Бившите кметове на Пловдив единодушни: Да за заем, но с ясни проекти и без риск за бюджета

"Марица" попита бившите кметове на Пловдив одобряват ли идеята Общината да изтегли заем, за да реализира важните инфраструктурни проекти, които отлежават с години и без които няма как да бъдат решени задълбочаващите се проблеми с трафика и градската среда. Почти всички са единодушни, че няма да минем без заем, но твърдят, че той трябва да е аргументиран от администрацията с ясни проекти и гаранции, че изплащането му няма да вкара градската хазна в риск.   

Според Иван Чомаков, управлявал Пловдив 2 мандата, от 1996 до 2007 година, е рисковано да се взима заем, ако в бюджета има  дефицит. Затова много внимателно трябва да се прецени какви са възможностите на Общината да го обслужва редовно. По негово време бе изтеглен най-големият заем от 50 млн. за улични ремонти, който Общината изплаща и до днес. 

"Нямам информация какво е състоянието  на приходите в бюджета на Община Пловдив, но със заем могат да се изпълнят мащабни и необходими за града проекти, стига да няма риск за изплащането му.

Важно е в какъв размер ще бъде заемът и при какви условия ще се изтегли.  През 2005 г., когато ние стартирахме процедурата за кредита, лихвите бяха между 8 и 10 процента, но успяхме да договорим 2,2%, без такси, при годишни вноски от 5 млн. лева. Същите пари  плащахме всяка година за кърпене на дупки, но след това те пак се отваряха, затова решихме да ремонтираме пътищата наведнъж със заем от 50 млн. лева.  Благодарение на този кредит беше изградено второто платно на моста на Герджика, а инвестицията се почувства осезателно в целия град.

Преди да подготвим проектите, направихме анализ за пътната инфраструктура в Пловдив, който показа, че е безсмислено да се наливат пари само за частични ремонти и дупки. Тогава имахме стабилен кредитен рейтинг, а дефицит в бюджета не се допускаше. 

Спас Гърневски: Всеки кмет да си връща заема в рамките на мандата

Смятам, че най-нормалното и истински отговорното към града е, когато някой кмет си тегли кредит така, че да може в неговия мандат да го изплати, а не да го оставя на следващ кмет. Иван Чомаков ни остави заеми, които не са разплатени и до днес.

Годините, в които бях кмет, бюджетът на града беше много по-беден, а ситуацията в държавата ​- много сложна. Започнахме със 70 млн. лева бюджет и в края на мандата стигнахме до 110 милиона. Сега парите са три пъти  повече, държавата - много по-стабилна и се развива. 

Със заема, който бяхме взели, ремонтирахме част от улиците и купихме нови автобуси, които спасиха градския транспорт. Изплатих го до края на мандата  цялата сума и не съм оставил нито една стотинка дълг на следващия кмет, а бях наследил задължения, равни на една трета от годишния бюджет на Пловдив.

Без кредити никой не може да развива инфраструктурата, защото няма как да спестим  10 млн. лева за подлез „Модър - Царевец” и тогава да започнем да го строим, защото през това време трябва да  се покриват разходите по издръжката на много други дейности. Но всеки кмет  трябва да си прави сметката, за което особено важно е да има анализ, подготвен от добри експерти, а не от партийни послушковци. 

Иван Тотев, председател на ГЕРБ-Пловдив:  Необходим е задълбочен анализ на приходите

Бюджетната прогноза за 2021-2023 г.,  гласувана  в Общинския съвет, няма пряка връзка с теглене на заем. Това е стандартно решение, което  не отваря врата за нов кредит, но трябваше да бъде взето до 30 септември според изискването на Закона за общинските бюджети  и указанията на Министерството на финансите. 

Преди да се предприемат  конкретни действия за  заем, е важно да се чуе становището на новия заместник​-кмет Величко Родопски какво е финансовото състояние на Община Пловдив и какви приходи се очакват. От голямо значение е дали Общината ще запази догодина кредитния си рейтинг - максимално възможния, който в момента има.  Със сигурност ще бъдат избрани важни за Пловдив инфраструктурни  проекти за финансиране, това не е проблем. Основният въпрос е  внимателно да се анализира събираемостта на местните данъци и такси и данъчната политика, която води Общината. 

 Ние имахме  годишно между 5 и 6 млн. лева приходи повече от планираните и успявахме да обслужваме заемите, без да се почувстват сътресения.  Не е проблем да се изтегли заем от 20-35 млн. лева, но когато се говори за общинския дълг до  100-120 млн. лева, трябва да има много по-задълбочен анализ  за финансовото състояние  и условията, при които този кредит ще се погасява.

