Следвайте ни

Банка за развитие ни пита за санирането

Собствениците вече ще доплащат, ако искат държавата да поема част от ремонтите

viber icon

Анкета  за санирането на многофамилните жилищни блокове, пусната в Пловдив, предизвика учудване сред собствениците на апартаментите. В текста, който хората са призовани да попълват, без да посочват имена,  никъде не се споменава за коя инстанция се прави проучването.  Посочено е само, че допитването се прави с цел гражданите да помогнат да се анализира по-добре дейността и да се набележат мерки за подобряване на енергийната ефективност. 

Кметът на район "Южен" Борислав Инчев обясни за "Марица" вчера, че анкетата е разпространена от Българската банка за развитие и Националното сдружение на общините. Банката е финансирала санирането на блоковете по държавната програма, утвърдена от правителството на ГЕРБ.  

Целта на допитването е хората, чиито блокове не са санирани, но са създадени сдружения, да кажат дали искат програмата да продължи и дали биха се съгласили да участват със собствени средства. В анкетата има и въпрос какъв процент от своя бюджет евентуално биха заделили.  Ремонтите по Националната програма за енергийна ефективност бяха финансирани на сто процента от държавата и собствениците не поемаха никакви разходи, освен да направят замазка и да боядисат от вътрешната страна на жилището, ако се сменя дограма. 

Но още преди няколко години, когато тази програма тръгна, домоуправителите на блоковете бяха предупредени, че тя приключва в края на 2019 г.  Възможно е да продължи от 2020 г., но вероятно с финансовото участие на собствениците.  Живеещите във вече санираните блокове са скептични, защото добре си спомнят колко трудно беше да убедят всички свои съседи да се подпишат за безплатното саниране. 

Анкетата пита собствениците дали са доволни от санирането, намалени ли са сметките за ток и с колко процента, а също така дали има промяна в нивата на шум, след като дограмата е сменена.

 

 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?