"Алфа Рисърч": Здравко Димитров 29,9, Славчо Атанасов - 22,2

Битката за Пловдив е с явен фаворит

Пловдивчани припознават кандидата на ГЕРБ като кмета обединител. Зико е единственото ново лице в общинската политика, което му позволява да води позитивна кампания с визия за бъдещето.          

Здравко Димитров се откроява като явен фаворит за кмет на Пловдив, като най-вероятно ще спечели изборите на втори тур в балотаж срещу Славчо Атанасов. Това показват моментните нагласи в града в разгара на предизборната кампания. Кандидатът на ГЕРБ увеличава електоралната си подкрепа. Почти всеки трети пловдивчанин, решил да участва във вота на 27 октомври, декларира, че ще гласува за Димитров.  С 29,9% подкрепа той отваря широко ножицата спрямо втория по резултат Славчо Атанасов. Кандидатът на НФСБ и ВМРО може да разчита на подкрепата на 22,2% от участвалите в допитването на „Алфа Рисърч“.  Трети с 11,1% е кандидатът на БСП Николай Радев.

Изследването на агенцията е проведено в разгара на предизборната кампания

 между 8 и 15 октомври с представителна извадка сред 1200 пловдивчани.  Социологическо проучване на „Алфа Рисърч“  регистрира сериозна динамика в нагласите към отделните кандидати за кмет, което дава отражение и върху електоралната подкрепа  за тях.

Спрямо проучването на авторитетната агенция за Пловдив от първата половина на септември Здравко Димитров  значително подобрява имиджа си в хода на кампанията. Кандидатът на ГЕРБ преодолява поляризацията в оценките, които непосредствено преди старта на кампанията бяха 39%:38%. Към днешна дата вече са 40%:28% в полза на позитивните

Димитров увеличава значително дистанцията с Атанасов на първи тур,

като успява да удвои преднината си до 7.7 пункта и достига до електорална подкрепа сред гласуващите от 29.9%. Това се дължи както на разширяване кръга на подкрепа и извън симпатизантите на ГЕРБ, така също и на негативния тренд при Атанасов.   

От самото начало на кампанията Здравко Димитров се заяви като кандидата, който носи нов стил на управление. Той пое риска да каже на собствената си партия ГЕРБ и на избирателите, че има неща в управлението на Пловдив, което трябва да бъдат променени. Партия ГЕРБ и нейните избиратели очевидно реагират позитивно на посланията на Димитров, защото мобилизацията им около него е над 90%. Очевидно

внимателният баланс между приемственост и послания за промяна носи позитиви на Здравко Димитров.

Социологическите изследвания, публикувани преди изминалия месец, показваха много по-малка преднина за Здравко Димитров на първия тур, а някои агенции като Галъп дори внушаваха, че Славчо Атанасов води. Ако истинската електорална картина е била такава към средата на септември, това означава, че Димитров очевидно е обърнал тенденцията и най-голяма част от пловдивчани вече са категорични в подкрепата си за него.

Друга интересна тенденция е, че поне засега Димитров измества Славчо Атанасов като общоградски кандидат. Вероятно заради по-толерантния стил на политическо поведение и умението да отстоява тезите си, без да отваря фронтове срещу опонентите, Здравко Димитров получава значително по-висока подкрепа от партийната листа на ГЕРБ и едновременно с това се утвърждава като обединител в дясноцентристкото политическо пространство.

Друг интересен важен ракурс в изборната кампания, който помага на кандидата на ГЕРБ, е, че

Здравко Димитров практически е нов играч в местната политика

на Пловдив и не е част от статуквото в общинската власт и в Общинския съвет.

Развитието на образа на Славчо Атанасов в кампанията е  с обратен знак. Нагласите към него се променят от позитивни към силно поляризирани. От преобладаващо положителен баланс в съотношение 55%:37% през септември в средата на октомври те вече са 37%:37%. Това се дължи на значителния спад в одобрението от 18 пункта. Електоралният спад в подкрепата за Атанасов (22.2% от гласуващите на първи тур) се дължи на утвърждаването на други двама силни кандидати.

Това са Николай Радев и Георги Колев.

Радев успява да консолидира симпатизантите на БСП и да не допусне отлива им към Атанасов. Другият кандидат е Георги Колев от Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, който успява да се позиционира сред значимите кандидати за кметското място.   

8 партии и коалиции в Общинския съвет

Настъпилите промени в подкрепата за отделните кандидати за кмет се отразяват и на електоралната картина при общинските листи. ГЕРБ запазва високите си нива на подкрепа с 22.4%, а БСП заема второто място с 10.4%. Свои представители в Общинския съвет ще имат още местната коалиция ВМРО-НФСБ, ЗС „Александър Стамболийски“, „Съюз за Пловдив“, „Демократична България“, ДПС и „Кауза Пловдив“.

Изключително интересна битка се очертава за кметове в райони „Южен“, „Западен“, „Източен“ и „Северен“, докато кандидатите на ГЕРБ за „Тракия“ и „Централен“ Костадин Димитров и Георги Стаменов имат убедителна преднина пред опонентите си, показва проучването на „Алфа Рисърч“.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?