Славчо Атанасов: Градски референдум да реши в какви проекти трябва да се инвестира

За най-важните първо бих потърсил европейско финансиране. Никой не ходи в банката за заем, без да знае за какво ще му трябват парите. Не може да теглиш 120 млн. лв. без ясна сметка и готови проекти

Цялата първа година от мандата на Здравко Димитров измина под знака на спора какъв заем ще вземе Пловдив. Явно няма да минем без него, но заемът не е цел, той е средство за постигане на определена цел. Никой не отива в банката да вземе заем, без да му е ясно какво ще прави с парите от него. Кметът имаше достатъчно време да подготви важни за града проекти и да ги подложи на обществено обсъждане. Защо не и с градски референдум в какви проекти трябва да се инвестира. Говорим за проекти с чисти терени, без частни имоти в тях, с готова количествено-стойностна сметка, т.е. с ясна стойност и готовност за реализация. Този пакет от проекти трябва да се приеме от Общинския съвет с ясни приоритети. Едва тогава трябва да се започне търсене на финансов ресурс за тяхната реализация. Очевидно общинският бюджет е напрегнат и затова трябва да се търсят други източници за финансиране. 

Аз най-напред бих потърсил  финансиране от европейски програми, от финансовото министерство и накрая от банкови институции. Най-публичният метод е конкурс по Закона за обществени поръчки. На всички банки трябва да  се предложи пакетът от готови работни проекти, сроковете за тяхната реализация и условията за банков кредит - гратисен период, срок за изплащане и разбира се, лихвен процент. Нека спечели банката, която ще предложи най-добри условия на Общината. Това е нормалният път за инвестиции и той е описан подробно в Закона за публичните финанси и Закона за общинския дълг.

Кметът Димитров имаше цяла година, за да измине този път, още повече с този огромен екип от 9 заместници. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
26 коментара
От тебе започват

От тебе започват

20.10.2020 | 12:17

Неуспешните кметове на Пловдив...!

Отговори
11 0
справедливост

справедливост

11.10.2020 | 08:25

Гешев, кога ще разследвате далаверите на Чомаков, Гърневски и Тотев?

Отговори
29 2
Танева

Танева

10.10.2020 | 19:03

Всички вивши кметове, с изключение на С.Атанасов са за затвора! За кражби и далавери в особено големи размери!

Отговори
26 6
Ченге

Ченге

08.10.2020 | 23:21

Че кой не прави грешки? Само че неговите"грешки" не бяха умишлени,като на тотю,зико ,гърнето и чомака,чиято основна цел е личното обогатяване.

Отговори
31 3
Ченге 2

Ченге 2

17.10.2020 | 20:30

Да колега точно така.Всички бивши кметчета са ЗА затвора.Кой бяха преди да станат кметчита.Чомака живееше в панелка в кв.Смирненски ,зега колко имота има той и синчето му.Спас също.Няма да ги изреждам всички.Изобщо който стане кмет, с метла върви напред.Събира яко.Кръчмата Улпия на Зико ,а преди това рекетьор с заложна къща над тунела ли му дадоха на този помак финикийските знаци.Изобщо КРАДЦИ.ГЕШЕВ КЪДЕ СПИШ.ДА ЩЕ СПИШ ЗАЩОТО ЦАЦАРОВ Е ОТ ПЛОВДИВ.

Отговори
13 2
да си кажем истината

да си кажем истината

08.10.2020 | 16:02

От тези всичките само Славчо Атанасов беше почтен кмет,макар и той да правеше грешки

Отговори
33 9
И кмета

И кмета

08.10.2020 | 12:12

Иван Чомаков остави своя шедйовър като под свирката на великата архитектка Божкова построи две улици с осева линия три масивни постройки по иначе хубавата някога улица "Капитан Райчо" и сега от дистанция дава акъл!

Отговори
37 1
Петър Терзиев

Петър Терзиев

08.10.2020 | 11:57

Тотев опропасти проектите, които Славчо спечели - Транспортния, Водния, Онкото. Провали ги нарочно, за да открадне парите. Похарчи запазените пари за фалшиви ремонти и от там открадна и накрая зароби града със сто милиона заеми. Зико сега прави същото. Единственият адекватен и работещ с разум кмет беше Славчо. Останалите ще се запомнят с невъобразимите си кражби.

Отговори
59 11
Еххооо

Еххооо

08.10.2020 | 12:10

Да сравняваш лявата и "дясната" ръка на едно крадливо туловище (ТОЛУП) е израз на тотална политическа циклофрения! Забрави ли как червените генерали ги накараха да си стиснат ръцете и да се прегърнат след балотажа? А?

Отговори
22 5
А ся, де

А ся, де

08.10.2020 | 13:06

Кой се бил прегърнал? Славчо с Тотев ли? Нещо се бъркаме, ми се струва.

Отговори
40 6
Наблюдател

Наблюдател

08.10.2020 | 11:53

От тези само Славчо Атанасов беше добър кмет, управляваше в интерес на хората и на града. Честен и почтен човек. Нищо не открадна и нищо не продаде. И резултатите му го доказват - проекти за над 200 милиона, никакви заеми, ниски данъци и 30 милиона живи пари в касата на общината.

Отговори
68 22
Инвеститора на

Инвеститора на

08.10.2020 | 09:32

Каменица и шеф на Герб Тотев и Чомаков що не са в затвора ?

Отговори
43 0
МММ

МММ

08.10.2020 | 08:39

Ми той Зико си беше застраховател на СИК навремето. Той си е мутра.

Отговори
31 4

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?