Следвайте ни

Архитекти: Общината да откупи дупката до Стария град

viber icon

Община Пловдив да откупи частния терен с археологически находки до Понеделник пазара, апелираха от местната гилдия на Камарата на архитектите. Искането бе отправено по време на общественото обсъждане за терена с археологически находки до Понеделник пазара, чиято съдба не може да се разреши вече 18 години. Собственикът на частния имот инж. Димитър Георгиев и арх. Стефан Добрев представиха изменения ПУП и третия поред проект за облагородяване на терена, добил популярност като „дупката“.

На обсъждането дойдоха представители на местната власт и различни гилдии, известни бизнесмени и много граждани. В залата на Общинския съвет бе кметът на Пловдив Здравко Димитров с част от екипа си и председателят на местния парламент Александър Държиков.

Голяма част от архитектите се изказваха срещу предложения проект, посочвайки различни недостатъци на идеята. Болшинството бяха на мнение, че бъдещият обект е несъвместим със съществуващата археология. Архитектите Антоанета Топалова, Петкана Бакалова, Вили Раева и Величко Куртев бяха категорични, че трябва да се проведе обратна процедура и общината да си върне терена, който през 80-те години на миналия век е бил предвиден за изграждане на музей на тракийското изкуство.  

Имаше обаче и доста защитници на идеята да се реализира обектът: "Културно-исторически и обществен център Пловдив". Археологът Жени Танкова, която в продължение на няколко години е извела там разкопките, при които са открити ценни артефакти от древния Филипопол, заяви, че проектът е уникален. Според нея той ще спомогне за опазване на културно-историческото наследство, което би се вписало чудесно към новото строителство. Бившият ректор на Пловдивския университет Георги Андреев призова да се даде възможност там да се реализира една съвременна сграда,  с която Пловдив след време да се гордее. Накрая се изказа и кметът Здравко Димитров, който каза, че общината не може да откупи имота, а приоритетите са в насока изграждане на детски градини, училища и инфраструктура. Той е категоричен, че на Димитър Георгиев трябва да се даде шанс да реализира проекта.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?