, подобрения в образователните резултати, демография, роботи и изкуствен интелект, върховенство на правото и сигурност на имуществените права.

Пловдивският икономически форум се организира от Делфийския икономически форум в Атина и от Центъра за либерални стратегии в София. Той се провежда под егидата на търговските палати на САЩ и Италия в България, Конфиндустрия Италия и Гръцкия бизнес съвет в България.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?