Следвайте ни

Борисов игра смело в Пловдив и спечели

Всички говореха за промяна в предизборната кампания. Накрая се пречистиха най-вече ГЕРБ и БСП

viber icon

Всички говорят за промяна, но промяната започна от ГЕРБ. Така премиерът Бойко Борисов коментира резултатите от местните избори. Лидерът на партията настоя, че той и колегите му разбират какво им казват хората, и предприе конкретни мерки. Пръв след Апартаментгейт изгоря бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов. Последваха го много от кметовете и местни лидери, "литнали в небесата" и "сменили походката".

Промяната не подмина и Пловдив. Въпреки съпротивата на местните структури и някои депутати Борисов заложи в Пловдив на Здравко Димитров. Последваха бързи коментари, че кандидатурата е слаба и неизбираема. Цитираха се социологически проучвания, според които Здравко Димитров има с цели 10 процента по-малка подкрепа от листата на ГЕРБ в Пловдив. Имаше мрачни прогнози от коментатори и медии, близки до местния партиен лидер Иван Тотев, че Зико не е подготвен, не познава важните за града проекти и не работи с кандидатите за районни кметове. 

Промяната обаче сработи за разочарование на хората, които явно много искаха Борисов да загуби Пловдив. Въпреки огромното предлагане на кандидат-кметове, ниската активност и малкото време, за да подготви кандидатурата си, приятелския огън и ударите под пояса от конкурентите с "модела Тотев", Здравко Димитров спечели безапелационно първия тур. Той получи подкрепата на близо 40 000 души, изпревари с 20% втория в класирането и събра над 10 000 гласа повече от листата на ГЕРБ. На втория тур той победи с 57,32:38,10% опонента си Славчо Атанасов. За сравнение в предишните два балотажа лидерът на партията под тепетата Иван Тотев печелеше с фотофиниш срещу същия опонент - 50,84:49,16% през 2011-а и 50,73:49,27%. При това във времена, когато ГЕРБ бе в най-добрата си форма на национално и местно ниво. 

Когато цифрите говорят, и най-големите манипулатори мълчат. Онези, които воюваха най-яростно срещу кандидатурата на Зико, първи си присвоиха заслугите за добрия резултат. Защото отдавна е известно, че бащите на победата са много. Чийто и да са заслугите за убедителния успех на Здравко Димитров и ГЕРБ в Пловдив, където за пръв път в историята партията спечели 6 от 6 в битката за районни кметове, истината е, че промяната, заръчана от премиера Борисов, сработи. 

Подобна е ситуацията и с групата на ГЕРБ в местния парламент, в която от 17 съветници четем 11 нови имена. Едва шестима - Георги Василев, Вера Тоскова, Атанас Узунов, Ясен Михайлов, Иван Вичков и Емил Русинов, повтарят мандата си.

С подобен интензитет е и промяната при основния политически опонент на ГЕРБ - БСП. В червената „седморка” има само двама ветерани - Николай Радев и доц. Ангел Иванов. Другите петима съветници от столетницата са нови.

С превес на опита е петчленната група на НФСБ-ВМРО, макар нейният кандидат за кмет Славчо Атанасов най-много да говореше за промяната. Новите са двама - Димчо Петров и Иван Црънчев от квотата на ВМРО. В Общинския съвет се връщат техният съпартиец Стефан Послийски, както и Слави Георгиев и Костадин Гаров от НФСБ.

В „Съюз за Пловдив” също са заложили на съветниците от предишния мандат - Гергана Стоянова, Владимир Кисьов, Евелин Парасков. Нов в петчленната група е Веселин Козарев, който доскоро беше зам.-кмет в район „Централен”. За „Марица” каза, че подава молба за напускане и ще се закълне като общински съветник на първата сесия. На мястото на Дани Каназирева, която идната седмица ще встъпи в длъжността областен управител, влиза Владимир Темелков.

Без промени е групата на "Кауза Пловдив" с водач в листата Георги Титюков. Освен него четиримата съветници ще карат втори и повече мандати - Константин Георгиев, Едуард Сарафян, Николай Бухалов, Цветелин Цоневски.

Трима повтарят и потретват в местния парламент в петчленната група на ЗС „Александър Стамболийски” -  адвокатът на „Екологичен завод” Георги Колев, синът на бившия спортист Атанас Търев - Кирил Търев и Петър Петров. Двамата нови са шефката на БЧК Таня Георгиева и и бившият военен Дончо Киров.

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?