Следвайте ни

Анкета: Как общинските съветници оценяват работата си досега?

viber icon

Йордан Илиев, шеф на групата на ГЕРБ:

Действаме конструктивно 

Добре я оценявам. Общинският съвет има за работа да му бъдат представяни конкретни въпроси и там да се взимат решения дали те да се случват, или не. Струва ми се, че се справяме с тази задача. Според мен работата върви конструктивно, има дебати и в крайна сметка е продуктивна. Мерките за бизнеса, свързани с коронавируса, се решават на национално ниво, но това, което е зависело от Общинския съвет, е било решено с разбирателство.

Евелин Парасков, Съюз за Пловдив:

Все още се напасваме

В момента се намираме в период, в който все още се напасваме като работа между администрация и Общински съвет, но ние от групата на Съюз за Пловдив, както предишни мандати, така и сега сме искали ясен и открит диалог - и с администрацията, и с останалите представени групи при подготовката на проекторешения. За нас е важно да не научаваме за важни управленски инициативи от медиите. Затова като успех за настоящия мандат бих определил промяната в правилника за работа на Общинския съвет, който ще даде много по-голяма прозрачност. Освен това по наше предложение всички сесии и обществени обсъждания ще бъдат излъчвани на живо. След наша намеса много пъти администрацията е преправяла решения или оттегляла такива.

Едуард Сарафян, Кауза Пловдив:

Давам висока оценка

За първите 8-9 месеца от настоящия мандат оценявам работата на Общинския съвет с висока оценка. На първо място искам да отлича ролята на председателя на Общинския съвет Александър Държиков, който е изключително диалогичен и създава прекрасни условия за ползотворна работа. Общинските съветници от всички политически групи, включително и нечленуващите в такива, имат конструктивна нагласа спрямо предложенията, внасяни от общинската администрация. В настоящия мандат може би са единични случаите, в които предложения се връщат за доработка, а голяма част от предложените материали се приемат с категорично мнозинство. Тези обстоятелства говорят, че има добро взаимодействие между общинските съветници и представителите на администрацията.  Бих отбелязал и задълбочената работа на постоянните комисии към Общинския съвет.

Николай Радев, БСП:

Няма визия, пиша му "среден 3"

За съжаление, ако трябва да дам оценка (все пак съм учител), не повече от среден. Единствените положителни неща бяха взетите мерки за хората, които се занимават с малък бизнес - за масите на открито, за наемите, които бяха прекратени през време на извънредното положение по наше предложение. Друго кардинално решение за Пловдив ние не видяхме в този град. Чувахме какви ли не идеи - щяха да се теглят огромни заеми, които останаха някъде в миналото. Изобщо не виждаме нищо кардинално, което да говори за развитието на града. Най-лошото нещо е, че няма изобщо визия в този труден момент за всички хора - и за хората в бизнеса, и за хората, които са на работа. Иначе какво прави Общинският съвет - приема едни ПУП-ове, които дори се разглеждат по 3-4 пъти. Разбира се, някои дребни продажби. Реално нищо съществено не е разглеждал този Общински съвет от новия си мандат.

Йордан Иванов, ДСБ

Понякога функционира на тъмно 

За щастие, Общинският съвет в хода на работата си от избирането му до днес уважи исканията на Демократична България за повишаване на прозрачността. В новия правилник за работа са залегнали нашите предложения за пълна отчетност пред пловдивчани - всяко едно решение в Общински съвет как е гласувано, сесиите да се излъчват на живо, да има регистър на питанията към кмета и получените отговори. В този смисъл, от една страна, ние, от Демократична България, успяхме да направим работата на Общински съвет по-прозрачна, като убедихме колегите и те ни подкрепиха. От друга гледна точка обаче се страхувам, че Общинският съвет на моменти продължава да функционира на тъмно. Ключов проблем е, че често пъти дебатът се измества от важните въпроси, като се свежда до лични нападки.

Слави Георгиев, независим

Има намеса на партийните централи

ОбС се държи активно през този мандат и изпълнява функцията си на коректив на администрацията. За съжаление важните решения за града все още отсъстват. В някои решения прозират намесите на партийните централи, но все повече се усеща силата на гражданското общество. Единственото важно решение за момента е приемането на бюджета, отсъстват обаче решенията за обещаната по време на изборите реформа в администрацията и общинските предприятия, както и решения за повишаване на собствените приходи в общинския бюджет. Намесата на партийни централи проличава при приемане на някои ПУП-ове.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?