Следвайте ни

Битката за нов кмет в Кючука - ГЕРБ срещу Патриотите

Големите въпросителни - кой ще реди кандидатурите на управляващата партия и заедно ли ще се явят на изборите ВМРО и НФСБ

Тежка битка за кметския пост в "Кючук Париж" се очертава наесен. "Южен" е единственият, в който армадата на ГЕРБ бе потопена на предишните избори. Управляващите пропуснаха много време, докато определят кандидата си. В крайна сметка заложиха на Кирил Велчев, сега изпълнителен директор на ОФ "Пловдив 2019", и загубиха. Синът на ръководителя на ансамбъл "Тракия" и общински съветник  Даниела Дженева взе малко над 47% на балотажа, а Борислав Инчев от тогавашната коалиция Патриотичен фронт - близо 53%.

Въпросителните около предстоящия сблъсък са три - на кого ще заложат този път в ГЕРБ, заедно ли ще се явят "патриотите" на местните избори и ако се разцепят, дали от ВМРО ще изпратят Борислав Инчев в битка за кмет на Пловдив, или ще играят на сигурно, като опитат чрез неговата кандидатура да запазят "Южен".  

Най-сложна е ситуацията в ГЕРБ, където координатор на партийната организация в района е Георги Василев. Не е изключено обаче той да бъде сменен, ако след конгреса на ГЕРБ на 7 юли настъпят промени и в градското ръководство, оглавявано от кмета Иван Тотев. Запознати с партийните дела твърдят, че в "Южен", както и в останалите райони конците дърпат Тотев и организационният секретар на ГЕРБ в Пловдив Радослава Ташкова. Ако двамата обаче не получат доверие да редят кандидатурите наесен, ще се стигне до цайтнот. А забавата в номинацията за кмет на "Южен" може да е фатална, показва опитът от 2015 г. При положение че Тотев остане лидер на ГЕРБ - Пловдив, за "Южен" вероятно ще се избира между Георги Василев, Валентин Василев (бивш шеф на ВиК), Георги Юруков и общинският съветник Атанас Узунов. Ако Тотев обаче не е в играта, в битката могат да се включат много други кандидати, гравитиращи в различни времена около бившия координатор на партията в "Южен" Костадин Язов или около областния управител Здравко Димитров.        

Интересно ще е, ако "патриотите" останат разделени както на евровота, на кои лица ще заложат ВМРО и НФСБ, където ключова фигура под тепетата е бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов.  

9 кметове в района за 25 години  

Деветима  кметове  от различни партии управляваха „Южен” след Десети ноември. В зависимост от промените в Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) едни от тях бяха избирани мажоритарно, други - по предложение на големия кмет и с решение на Общинския съвет.

В зората на демокрацията по време на градоначалника д-р Гарабед Томасян  кормилото на района беше поверено на Мария Панова, която по-късно стана PR  на бизнесмена Ветко Арабаджиев. Панова беше подложена на доста атаки  заради разрешението за реконструкция на стадион "Спартак", която се канеше да направи Христо Александров. 

През 1995 - 1999 г., когато Спас Гърневски беше кмет на Пловдив, в "Кючук Париж" командваше войводата Александър Долев, избран пряко  от народа. Долев и Гърневски бяха като куче и котка - вечно на нож. 

В двата мандата на д-р Иван Чомаков ръководния  пост в "Южен" заемаше Стефанка Ламбрева. Благата по характер жена  остана в паметта на съмишлениците си с крилатото си мото: "Да пипнеш проблема".  

Александър Колев от ВМРО смени Ламбрева през 2007 г., когато Славчо Атанасов бе градски кмет.  За кратко "Кючук Париж" беше в ръцете на Атанас Панчов от СДС, който по-късно мина в лагера на Бареков.

При  кмета  Иван Тотев  управленското място в "Кючук Париж"  се оказа доста проветриво. Павлинка Кацарова, встъпила в длъжност с шампанско, погачи и цветя,  беше освободена по разпореждане от партийната централна в София, без да изкара пълни четири години.  Това се случи, след като, излизайки от кметството със служебна кола, Кацарова блъсна две момичета на автобусната спирка.  

Заместникът на Кацарова - Людмил Русанов, също от ГЕРБ, ръководи района за кратко, а след него кметския пост зае неговият съпартиец Валентин Василев. 

От ноември 2015-а след победа на балотажа кмет на "Южен" е Борислав Инчев от ВМРО.  

Валентина Йеремиева

Репортер /журналист/ екип "общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?